Politik

Tommy Körberg, ESTA och vad du bör känna till inför din USA-resa

Den inte helt okände Tommy Körberg har alltså vägrats inresetillstånd till USA på grund av en 30 år gammal kokaindom. Det finns en del detaljer här som är viktiga att förstå för den som vill åka till USA. Det första är alltså att medan amerikaner kan ta planet till Sverige och aldrig behöver något visum för att turista i Sverige så måste svenskar som vill turista i USA ha inresevisum. Det är skillnad på folk och folk.

De flesta svenskar som reser till USA reser på s.k. ESTA (Electronic System for Travel Authorization) som officiellt inte är ett visum men ett “inresetillstånd” som i praktiken alltså är ett visum.

Andreas Hansson skriver i Aftonbladet: Körberg stoppad från USA – efter gamla kokaindomen

Körberg skulle sjunga på Svenska Handelskammaren i New York.
Men hans 30 år gamla kokaindom stoppade honom, skriver Expressen.
– De ha regler: “Han är straffad, usch fy. Han ska inte få komma hit och förstöra vårt land”. Idiotiskt, säger Körberg till tidningen.

Svenska Handelskammaren i New York bjöd in till fest förra torsdagen.

Och tanken var att Tommy Körberg, 67, skulle vara en av de svenska artister som under dirigent Anders Berglund stod för underhållningen. Men Körberg stoppades från inresa – på grund av sin 30 år gamla kokaindom, skriver Expressen.
”Gick inte att få till”

På grund av domen kunde han nämligen inte få ett vanligt Esta-visum, har man en dom i bagaget måste man dock åka till amerikanska ambassaden för att intervjuas innan godkänd visumansökan.

Det viktiga med den hör historien är Thommy Körbergs förseelse skedde i Sverige och inte i USA och att de amerikanska myndigheterna alltså har tillgång till det svenska belastningsregistret.

Nu är det relativt ovanligt att man vägras inresetillstånd på ESTA, även om det alltså sker. Och om det sker så kan man alltid ansöka om ett gammaldags turistvisum ett s.k. B2-visum som kan gälla upp till ett halvår åt gången och som vanligtvis är giltigt i tio år.

Antalet svenskar som vägras traditionellt B2-turistvisum ligger på 23,19%. Siffran för ESTA är betydligt lägre.

Man behöver inte advokat för att ansöka om visum och det är inte speciellt svårt om man bara läser på. De amerikanska visumreglerna är också luddiga på enkom för att förhindra att folk ska kringgå dom. Det är t.ex. därför som det står att man får stanna i USA på ESTA 90 dagar åt gången, men inte hur länge man sen måste stanna i hemlandet innan man kan återkomma.

Vilket har lett ett inte ringa antal svenskar att tro att dom kan sticka upp till Kanada på en helg och sen komma tillbaks för ytterligare 90 dagar. Vilket alltså inte går.