Politik

Putin och den sårbara svenska infrastrukturen gör Sveriges läge prekärt

Swingate towers

Att Putin är intresserad av den svenska infrastrukturen kommer kanske inte som någon direkt överraskning. Tydligt är dock att det verkar som om det svenska försvaret inte har tagit Putins intresse på allvar förrän nu.

Men vi lever i en värld av hybridkrig där man med mycket små medel kan slå ut vitala samhällskommunikationer och paralysera stora delar av samhället. Vi bör begrunda att det var för att skydda det amerikanska kommunikationsnätet från ryska attacker som Pentagon startade vad som skulle bli Internet.

Mikael Holmström och Mattias Carlsson skriver DN: Sårbara system står fortfarande utan skydd

Ni säger att Ryssland kartlägger militär och civil infrastruktur i Sverige, vad har ni för belägg för det?

– Det ser ju vi på vilka kontakter som de ryska officerarna har och tar i Sverige. Vi ser också vilka resor de företar i landet. Av det kan man sluta sig till att de har ett intresse för infrastruktur, säger Wilhelm Unge, chefsanalytiker för Säkerhetspolisens kontraspionage.

Vad är det största ”ryska problemet” i Sverige för Säpo?

– Det är ryska företagsaktiviteter som riskerar att skapa beroenden för Sverige genom insteg i svensk infrastruktur som gör att vår försvarsförmåga kan sättas ned. Energi- och telekommunikationer är de sektorer vi är mest oroade för. Det gäller insteg för att kunna påverka överföringssystem, avlyssna eller störa telekommunikationer.

Förhoppningsvis så kommer det nu att bli andra bullar så att infrastrukturen kan skyddas.

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Kalifornien

21 thoughts on “Putin och den sårbara svenska infrastrukturen gör Sveriges läge prekärt

 1. Bosse

  “Nato-kampanjen har alla tecken på att vara organiserad”
  Lennart: Ja absolut, helt säkert är det så. Undrar vilket arbetsnamn operationen har? 😉 Som du skriver så borde det här vara något att sätta tänderna i för en journalist med ambitioner.

 2. Bosse

  Ett inlägg i debatten av Jan Guillou:
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/janguillou/article22904521.ab
  “Den nya Gotlandsvarianten på varför vi ska hamna i krig med Ryssland har ­nämligen en logisk lucka stor som en elefant. Estland, Lettland och ­Litauen är själva medlemmar i Nato. Skulle det alltså inte innebära ett skydd mot ryskt anfall? Därmed ­faller det argumentet för en svensk anslutning.”
  Haha ja jag kan bara hålla med Guillou. NATO-ivrarnas argumentation är så vansinnigt dum att man med fog kan allvarligt ifrågasätta om de verkligen menar allvar eller om det är något slags ständigt pågående april-skämt de håller på med.

  1. Lennart

   Bosse, vad som förvånar mig är att ingen enda svensk journalist har grävt i de kontakter som måste förekomma mellan Alliansens Nato-agitatorer och den amerikanska ambassaden. Nato-kampanjen har alla tecken på att vara organiserad.

 3. roger

  Det som driver den “ryska aggressionen” är densamma som driver ungdomar i förorten att bränna bilar.

  Utanförskap, ryssarna känner sig (och är) mobbade av omvärlden. NATO kryper närmre och närmre. EU med Bildt i spetsen drog igång ett projekt med syfte att knyta alla exsovjetiska stater utom Ryssland närmre EU. Omvärlden pressade ned Ryssland i ett hål.

  Genom att annektera Krim hoppade Ryssland till botten av hålet direkt – men hade de inte gjort det – hade de blivit nedpressade dit tids nog ändå, kanske ännu djupare.

  Rysslands tillit till omvärlden är obefintligt och de går nu all-in på att bygga ett självförsörjande samhälle.

  Det bästa hade varit om omvärlden försökt inkludera Ryssland medans förtroendet fanns, istället valde vi att ta deras vänner, handelspartners och bygga missilförsvar.

  Ang. NATO – Bättre att vi står utanför, så kan vi välja själva vilka krig vi eventuellt vill delta i. Att Ryssen skulle anfalla Sverige är givetvis osannolikt.

 4. Bosse

  “Att den ryska underrättelsetjänsten intresserar sig för Sverige är väl heller speciellt långsökt.”
  Nej inget konstigt alls med det. Sånt sysslar alla underrättelsetjänster med, även svenska sådana. Så där avviker inte ryssarna på något vis från andra länder.

