Politik

SigFig och robotinvesterare förändrar finansvärlden

Den som har pengar kan lätt få en mäklare som sköter ens investeringar. Men mycket av vad mäklaren med sina kalkylprogram gör kan skötas av datorprogram, till en liten del av vad det kostar mäklaren.

Liz Moyer skriver i New York Times om hur det inte helt okända San Francisco-baserade investmentföretaget: SigFig nu har inlett ett samarbete med den schweiziska UBS-banken för att förse dess kunder med robotrådgivare.
SigFig, an Automated Investment Firm, Will Team Up With UBS

Advisers in UBS’s American wealth management division will use a robot to cater to well-heeled clients.

The company’s 7,000 advisers will begin using technology developed by a San Francisco start-up, SigFig Wealth Management, one of a growing group of so-called robo-advisers that are shaking up the brokerage business with low-cost, automated investing.

UBS is also taking an undisclosed equity stake in SigFig and will develop investing technology alongside it. The two are expected to announce the moves on Monday morning.

For UBS, bringing in SigFig’s technology is meant to bolster production as the industry faces competitive pressures. In the first quarter, UBS’s average financial adviser had $147 million of invested assets and $1.06 million in revenue.

The technology will allow the advisers to spend more time talking to clients and less time constructing investment portfolios and other activities that lend themselves to automation, said Tom Naratil, the president of UBS Americas.

Men nu kommer en viktig poäng som var vad som fick mig att fastna för den här artikeln. Man kommer inte att ersätta sina nuvarande investeringsrådgivare med robotar utan dom kommer att jobba tillsammans. Vilket är den modell som nu alltmer används på robotområdet. Även om investeringsrådgivarna nu alltså inte längre kommer att sköta sjlva kalkyleringarna.

Men vi kommer med stor säkerhet att se samma modell även inom t.ex. sjukvården där kirurger inte längre kommer att hålla i kniven utan mer syssla med analys, planering och patienthantering.

Ingen risk för att en massa yrken kommer att försvinna alltså, bara att dom kommer att förändras.

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Kalifornien