Politik

Hur Jerry Brown räddade Kalifornien från republikanernas revolution

Jerry Brown

För inte så många år sen så var Kalifornien en s.k. “failed state” som närmast jämfördes med ett tredje-världen land. En stor del av orsaken var att republikanerna aggressivt vägrade att samarbeta med demokraterna för att sanera ekonomin och modernisera infrastrukturen.

Sen kom veteranpolitikern, demokraten Jerry Brown som svors in som guvernör den 3:e januari, 2011. Brown flytta många statliga program till lokalnivån och gjorde omfattande budgetnedskärningar samtidigt som han drev igenom en skattehöjning på åtta miljarder för att minska Kaliforniens $ budgetunderskott på 15,7 miljarder. Resultatet har blivit dramatiskt.

Alexander Nazaryan skriver i Newsweek: How Jerry Brown Quietly Pulled California Back From The Brink

California had aged too, and not all that well. “California is no more,” declared the critic Saul Austerlitz in 2010, writing in The New Republic. “The state, last I checked, is still there, hugging the Pacific Ocean, but the dream of California—of sunshine, of fresh opportunity, of unbounded freedom—has withered. It has been perhaps irreparably shrunken by decades of poor financial planning, bad politics, and a maddening electorate demanding more while offering ever less.” Two years later, long after the Great Recession had run its course, a campaigning Mitt Romney compared California to Greece, which was then in the midst of a protracted meltdown.

Today, the much more apt comparison would be to Germany: a smoothly functioning social democracy that couples technological avant-gardism with liberal social norms and fiscal restraint. Both California and Germany welcome immigrants, even as xenophobic neighbors erect fences. Both are flush with cash. If it is true that California is, as the historian Carey McWilliams called it, “the great exception,” then it is also the exception that tends to become the rule, whether in cultural attitudes or technological innovations. Ohio may be the mother of presidents; California is often their tutor.

En historisk insats som visar hur den katastrofala republikanska politiken kan stoppas och en av världens största ekonomier, vilket är vad Kalifornien är, kan saneras och sättas på fötter.

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Kalifornien