Politik

AWS Lambda och serverlös molnmiljö förenklar programutvecklingen i datormolnen

Mycket av vad som sker på webben handlar om händelser, events. Du klickar på en kapp och skickar in ett formulär till ett flygbolag som processar dina förstaklassbiljetter till Thailand, Bagdad eller Bollnäs. Amazons AWS Lambda gör det lätt att skriva kod som triggas av en händelse. Som t.ex. när du laddar upp ett foto till Amazons S3 disk så kan det trigga Lambda som skapar tumnagel-versioner av din bild. Jag använder själv IFFFT som liknar Amazons Lambda.

Amazon lambda är litet som att skapa program Legobitar, man bara skriver den kod som behövs för att hantera triggern, och låter Amazon sköta resten. Och man behöver inte heller betala för en virtuell server och operativsystem och en massa mjukvara utan bara för varje gång din kod triggas.

Amazon lambda är superhett just nu, även om det finns dom som säger att Amazon Lambda ännu inte är mogen nog för att användas för seriösa HTTP-baserade projekt.

Google har Google Cloud Functions, Microsoft har Azure Cloud Functions och IBM har a href=”http://www.ibm.com/cloud-computing/bluemix/openwhisk/”>OpenWhisk

Det här är mycket stor grej för programutvecklare som kan sänka kostnaderna och snabbt skriva trigg-kod utan att behöva oroa sig för något mer än den kod dom skriver.

Mycket handlar sen om hur snabbt de stora molnföretagen kan lägga till rutiner som kan användas av den här trigg-koden för att utföra seriös funktionalitet och inte bara skapa tummnagelsbilder.

Men oavsett detta så är AWS lambda och dess konkurrenter inklusive Open Whisk nu enormt heta. Dom är så heta så att hajpen bara flyger om dom.

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Kalifornien