Politik

USA-valet, en kupp i görningen? Donald Trump får problem med att ena republikanerna

Donald Trump & Melania

Sedan att den siste republikanske motståndaren gav upp och Donald Trump nu är de facto republikansk presidentkandidat så har Trump plötsligt spårat ur. Med helt meningslösa attacker mot Hillary Clinton och Elizabeth Warren och motstånd från tidigare rivaler inom det republikanska partiet, så verkar det som om Trump kommer att fortsätta som hittills med häftiga personangrepp mot Hillary Clinton och andra demokrater istället för att lägga fram seriösa planer för hur han tänker lösa USA:s ekonomiska problem.

Alexander Burns skriver i New York Times:Donald Trump Seeks Republican Unity but Finds Rejection

A hasty effort to make peace between Donald J. Trump and Republican Party leaders veered toward the point of collapse on Friday as Jeb Bush announced he would not back Mr. Trump in the general election and Mr. Trump unleashed a caustic personal attack on a prominent senator who declined to endorse his campaign.

Since a landslide victory in Indiana made him the presumptive Republican nominee, Mr. Trump has faced a shunning from party leaders that is unprecedented in modern politics. Mr. Trump has struggled to make peace with senior lawmakers and political donors whom he denounced during the Republican primaries, and upon whose largess he must now rely.

In a new sign of the Republican Party’s reservations about Mr. Trump, the top strategist in charge of defending Republican control of the Senate said in a briefing for lobbyists and donors on Thursday that the party’s candidates should feel free to skip the nominating convention in Cleveland in July.

Det verkar onekligen som om Donald Trump inte har den disciplin som behövs för en effektiv kampanj mot Hillary Clinton och demokraterna och istället kommer att göra det enkelt för sig genom att fortsätta med sina typiska personangrepp som visserligen fungerade bra mot aningslösa republikaner, men som inte kommer att fungera lika bra mot demokraterna.

Och det är långt fram till det republikanska konventet i Cleveland i Ohio i juli och ännu inte uteslutet att det förskräckta republikanska etablissemanget kuppar Trump och ersätter honom med någon annan. I alla fall om han fortsätter på det här sättet.

Vi får se hur det de går under de närmaste dagarna och veckorna.

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Kalifornien

11 thoughts on “USA-valet, en kupp i görningen? Donald Trump får problem med att ena republikanerna

 1. San

  Det är ju förvisso inte alls vad vi ser, utan Clinton leder ungefär i linje med Obamas segermarginal i Ohio, Pennsylvania och Michigan. Så antingen har Trump inte alls fått några Demokratiska arbetarklassväljare eller så har det jämnat ut sig med alla kvinnor och latinos som han har jagat iväg.

  Ohio +3; Obama +3/4,5 (2012/2008)
  Pennsylvania +7; Obama +5,5/+10
  Michigan +10,5; Obama +9,5/+16

  http://www.realclearpolitics.com/epolls/2016/president/oh/ohio_trump_vs_clinton-5634.html#polls

  http://www.realclearpolitics.com/epolls/2016/president/pa/pennsylvania_trump_vs_clinton-5633.html

  http://www.realclearpolitics.com/epolls/2016/president/mi/michigan_trump_vs_clinton-5533.html

  1. Lennart

   San, jag måste erkänna att jag inte har minsta aning om läget i de olika delstaterna i Mellanvästern. Jag redovisar en artikel i Washington Post som gör gällande att Trump har chansen att vinna över demokratiska arbetarväljare från Mellanvästern.

   Har ingen aning om det är en realistisk hypotes eller inte. Och med tanke på att det fortfarande är mer än fem månader kvar till valet så ser jag mig inte skriva speciellt mycket om valkampanjen de närmste månaderna. Annat än om något riktigt dramatiskt händer. Det kan bli för mycket av Trump och Clinton efter ett tag.

 2. Peter Andersson

  @ San och Lennart

  Nej, jag säger inte att Bernie skulle hjälpa Trump eller göra gemensam sak med honom, jag säger att Trump skulle hjälpa Bernie med resekostnader så att BÅDE Bernie och Trump skulle kunna fortsätta som oberoende kandidater. Då blir ett jämnt och spännande val mellan FYRA olika kandidater. En officiell Rep (Ryan), en oberoende Rep (Trump), en officiell Dem (Hillary) och en oberoende Dem (Bernie). Om du har en oberoende kandidat på bara den ena sidan, då vinner den andra sidan. Om Trump blir lurad på konfekten och ensam kör som oberoende, då vinner Hillary enkelt. Men om BÅDE Bernie och Trump kör som oberoende då har du två kandidater på vardera sidan. Då jävlar kan det bli riktigt spännande. Ett slutrace mellan fyra kandidater.

  1. Lennart

   Peter, det vore givetvis bäst för USA om man hade fler partier. Men Bernie Sanders kommer inte att fortsätta som obunden kandidat. Däremot ser vi nu hur Donald Trump kan komma att vinna över arbetarväljare från Ohio, Pennsylvania och andra “demokratiska” delstater i Mellanvästern. Och det skulle kunna bli fatalt för Clinton

 3. Peter Andersson

  Vad jag menar är att Trump helt enkelt bara skulle kunna fortsätta som han gjort hittills – flyga runt från den ena arenan till den andra. Det finns säkert en gästplats för Bernie i något hörn av flygplanet. Tar de sedan inträde till debattarenorna (självkostnadspris för att täcka hyran) så blir kostnaden för Bernie ingenting alls, utöver att han förlorar lite goodwillpoäng till Trump, men så som han blivit behandlad av Hillary kanske han kan bjuda på det.

  1. San

   Så Sanders skulle försöka få Trump vald över Clinton utifrån något personligt hämndmotiv? Det var nog fan det dummaste jag läst på den här bloggen och det säger inte så lite.

  2. Lennart

   Peter, Bernie Sanders skulle aldrig, under några som helst omständigheter, på något sätt och vis, göra gemensam sak med Donald Trump.

 4. Johnny

  New York Times ägs och kontrolleras av etablissemanget som sponsrar Hillery Clinton och ingen bryr sig om deras propaganda lögner. Republikanska och mediala etablissemanget blir tvungna att underkasta sig Trumps och folkets demokratiska vilja. USA kommer att bli United States of Trump.

  1. Lennart

   Johnny, jag börjat bli trött på dina bisarra utfall. New York Times är en privatägd tidning precis som DN och SvD.

 5. Peter Andersson

  Om Donald skulle bli bortkuppad som officiell kandidat så kan han ju fortsätta på egen hand – och inte du avfärdar det som ett sätt att spräcka enbart republikanerna till demokraternas fromma så begrunda att han är rik nog att finansiera att Bernie Sanders gör detsamma på den andra sidan – han har redan planterat frön genom att påpeka att Hillarys alla super delegates fuskar bort Bernie hos demokraterna på liknande sätt. Tänk dig tanken att de åker runt tillsammans på en “the two legitimate candidates tour” och debatterar mot varandra varje dag över hela USA. Media skulle älska det. Bloggosfären skulle älska det. Väljarna skulle älska det. De officiella kandidaterna skulle inte ha en chans!

  1. Lennart

   Peter, ja både ja och nej. Eftersom han har sagt att han inte är rik nog att finansiera sin valkampanj utan kommer att finansiera den genom donationer så skulle det bli svårt för honom. Men jag håller med, han skulle i princip kunna göra det.

Comments are closed.