Politik

En dag efter Indiana, amerikanska MSM svänger in bakom Trump

Trump at ISU - 1/19/2016

Efter Donald Trumps historiska seger i Indiana som gjorde honom till republikanernas de facto presidentkandidat så har det inte dröjt mer än några timmar för amerikanske medier att inta en mer inställsam ton. Som vi kan se på Matthew Coopers långa och intressanta artikel i Newsweek.

Matthew Cooper skriver i Newsweek: How Donald Trump Crushed the Republican Establishment

The End of Advertising, the Rise of Free Media

Trump ran some ads in this race, but they were rare and infrequent. What he had was an endless supply of free media, particularly the acquiescence of television networks who allowed the billionaire to call in for phone interviews even on shows like “Meet the Press.” Only someone with Trump’s fame could have commanded the airwaves with this kind of lavish attention without spending money. But his refusal to play the old ad game showed how much the world has changed. There was a time when Bush’s unrivaled Super PAC would have given him a huge edge in the race. But voters are so inundated by ads and distrustful of politicians that the effect of advertising now seems trivial, especially in early states where they blanket the airwaves and the internet, rendering voters numb.

Trump is Funny

The man is is a boor. Trump has encouraged violence. Bigots think he’s on their side. But he’s also incredibly funny, at times, and his rallies became entertaining events. Yes, they were angry, but anger was only part of the show. Laughter was a big part of the spectacle, too. Remember his imitation of a dehydrated Rubio, lunging for a water bottle? His dissing of Kasich for scarfing down pancakes. The best demagogues tend to be funny. George Wallace once wondered what those pointy headed bureaucrats had in their briefcases.

Så vem kommer att vinna presidentvalet, Trump eller Clinton? Det är givetvis omöjligt att svara på ett halvår innan valet. Idag ger opinionsundersökningarna Clinton ett 10%-igt försprång vilket sannerligen inte är mycket när man minns hus Bernie Sanders knappade in på betydligt större försprång.

Mer allvarligt är att Clinton f.n. skulle få 347 elektorsröster mot Trumps 191 .

Så kan Trump förlora valet? Givetvis, om han kör på som hittills. Men till skillnad från Clinton så är han den ende presidentkandidaten som kan vinna valet genom att ändra stil och föra en Reagan-lik positive presidentkandidat.

Clinton är så nära en svensk gråsosse man kan komma. Hon är inte varm och saknar den utstrålning som en amerikansk politiker måste ha för nå ut till väljarna. Hon är ett känt kort och kan knappast ändra stil. Hon kan inte vända upp och ned på valet. Men det kan Trump, om han tar chansen.

Vi får se, men det kommer att bli ett av de mest unika och ovanliga valkampanjer i USA:s historia. Och om Trump skulle vinna så kommer USA – och världen – att förändras mer på bara några månader än under det senaste halvseklet. Till det bättre eller sämre återstår att se.

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Kalifornien

8 thoughts on “En dag efter Indiana, amerikanska MSM svänger in bakom Trump

 1. Peter Andersson

  Det roligaste från svensk synvinkel just nu är väl alla dessa intervjuer med amerikaner som uttalar sig för svensk press och säger att om Trump vinner och börjar bygga sin mur så skall de flytta till Canada. Hur tänker de då? Borde de inte flytta till Mexico istället om de skall vara konsekventa? Det är som om de skulle säga “om Trump bygger en mur runt alla McDonalds för att bekämpa skräpmat så kommer jag att protestera genom att börja handla på hälsokostbutiken.”

 2. Johnny

  Enligt Rasmussen senaste mätning fick Trump 41% och Clinton 39% så det verkar helt jämt idag. Frågan är hur stor anti-etablissemanget Trump är? Kommer han att nationalisera centralbanken, affärsbankerna, media, militärindustrin, etc?

  Med en privatägd centralbank och mediaindustri så blir det inte mycket kvar av demokratin. Han har sagt att han vill omförhandla handelsavtalen med Mexico och Kina, det är uppenbart att USA inte kan fortsätta med gigantiska handelsunderskott hur länge som helst.

  Han vill heller inte avslöja exakt vad hans position är innan förhandlingar med andra länder, det är bara bra om de lever i osäkerhet om det. Förhoppningsvis stärks nationalstaterna och Globalisterna försvagas, men det återstår att se. Frågan är vad Trump klarar av att ändra på som president utan att få en kula genom huvudet?

  1. Lennart

   Johnny, du bortser från att USA faktiskt är en demokrati och inte som Putins Ryssland. Även om Trump skulle vinna presidentvalet så kan han inte göra något som kostar pengar eller som ändrar på författningen utan kongressens godkännande.

   1. Johnny

    USA är inte en längre en demokrati (folkstyre), utan en plutokrati eller oligarki enligt all vetenskaplig definition. Ett fåtal familjer äger centralbank, affärsbanker, media och storabolag som kontrollerar politik och opion. Den “fria” pressen i USA och väst är inte ett dugg friare än pressen i Ryssland och öst. Anledningen att oligarkmedia i väst demoniserar Putin och Ryssland är för att Ryssland inte följer USAs vilja som vasallstaterna i Europa och låter sig plundras av amerikanska banker och storbolag. Svårare än så är det inte.

  1. Lennart

   Christoffer, tack jag får hålla bättre reda på mina amerikanska delstater 🙂

Comments are closed.