Politik

Robotkirurgi och Smart Tissue Autonomous Robot (STAR)

Robotarna gör allt större intrång i samhället. Jag minns fortfarande hur förundrad jag var för snart fyra år sen när jag gick runt i idylliska Falkenberg och upptäckte alla gräsklipparrobotar som tyst kröp omkring på gräsmattorna. Jag hade sett framtiden.

Robotar har också etablerat ett viktigt fotfäste inom sjukvården och då kanske speciellt inom kirurgin.
Will Knight skriver i MIT Tecnology Review: A robot surgeon has been taught to perform a delicate procedure

The Smart Tissue Autonomous Robot (STAR), developed by researchers at Children’s National Health System in Washington, D.C., uses an advanced 3-D imaging system and very precise force sensing to apply stitches with submillimeter precision. The system was designed to copy state-of-the art surgical practice, but in tests involving living pigs, it proved capable of outperforming its teachers.

Currently, most surgical robots are controlled remotely, and no automated surgical system has been used to manipulate soft tissue. So the work, described today in the journal Science Translational Medicine, shows the potential for automated surgical tools to improve patient outcomes. More than 45 million soft-tissue surgeries are performed in the U.S. each year. Examples include hernia operations and repairs of torn muscles.

I stort så kommer allt som människan idag utför på sikt att kunna robotiseras. Med ett viktigt förbehåll. Att robotarna kommer att arbeta i tandem med människan. Speciellt då inom sjukvården.

Så precis som inom flyget så kommer robotarna inte att ersätta människan utan att komplimentera henne. Vilket dock är dramatiskt nog.

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Kalifornien