Politik

GM och Lyft och deras eldrivna självstyrande bil skakar om på den amerikanska bilmarknaden

Chevrolet Bolt Concept

Konkurrensen hettar upp på bilfronten. medan Google och Tesla jobbar vidare på sina bilar och Uber och Lyft kör allt fler passagerare med sina samåkningstjänster, däribland jag själv, så har nu GM och Ubers konkurrent Lyft, också den baserad i San Francisco, allierat sig för att lansera en självstyrande elbilsbaserad taxitjänst. Bättre än så kan det knappast bli.

Mike Ramsey och Gautham Nagesh skriver i New York Times: GM, Lyft to Test Self-Driving Electric Taxis. Move aimed at fighting off Silicon Valley giants amid a reshaping auto industry

General Motors Co. and Lyft Inc. within a year will begin testing a fleet of self-driving Chevrolet Bolt electric taxis on public roads, a move central to the companies’ joint efforts to challenge Silicon Valley giants in the battle to reshape the auto industry.

The plan is being hatched a few months after GM invested $500 million in Lyft, a ride-hailing company whose services rival Uber Technologies Inc. The program will rely on technology being acquired as part of GM’s separate $1 billion planned purchase of San Francisco-based Cruise Automation Inc., a developer of autonomous-driving technology.

Details of the autonomous-taxi testing program are still being worked out, according to a Lyft executive, but it will include customers in a yet-to-be disclosed city. Customers will have the opportunity to opt in or out of the pilot when hailing a Lyft car from the company’s mobile app.

In addition to driverless cars, GM aims to use Lyft and its growing army of drivers as a primary customer for the Bolt, an electric car that launches later this year amid soft demand for electric vehicles. The Detroit auto giant and Lyft currently rent the Chevy Equinox to drivers needing vehicles in Chicago, but that program will expand to more cities and will rely heavily on Bolts in the future instead of the sport-utility vehicle.

Nu kommer den självstyrande bilen inte att bli allmänt tillgänglig inom några år. Det är långt kvar till dess eftersom bilen måste anpassas till lokala lagar och förordningar och man först måste bygga ut en digital infrastruktur för att ersätta alla de skyltar som idag är anpassad till oss människor.

Men att bilindustrin håller på att förändras i grundet råder det inget som helst tvivel om.

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Kalifornien