Politik

Obama-regeringen ingriper mot North Carolinas diskriminering av transpersoner

USDA Alum

HBTQ-aktivister in North Carolina.

I skuggan av valrörelsen har sydstatsrepublikanerna startat en synnerligen otäck kampanj mot USA:s transpersoner, med presidentkandidaten Ted Cruz i spetsen. Dom ska inte få använda de toaletter som motsvarar deras legala kön, så som det står på deras ID-dokument. Vad dom istället ska använda bryr sig Ted Cruz och hans gelikar inte om, Men tydligen vill man satsa miljonbelopp på att anställa tiotusentals inspektörer som ska stå framför alla USA:s offentliga toaletter och inspektera, ja inspektera vadå?

Ted Cruz var säker på att hans allt hätskare angrepp mot USA:s transpersoner skulle ge honom seger i primärvalen. Men istället tvingades han ge upp.

Det gör dock inte North Carolinas guvernör som hittills har vägrat att backa trots att flera företag och organisationer nu bojkottar North Carolina.

Devlin Barrett och Valerie Bauerlein skriver i Wall Street Journal: Justice Department Launches Challenge to North Carolina Bathroom Law. Department sends letters to governor and others warning law violates Civil Rights Act

The Justice Department warned North Carolina officials Wednesday that it considers the state’s new bathroom law a violation of the Civil Rights Act, putting the state on the front line of a showdown between Republican state leaders and the Democratic administration in Washington.

The Justice Department launched a three-pronged attack, sending letters to Gov. Pat McCrory citing an alleged Title VII violation; to the state’s secretary of public safety regarding an alleged violation of the Violence Against Women Reauthorization Act of 2013; and to the University of North Carolina regarding Title IX.

In response, Republican state leaders said the Obama administration had declared a war on states’ rights.

The Obama administration “has not only staked out its position for North Carolina, but for all states, universities, and most employers in the U.S.,” said Mr. McCrory. “The right and expectation of privacy in one of the most private areas of our personal lives is now in jeopardy. We will be reviewing to determine the next steps.”

The Justice Department letters mark the latest front in the Obama administration’s battle with some states over gay and transgender rights.

Så sent som i mitten på 60-talet så rev Lyndon Johnson upp apartheidsamhället i sydstaterna. 100 år efter det att Abraham Lincoln avskaffade slaveriet.

Men rasisterna i sydstaterna ger sig inte. Man kan alltid hitta någon ny folkgrupp att sätta åt. Plus ça change, plus c’est la même chose

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Kalifornien