Politik

Pyonghattan, Nordkoreans rikaste en procent lever i lyx och överflöd

Trots att det har kommit rätt många videoreportage från Pyong Yang de senaste åren så visar dom för det allra mesta ingenting nytt. De tre videorna ovan är de enda jag känner till som gen en litet annan inblick i Nord Korea än den vanliga propagandan.

Nu till ämnet. Ju grymmare diktatur desto större är överflödet för regimens innersta cirkel. Och i Nord Korea så är skillnaden rent grotesk.

Som Anna Fifield beskriver i New York Times: North Korea’s one-percenters savor life in ‘Pyonghattan’

They like fast fashion from Zara and H&M. They work out to be seen as much as to exercise. They drink cappuccinos to show how cosmopolitan they are. Some have had their eyelids done to make them look more Western.

North Korea now has a 1 percent. And you’ll find them in“Pyonghattan,” the parallel ­universe inhabited by the rich kids of the Democratic People’s Republic.

“We’re supposed to dress conservatively in North Korea, so people like going to the gym so they can show off their bodies, show some skin,” said Lee Seo-hyeon, a 24-year-old who was, until 18 months ago, part of Pyongyang’s brat pack.

Women like to wear leggings and tight tops — Elle is the most popular brand among women, while men prefer Adidas and Nike — she said. When young people go to China, they travel armed with shopping lists from their friends for workout gear.

Vilket leder till frågan vad som händer när Kim-regimen lyckas bygga Interkontinentala missiler som kan nå USA och EU. Och hur säkert Kim Jong+un verkligen sitter.

Ingen vet givetvis, men förr eller senare så kommer Kim att kunna framställa interkontinentala missiler, och då kommer risken för ett atomkrig plötsligt att bli mycket hög.

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Kalifornien