  Självklart har de också scenarier om hur de gör i den eller den situationen, hur de t.ex. ska kunna “ta sig an Sverige” om det av någon anledning blir skarpt läge. Det betyder självklart inte att de har för avsikt att anfalla/invadera Sverige om inget katastrofalt inträffar (dvs att de blir indragna i ett regelrätt krig med väst).

  Att anfalla Sverige utan någon sådan anledning är det dummaste de kan göra för de har inget att vinna på det men enormt mycket att förlora. Så det kommer de inte att göra, lika lite nu som under kalla kriget. Putin må vara maktfullkomlig men han är ingen idiot.

  1. Lennart

   Bosse, en invasion av Sverige är helt klart utomordentligt osannolikt. Det finns inget som helst motiv. Om Putin vore dum nog att anfalla några länder så skulle det vara de baltiska staterna eller Finland, inte Sverige. Och även där saknas ett trovärdigt motiv.

   Däremot finns det all anledning att oroa sig för det allt aggressivare ryska flygvapnet och Putins helt onödiga konfrontationspolitik gentemot EU.

 5. Bosse

  Här är vår egen Einstein som kom på det här med
  “masterna och ryssteorin”
  Jag tror Hans Brun kom på det här tillsammans med sina bundsförvanter Franz Grön och Lance Gredelin.
  “Jag tror det är ryssarna” sa Hans
  “Ja självklart ryssarna” sa Franz
  “Ryssarna var ordet” sa Lance

 6. Bosse

  det har funnit rätt många unga invandrare från Mellanöstern som sympatiserar med ISIS och som även har rest ner till Syrien och Irak. Så att Säpo intresserar sig för en misstänkt sådan visar väl om något att man är på hugget än tvärt emot.
  Javisst men som någon sa “det hjälper inte att springa om man är på helt fel väg” 😉

 7. Bosse

  Oavsett vad som har orsakat bristerna så måste dom givetvis åtgärdas och det snabbas möjligt.
  Lennart: I detta kan jag bara hålla med dig. Ett tips vad gäller de uppkomna bristerna är väl att pengarna går till annat.

 8. Bosse

  Lennart: Absolut självklart ska vi lita på SÄPO, de är ju hur pålitliga som helst. Vi har t.ex. denna enastående insats i färskt minne:
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article21791527.ab
  Så visst med SÄPO på språng kan svenska folket sova tryggt.

  “mastsabotaget” var som vanligt bristande(sic) underhåll!
  Bossebus: Ja vem är förvånad. Snart kommer det att komma nya teorier om “ryska agenter” när något tåg spårar ur pga bristande (läs: obefintligt) underhåll.
  Å andra sidan förstår jag inte hur underhållet kan försummas på det viset. Det verkar ju finnas hur mycket pengar som helst i Sverige med tanke på att nya snabbtågslinjer för bortåt 300 miljarder planeras mellan våra tre största städer. Jag blir mer och mer förvånad över de prioriteringar som görs i det här landet. :-O

  1. Lennart

   Bosse, det har funnit rätt många unga invandrare från Mellanöstern som sympatiserar med ISIS och som även har rest ner till Syrien och Irak. Så att Säpo intresserar sig för en misstänkt sådan visar väl om något att man är på hugget än tvärt emot.

   Speciellt inte alldeles efter ett större terrorattentat på kontinenten?

   Att den ryska underrättelsetjänsten intresserar sig för Sverige är väl heller speciellt långsökt. Det bör väl knappast komma som en nyhet för någon? Och att Säpo då påpekar detta är väl enbart positivt? Det är ju trots allt Säpos uppgift att hålla kolla på utländsk underrättelseverksamhet i Sverige.

  1. Lennart

   Bossebus, bristande underhåll av den svenska infrastrukturen påminner om samma sak här i USA. Oavsett vad som har orsakat bristerna så måste dom givetvis åtgärdas och det snabbas möjligt.

 9. Marcin

  Blir intressant att se vilket av länderna som först kommer slängas in under gräsklipparen denna gången. Håll hårt i era unga män, och låt dem som håller i trumpinnarna skicka sina egna istället.

 10. Bosse

  Ja just det ja nu springer Putins små agenter omkring i Sverige och spränger TV-master.
  Teorin är nästan i klass med den om “små gröna män” 🙂

  Det är inte utan att man känner sig förflyttad 35-40 år tillbaka i tiden. På den tiden när de fruktansvärda och ostoppbara spetsnaz-soldaterna hittransporterade i en oändlig mängd miniubåtar skulle mörda alla svenskar i ledande positioner och därmed skapa fritt utrymme för invasionen av Sverige. Jodå jag hörde mycket om detta och mer därtill, och särskilt under min militärtjänst. Käcka visor om hur folk ville “åka till Moskva för att döda ryssar och må bra” hörde också till ordningen för dagen.

