Politik

Pentagon i Silicon Valley, fredlig AI blir till smarta vapen, med dödliga konsekvenser

hangar

Planen från Pentagon går nu i skytteltrafik till Silicon Valley i jak på den nu så heta AI-teknologin.

Men Pentagons intresse för IT-teknologin i Silicon Valley är inte nytt. Området kring det gamla militärflygfältet Moffett Field i Silicon Valley var länge centrum för militärteknologin i Silicon Valley. Och Pentagons Defense Advanced Research Projects Agency som ligger utanför Washington spelar fortfarande en ledande roll för nya IT-projekt i Silicon Valley. Senast med den självstyrande bilen. Det bör också påpekas att det var ARPA som Pentagons Defense Advanced Research Projects Agency heter i folkmun som gav oss Internet, så allt handlar inte om vapen.

Att Pentagon därför nu satsar stort på att få Silicon Valleys företag att bygga AI-tekknologin åt Pentagon är inget nytt.

John Markoff skriver i New York Times:

MOUNTAIN VIEW, Calif. — In its quest to maintain a United States military advantage, the Pentagon is aggressively turning to Silicon Valley’s hottest technology — artificial intelligence.

On Wednesday, Secretary of Defense Ashton B. Carter made his fourth trip to the tech industry’s heartland since being named to his post last year. Before that, it had been 20 years since a defense secretary had visited the area, he noted in a speech at a Defense Department research facility near Google’s headquarters.

The Pentagon’s intense interest in A.I. — and by connection the Silicon Valley companies specializing in that technology — has grown out of the “Third Offset” strategy articulated by Mr. Carter last fall. Concerned about the re-emergence of China and Russia as military competitors, he stated that computer-based, high-tech weapons would give the American military an edge in the future.

CIA:s riskkapitalföretag In-Q-Tel spelar också en viktig roll i Silicon Valley. Det bör också påpekas att svenska universitet forskar för den amerikanska militären, i forskningsprojekt som inte är offentliga.

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Kalifornien

2 thoughts on “Pentagon i Silicon Valley, fredlig AI blir till smarta vapen, med dödliga konsekvenser

  1. Marcin

    Vet vi vad fördelningen av satsade resurser är mellan AI i fristående vapensystem vs. AI som övergripande analys/sambandscentral inom den militära forskningen?

Comments are closed.