Politik

USA-valet, Trump eller Clinton, allt handlar om elektorsröster

2016 electoral map

Eftersom det amerikanska presidentvalet inte är ett majoritetsval utan handlar om att vinnaren tar allt i varje enskild delstat, utom Maine och Nebraska, så är utgången av årets presidentval redan till en rätt stor del förutbestämt. Det är t.ex. helt onödigt för en enda demokratisk väljare att rösta i Texas eller de flesta andra sydstater eftersom dom har en förkrossande republikansk majoritet. Detsamma gäller för Kalifornien, Oregon och Washington.

Mot den utgångspunkten så börjar Hillary Clinton årets presidentval, när de börjar i sommar, med ett förkrossande övertag, som Chris Cillizza beskriver i Washington Post:

What that means in practical terms is that if Clinton wins the 19 states that every Democratic nominee dating to her husband has won and she wins Florida (29 electoral votes), she wins the White House. It’s that simple.

Or if she wins the 19 reliable Democratic states and Virginia (13 electoral votes) and Ohio (18). Or the 19 states plus Nevada (6), Colorado (9) and North Carolina (15).

Nu kommer det inte att bi problemfritt eftersom Hillary Clinton är hjärtligt avskydd av de flesta republikaner. Men om Donald Trump fortsätter att föra en lika stökig valkampanj som han hittills har fört, med kontinuerliga personangrepp, med bråk och stök på hans valkampanjer så är det inte svårt att se framför sig hur han aldrig kommer att ha en chans.

Vilket betyder att något verkligt exceptionellt måste ske för att Trump ska vinna. Och tur är nog det.

Den viktigaste frågan är nog därför inte vem som vinner presidentvalet utan vem som vinner i senaten och representanthuset- Och där har republikanerna en betydligt bättre chans.

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Kalifornien

3 thoughts on “USA-valet, Trump eller Clinton, allt handlar om elektorsröster

  1. Christer W

    Om igen så visar det på hur omodernt och “de facto”, hur odemokratiskt us valsystem är.
    Det borde ju var direktval och inte val ombud.

    1. Lennart

      Christer, absolut, direkta majoritetsval vore betydligt mer demokratiska. Men med tanke på delstaternas ställning så är det en politisk omöjlighet.

Comments are closed.