Politik

USA-valet: och nu, fullt inbördeskrig bland republikanerna i Washington

Paul Ryan Caricature

Republikanen Paul Ryan, Talman i Representanthuset i skottgluggen på Trump-anhängaren Sarah Palin.

I ett par tre decennier har republikanerna fått miljoner amerikaner att rösta på deras politiska häxbrygd av gud, vapen, abortförbud, HBTQ-hat, skattesänkningar för de rika, avreglering av företagslivet, mer skattesänkningar för de rika, utlokalisering av industrijobb till tredje världen, urholkning av det sociala skyddsnätet, fler skattesänkningar för de rika, kristna böner i skolorna, förbud mot Darwins Utvecklingslära, kampanjer mot den globala uppvärmningen och mer vapenvåld.

När miljoner amerikaner nu har förlorat jobbet och går på knäna så har allt fler insett att den traditionella republikanska politiken faktiskt inte har gjort deras liv bättre, utan tvärt om.

Vilket är varför de nu flockas till Donald Trump. Vilket i sin tur på bara några dagar har lett till ett öppen politiskt inbördeskrig mellan de traditionella republikanska politikerna kring Jeb Bush, Ted Cruz, Paul Ryan och andra, som inser att deras sötebrödsdagar nu är över, och högljudda populister som flockas kring Donald Trump.

Dan Hirschhorn skriver i Time: Sarah Palin Will Work to Defeat Paul Ryan for His Donald Trump Stance

Sarah Palin said in a new interview that she will support a primary challenger to House Speaker Paul Ryan, arguing that the Republican leader has “disrespected the will of the people” by refusing to back presumptive GOP presidential nominee Donald Trump.

“I think Paul Ryan is soon to be ‘Cantored,’ as in Eric Cantor,” Palin, referring the the 2014 upset of the former House Majority Leader, said in an interview with CNN’s Jake Tapper airing Sunday.

Ryan said this week that he’s not ready to support Trump yet. “Conservatives want to know does he share our values,” he said. “There are lots of questions that conservatives are going to want answers to.”

That announcement, which was seen as giving cover to other House Republicans to distance themselves from Trump, was only one of several by high-profile party leaders this week that illustrated the depths of the distrust between the GOP elite and their presumptive nominee.
“His political career is over but for a miracle because he has so disrespected the will of the people, and as the leader of the GOP, the convention, certainly he is to remain neutral, and for him to already come out and say who he will not support is not a wise decision of his,” Palin said. She promised to do “whatever I can” can for Paul Nehlen, a Wisconsin businessman challenging Ryan.

Pressed during the interview on Trump’s previous remarks that Mexican immigrants are rapists and that Muslims should be temporarily banned from entering the country, Palin said: “Who cares?”

Vad vi se är en historisk förändring av rikspolitiken i USA med två partier som inte längre kan erbjuda sina medlemmar ett bättre liv och vars allians med storfinansen och de rikaste en procenten nu får dom att tappa anhängare.

Ingen ha förutsäga hur valet kommer att gå. Men om Donald Trump fortsätter som han gör just nu så kommer han att lida en brakförlust mot Hillary Clinton. Som själv är nära allierad med storfinansen och knappast heller kommer att kunna erbjuda sina väljare ett bättre liv.

De som är vana vid de allt otäckare amerikanska presidentvalen kan vara säkra på en sak, årets presidentval kommer att bli det värsta i mannaminne.

Pressklipp:
DN, DN,

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Kalifornien

12 thoughts on “USA-valet: och nu, fullt inbördeskrig bland republikanerna i Washington

 1. Peter Andersson

  Den mest troliga utvecklingen på lite sikt är väl att USA får ett trepartisystem precis på samma sätt som Sverige och de flesta länder i Europa håller på att få ett treblockssystem. I USA får ju dessutom minsta skolbarn lära sig att effektiv makt är tredelad (President, Senat/Kongress, Högsta Domstol) så tänket att “three is the magic number” finns redan på plats.

  1. Lennart

   Peter, ja det är en mycket intressant fråga. Det vore naturligt men jag tror trots det inte att det är politiskt möjligt. Det är så ingrott i det amerikanska samhället att man har två partier, så har det alltid varit. Och för att få genomslag måste parter ha tillgång till finansiering på e massiv skala och dessutom täcka hela USA.

   Det Gröna partiet är ett exempel på ett tredje parti som dock inte har något inflytande alls.

 2. San

  Den enda slutsats man kan dra är att amerikaner inte bryr sig speciellt mycket om “small government”. Det har varit en toppdriven ideologi från republikanska donatorer och “think tanks” som nu nått vägs ände.

  Amerikansk politik verkar mest bestå av ett relativt traditionellt marknadsliberalt parti som finns i de flesta västerländska länder och en nationalistiskt (socialt konservativ?) vänsterpopulistisk falang av sydamerikansk modell.

  1. Lennart

   San, de amerikanska tankesmedjornas inflytande är något jag brukade skriva om rätt mycket förr om åren. Det är ett intressant kapitel och det är värt att notera att Hillary Clinton har sin egen tankesmedja: https://www.americanprogress.org/. Republikanerna har ett antal inflytelserika tankesmedjor bl.a. http://www.hoover.org/ på Stanforduniversitetet.

  1. Lennart

   CMO, mycket bra, Silvio Berlusconi och Donald Trump är två sidor av samma mynt.

 3. Peter Andersson

  Kapitalismens högborg USA har aldrig förr haft en renodlad affärsman som president – är inte det märkligt (och på tiden)?

  1. Lennart

   Peter, det är en bra fråga, men det tror jag faktiskt inte är så märkligt. Det har väl inte heller Sverige, Storbritannien, Frankrike eller något annat EU-land haft. Eller något demokratiskt land överhuvudtaget vad jag vet. Precis varför det aldrig har blivit så vet jag faktiskt inte.

 4. Christer W

  Lennart, det är inte säkert eftersom det finns vissa betydande skillnader, tex. synen på statsmakten roll i europa eller us.
  På det hela taget tror jag att omvärlden har bättre förmåga att hantera en eventuell politisk och ekonomisk kollaps för us i dag än tidigare, mest för att alla förväntar sig att kollapsen för us kommer förr eller senare.

 5. Johnny

  Bra att Sarah Palin läxar upp alla PK fjantar i partiet som tycker att de är förmer än sina väljare. Det är ju val till Senaten och Representanthuset också och då lär det bli flera Trump anhängare som blir valda. Trump förnyar demokratin, han tycker att försvar, sjukvård och skola är federala uppgifter, vill skydda medeleklassen och de rika måste betala mer i skatt, samt förhandla om handelsavtal och försvarsavtal vilket är på tiden. Förhoppningsvis nationaliserar han centralbanken och affärsbankerna samt alla mediabolagen plus försvarsindustrin, slaktar den parasitära offentliga sektorn och sparkar alla parasiter och lata svin som är anställda där. Trump är framtiden!

 6. Christer W

  Det som händer kanske är dödsstöten för ett politiskt system som hade sin höjdpunkt för ca 200 år sedan.
  Att skapa och forma ett mer tidsenligt politiskt system går ju inte över en natt men någonstans måste det ju ta sin början. Oftast är en kollaps utgångspunkten för en förändring.

  1. Lennart

   Christer, problemet är väl att en amerikansk kollaps skulle dra resten av världen med sig. Det ar hänt en gång tidigare, i den stora depressionen som slutade med det Andra Världskriget. Så det är kanske inte något man vill ska upprepas.

Comments are closed.