Politik

Innovation skapar ett nytt transportsystem: elbilen, samåkning och den självstyrande bilen

Elbilen, samåkningstjänster och den självstyrande bilen är alla del av en revolution som lovar att ge oss ett helt nytt transportsystem inom en inte alltför lång tid. Det är inte bara Tesla, Google, Uber och Lyft som är med och innoverar. I kulisserna står också Apple med sina hemliga planer för en självstyrande bil.

Kolla riskkapitalföretaget Klein Perkins podd och artikel:

Brook Porter, Paul Yeh och Zach Barasz skriver på Kleiner Perkins hemsida: Are We Experiencing Transportation’s Instagram Moment?

As we write, three powerful trends – electrification, sharing, and autonomous drive – are reshaping the future of transportation, with huge implications for the ecosystem. In just the past few weeks, there have been significant developments on all three fronts: the success of Tesla’s Model 3 pre-sales, GM’s $500M investment in Lyft, and more recently, GM’s acquisition of Cruise, a billion dollar exit that could be transportation’s Instagram moment.

Tesla’s Model 3 made history two weeks ago with what was arguably the most successful product pre-sale launch ever, even dwarfing the value of orders placed in advance for Apple’s iPhone. The Model 3 racked up $14 billion in pre-sales for 325,000 cars, resulting in $325 million in deposits in the first week.

Den stora frågan är när de här tre trenderna går samman och gör gemensam sak för att modernisera dagens föråldrade transportsystem. Och om vi också på sikt kommer att kunna lägga tåg och flyg till transportrevolutionen?

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Kalifornien

3 thoughts on “Innovation skapar ett nytt transportsystem: elbilen, samåkning och den självstyrande bilen

 1. Johnny

  Imponerande presale av Tesla bilen. Läste nyhet om nytt billigt batteri som räckte till 800 km körning som gick att snabbladda minns dock ej hur snabbt, spanskt och kinesiskt företag bakom. Sedan skall batterierna laddas med energi från vad, sol, vind, vatten, kol, gas, olja, kärnkraft, ny kärnkraft?

 2. San

  Flyg är väl redan självkörande och tåg går på räls så de är inte speciellt flexibla.

  Jag kan tänka mig att flyg och tåg för halvlånga resor blir mindre populärt om du på kvällen i New York kan lägga dig i bilen och skriva in Florida i navigeringssystemet och vakna upp där på morgonen.

  1. Lennart

   San, jag tänker mest på mer flexibla bussar och lokaltåg som skulle kunna få bort en majoritet av bilarna från motorvägarna i Silicon Valley. Samåkningstjänster är fantastiska, liksom elbilar och självstyrande bilar men generation två kanske skulle vara inga bilar alls. En blandning av skotrar, Segways, cyklar och tåg.

Comments are closed.