Politik

Vladimir Nabokov, Lolita och din ikoniska amerikanska road trip

En av de mest ikoniska amerikanska fenomen som finns är långresan, the road trip, genom USA. En svensk reporter som har gjort flera såna är Peter Kadhammar som t.o.m har skrivit en bok om sin resa på Route 66.

Hundratusentals amerikaner och tusentals svenskar har alla under åren gjort såna här långresor kors och tvärs genom USA. Ett par tre av mina läsare, som får förbli anonyma har även dom gjort liknande “road trips”.

En sed som nu alltmer har gått i graven, men inte helt.

Bland de många människor som har gjort långresor i USA är den store rysk-amerikanske författaren och lepidopteristen, dvs fjärilskådaren Vladimir Nabokov, vars böcker jag faktiskt har läst, både de tidiga på ryska och de senare på engelska.

Landon Y. Jones skriver i New York Times om hur han själv har gjort en långresa i västra USA i Nabokovs fot eller kanske mer korrekt hjulspår: On the Trail of Nabokov in the American West. On his cross-country trips chasing butterflies and researching “Lolita,” the Russian-born novelist saw more of the United States than did Fitzgerald, Kerouac or Steinbeck.

Nabokov went west because he was chasing butterflies. He was a passionate lepidopterist who wrote the definitive scholarly study of the genus Lycaeides and had several species named after him, such as Nabokov’s wood nymph. His travels over the years took him from the Bright Angel Trail in the Grand Canyon to Utah, Colorado and Oregon. But one of the best places to find many different species of butterflies congregating at one time was at nosebleed-high altitudes along the Continental Divide in Wyoming. Along the way the shape of the novel took root, and he started to take notes during his butterfly hunts and write them up back in his motel rooms.

So why not follow the trail of Vladimir and Véra today? Like a 21st-century version of Humbert’s nemesis, Clare Quilty, who pursued Humbert and Lolita across the country, I went west to chase Nabokov chasing butterflies and to piece together the plot of his most popular novel. It became a tale of three overlapping journeys: Humbert’s with Lolita, Vladimir with Véra, and mine with Sarah and my retriever, Mack.

Nabokov föddes 1899 och växte upp i ett överklasshem Sankt Petersburg som son till den liberale juristen statsmannen och journalisten Vladimir Dmitrievich Nabokov.
Efter revolutionen tvingades familjen fly och Vladimir Nabokov tvingades överge sin ryska språkmiljö för att studera vid Cambridge för att sen växa upp i ryska emigrantkretsar i Berlin där Nabokov debuterade som rysk författare under pseudonymen V. Sirin. Eftersom han gifte sig med en exilryska av judisk börd så tvingade dom och deras unge son fly från Frankrike dit de då hade flytt till USA undan den nazistiska invasionen i maj 1940.

I yttersta armod lyckades Nabokov få anställning som universitetslärare i litteratur och ryska. Han växlade om till amerikansk författare, vilket gjorde honom till en av de ytterst få författare som har skrivit hyllade romaner på två olika språk, och sedan 1955 kom skrällen när han publicerade den skandalomsusade romanen Lolita som gjorde honom till mångmiljonär. Precis som han hade börjat sitt liv.

Han flyttade snart till Montreux Palace Hotel in Montreux i Schweiz där han kunde leva en kopia av det liv han hade levt i under sin ungdom i St Petersburg.

I oktober 1974 väntade Nabokov med fru på att träffa Solzhenitsyn på sitt hotell men det blev en förväxling och de två giganterna träffades aldrig.

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Kalifornien

3 thoughts on “Vladimir Nabokov, Lolita och din ikoniska amerikanska road trip

  1. Marcin

    Fjärilsskådare, det låter som något från dinosaurietiden. Kan hända något autistisk hobby enligt dagens sätt att se. Fjärilsskådare, det borde kräva jaktinstinkt, precision, en gnutta tur och stor dos förundran över det som omger oss.

Comments are closed.