Politik

Feel the Bern, pinsamt för Hillary Clinton: Bernie Sanders vinner West Virginia!

Vid det här laget skulle Hillary Clinton för länge sen ha vunnit de demokratiska primärvalen och Bernie Sanders skulle erkänt sig besegrad. Men så har det inte blivit. Bernie Sanders fortsätter att få in nog med kampanjdonationer för att kunna fortsätta sin gerillakampanj mot Hillary Clinton som visserligen väntas utses till demokraternas presidentkandidat i Philadelphia i slutet av juli, men som nu tvingas utkämpa ett tvåfrontskrig mot Bernie Sanders och Donald Trump. Ett bevis så gott som något på hur många demokrater som faktiskt inte gillar Hillary Clinton och hennes politik ute på den demokratiska högerflygeln. Det faktum att varken vice president Joe Biden eller senator Elizabeth Warren stöder Clinton är tecken på hur svårt hon har att bli populär bland demokraterna.

Visserligen är West Virginia en av USA:s fattigaste delstater, men det faktum att Hillary Clinton så här sent i valkampanjen inte kan vinna varenda kvarvarande delstat är onekligen förvånande. Så brukar det inte vara.

Hillary Clintons akilleshäl är att hon förlorar vita manliga arbetarväljare till Donald Trump i Ohio och Pennsylvania, två delstater av vilka hon måste vinna en i november för att vinna presidentvalet.

Trip Gabriel skriver i New York Times: Bernie Sanders Wins West Virginia, Prolonging Race With Hillary Clinton

Senator Bernie Sanders of Vermont captured the West Virginia primary on Tuesday, according to The Associated Press, forcing Hillary Clinton to continue a costly and distracting two-front battle: to lock down the Democratic nomination and to take on Donald J. Trump in the general election.

Mrs. Clinton has a nearly insurmountable lead in delegates, which Mr. Sanders’s victory, one week after he won Indiana, did little to narrow. But by staying in the race, as he has vowed to do until the Democratic convention in Philadelphia in July, Mr. Sanders continues to tug Mrs. Clinton to the left.

This week, after long resisting Mr. Sanders’s call for a single-payer health care system, Mrs. Clinton embraced allowing people as young as 50 to buy into Medicare.

With Mr. Trump aggressively attacking Mrs. Clinton as he focuses on the general election, Mrs. Clinton’s potential vulnerability was exposed in her defeats in West Virginia and Indiana, states with many white, working-class voters.

Once a core Democratic constituency, whites in Appalachia without a college education have deserted the party over cultural issues like guns and President Obama’s environmental policies, which have hurt the coal mining industry.

Donald Trump kommer att bli en helt ny slags motståndare för Hillary Clinton, en mediekändis mot en jurist. Det är svårt att föreställa sig en debatt dom emellan.

Det är också intressant att se att Bernie Sanders allmänt gör bättre ifrån sig mot Donald Trump än Hillary Clinton.

Jag har svårt att se att Donald Trump kommer att lägga band på sig nog för att vinna, men han är så oberäknelig och ligger så utanför den traditionella republikanska politiken att han, som han redan till viss del har gjort, om han vill kan lägga sig till vänster om Hillary Clinton bara för att j-vlas.

Oavsett vad man tycker så kommer årets president och kongressval att bli som ett romerskt gladiatorspel eller en gammal hederlig isländskt bärsärkagång. M.a.o. oerhört underhållande.

Pressklipp:
DN,SvD

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Kalifornien