  Sedan föll Warszawa-pakten ihop och det visade sig att det enorma ryska hönshuset med blodhungriga och övermänskliga supersoldater inte ens var en fjäder. En stor del av den ryska krigsmakten bestod av folk som tittade väl djupt i flaskan, med kompetens och skärpa därefter, och några superegenskaper syntes inte till så långt ögat nådde.

  Nåväl sedan blev ryssarna “snälla” under den vodkadrickande clownen Jeltsin och vänskapsbesök i Moskva blev högsta mode. Jeltsin gjorde förmodligen som västmakterna ville bara han fick några rejäla matsupar.

  Men alla förälskelser har en ände, Jeltsin försvann, Putin tog över och kärleken mellan Ryssland och väst svalnade långsamt. Nu har vi gått cirkeln runt och läget är åter iskallt. Ryssarna är det stora hotet mot världsfreden och både militärer med höjda försvarsanslag i sikte och NATO-ivrare vädrar morgonluft.

  Både ryska ubåtar och ryska agenterna börjar åter dyka upp både här och där och självklart spränger de några master mellan varven. Allt är åter som det ska vara, ett riktigt ordentligt hå och hej med farbror Frej således.

  PS. Vad gäller sprängda master och andra liknande sabotage så tror jag att stalltipset är att vi inte ska gå över ån efter vatten i de fallen DS.

  1. Lennart

   Bosse: ja vad Säpo säger http://www.dn.se/nyheter/sverige/sarbara-system-star-fortfarande-utan-skydd/ så ” Enligt Säpo kartlägger ryska agenter samhällsviktiga anläggningar i Sverige. Säkerhetspolisen ser det som en del i ryska krigsförberedelser. Samtidigt larmar svenska krismyndigheten MSB om att viktig infrastruktur står utan skydd och krisberedskap.” Man säger det och inget mer. Och jag tror att vi har all anledning att lita på Säpo och MSB.

 11. roger

  Russofobin vet snart inga gränser i detta land, det är så sjukt patetiskt..

  Ryssland har iofs säkert ett intresse av att kartlägga vår infrastruktur såsom all världens underättelsetjänster arbetar.

  De enda som vinner på allt detta nonsens är NATO som vi vet har giiiigantiska resurser och som vi vet vill ha med Sverige i sin union. Att de inte skulle göra ngt för att försöka påverka det svenska folkets inställning till Ryssland och NATO. Maen vad & hur jobbar de för att påverka oss?

  1. Lennart

   roger, du menar NATO-fobin. Att Sverige har all anledning att vidta åtgärder för att skydda sig från Putins hybridkrig är något som regeringen har klargjort sedan länge.

 12. Björn Nilsson

  PS. Angående NATO-ubåtar i svenska vatten, omskrivna i militära tidskriften Marin Nytt 1982 (en artikel som numera lär vara svår att hitta, givetvis) så kör en googlesökning som förslagsvis ser ut som “schlaug ubåtar nato marinnytt”. DS

 13. Johnny

  Här har du dina förrädare. DN som bedriver anti-Ryssland propaganda på NATO och USAs uppdrag. Mikael Holmström som plockades över från SvD till DN för att bedriva anti-Ryssland propaganda där. Det är bara lögner för att skrämma folket till NATO anslutning, vilket vore ett stort misstag med hänsyn till alla dåraktiga länder och ledare typ Erdogan i Turkiet som skjuter ner ryska stridsflygplan och kan involvera NATO i krig mot Ryssland. Sverige skall naturligtvis behålla sin alliansfrihet som fungerat bra i två hundra år och hållit oss utanför två världskrig. USA och Europa är på väg ner och BRICS länderna på väg upp och Sverige måste vara fria att utvecklas med världen.

 14. Björn Nilsson

  Jaha, det var “Putins” fel att Telia dabbade sig vid något datajobb så att flygtrafiken slogs ut. Förmodligen är det nyliberala kaoset på järnvägarna också “Putins” fel? Och att någon knäppskalle vid namn “Putin” saboterar några telemaster (för nöjes skull, arg på samhället, utpressning mot operatörerna, eller vad är anledningen?), att några andra personer placerar “orgonit” vid telemaster … etc, etc. Säg inte “dundertabbar”, “usel administration” etc, säg “Putin” i stället!

  Men, allvarligt talat, hur är det med NATO-ubåtar i svenska skärgårdarna numera? Är det inte på sådana hot vi bör titta, innan ryssarna (eller, OK då, “Putin”) får för sig att Sverige verkligen tänker delta i Operation Barbarossa, version 2?

Comments are closed.