Politik

Vem vinner presidentvalet i USA, vi stället frågan till Watson

Watson USA-valet

Opinionsundersökningar i all ära men kan vi inte använda Watsons kognitiva databehandling för att se vad resultatet blir?

Sagt och gjort, om vi kollar på
Election Insights på IBMs datormoln Bluemix så ser vi att om man analyserar pressen och sociala medier så får man en rätt bra bild av vad folk tycker om Trump och Clinton idag.

Cirklarna representerar personer och teman i press och sociala medier, storleken av cirklarna representerar hur prominent t.ex. Bernie Sanders är i media just nu, och om man klickar på t.ex. Donald Trump så kan man se vilka källor Watson har analyserat för sin analys. Och färgen visar hur personen uppfattas. Ju rödare desto negativare.

Donald Trump är den mest omskrivne, följd av Hillary Clinton. Folk är neutrala om Trump och betydligt mer negativa om Clinton.

Nu gäller det här alltså idag och allt beror givetvis på de källor som används.

Trots det, ett tecken i tiden på att de politiska experternas tid nu börjar närma sig sitt slut. Eller också kanske på att de kommer att använda kognitiv databehandling för sina analyser.

Pressklipp:
DN,SvD

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Kalifornien

One thought on “Vem vinner presidentvalet i USA, vi stället frågan till Watson

  1. Marcin

    Hur kan man rigga systemet? Kommer framtida kandidater satsa på att få ut digital information/desinformation genererad av botar för att indirekt påverka vad som sägs och skrivs av dödliga?

Comments are closed.