Politik

Silicon Valley: rättsfallet som hotar den Öppna Kodrörelsen

Lunch @ Oracle

Dagens IT-värld ser helt annorlunda ut än för tjugo år sen och det är långt ifrån säkert att den kommer att fortsätta att se ut som den gör idag i all evighet.

Varningsklockor ringer nu så det dånar i den tvist som rör Oracles upphovsrätt och patentkrav på Googles operativsystem Android. Grundfrågan är Oracles krav på att kunna copyright-belägga inte den Java-kod som Google använde när den skrev Android utan de API:n, dvs gränssnitt som man använde. Man använde Oracles APIn men implementerade sin egen kod.

I maj 2012 fann att Google inte har åsidosatt på Oracles patent, och domaren ansåg att Java API:na som används av Google inte kunde patentbeläggas.

Men i maj 2014 så gick en Federal appellationsdomstol emot tingsrättens dom.
HD vägrade sedan att ge prövningstillstånd och risken är nu överhängande att alla företag för rätt att copyrightbelägga sina API:n. Något som snabbt skulle få hela den amerikanska IT-industrin att krascha eftersom alla företag idag använder API:n.

Quentin Hardy skriver i New York Times: Oracle-Google Dispute Goes to Heart of Open-Source Software

The copyrights that are crucial to the trial are related to open-source software, which is created and shared for general use. Open-source technology is at the heart of many current innovations, from Google’s Android to the hardware going into giant cloud-computing data centers.

“The open-source community will heave a huge sigh of relief if Google wins, and will be very worried if Oracle wins,” said Pamela Samuelson, professor of law at the University of California, Berkeley. “It will have a chilling effect.”

Should Oracle prevail, Mr. Page could lose a significant chunk of his company’s $75.3 billion in cash. Since Android became a product in 2007, Oracle estimates Google has made $21 billion in profit from it. A verdict in favor of Oracle could also lead to a new way for older companies that built giant businesses from licensed software to make money.

Det här är det andra fallet som slår direkt emot Silicon Valleys framgångsrika affärsmodell. Ett annat fall är att den amerikanska högern nu anklagar Facebook för att inte släppa fram de högerkommentatorer som i decennier har dominerat de amerikanska pratradioprogrammen.

Högern inser nu att dom riskerar att förlora sitt inflytande allteftersom alltfler amerikaner slutar lyssna på pratradion och övergår till Facebook och sina mobiler.

Ingen vet hur rättegången kommer att sluta men det här är alltså en rättegång som plötsligt kan få hela IT-industrin med Silicon Valley i täten att förändras i grunden. Med katastrofala resultat för den amerikanska och världsekonomin och en uppsjö av upphovsrättsfall.

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Kalifornien