Politik

Feel the Bern, Bernie Sanders, Hillary Clinton och Israel

Vad som gör primärvalet här i Kalifornien, som jag just skrev om för några minuter sen så dramatiskt är att om Bernie Sander vinner så kommer hans möjligheter att påverka det demokratiska konventet att öka. Och en av de frågor han då kommer att ta upp är den israeliska ockupationen av Palestina. En fråga som Hillary Clinton under inga omständigheter vill ha på sitt partis agenda.

Noah Bierman skriver i Los Angeles Times: Bernie Sanders moves toward a fight over Israel, forcing Hillary Clinton to navigate a splintered party

Sen. Bernie Sanders has begun pushing the Democratic Party toward a platform fight over the Israeli-Palestinian conflict, a departure from his core focus on domestic economic issues that would put pressure on Hillary Clinton to handle a growing divide within her party.

The Democratic Party has long had a policy of support for Israel and its government, but consensus on that subject has frayed in recent years.

Four years ago, the floor of the Democratic National Convention erupted into boos after delegates, acting at the behest of President Obama, restored language to the party platform sought by backers of Israel. The language had been left out of an earlier draft, but White House officials wanted it restored to avoid alienating pro-Israel voters.

Since then, tensions between the administration and Israel have grown and so has unease among liberal Democrats about Israel’s policies toward the Palestinians.

…….

Despite those tensions, Clinton and many party leaders are loath to show any signs of weakening support for Israel, an ally that has long been central to America’s Middle East policy and that has deep political support in the top reaches of both political parties.

Så snart som det demokratiska konventet i Philadelphia den 25–28 juli är över så väntas Hillary Clinton göra en pivot bort från den progressiva politik som Bernie Sanders och hans miljoner av unga anhängare står för och mot den politiska centern och det demokratiska partiets högerflygel.

Orsaken till att Bernie Sanders fortsätter sin valkampanj och tar upp såna här frågor är att han och hans anhängare egentligen tillhör ett helt annat parti än Hillary Clinton och det demokratiska etablissemanget.

Clinton-falangen tror att Bernie Sanders och hans anhängare kommer att rösta på Clinton för att stoppa Donald Trump. Jag tvivlar starkt på det. För Sanders väljare är det ingen större skillnad på Clintons Wall Street-vänliga politik parad med vissa mindre justeringar och Donald Trumps politik.

Förlorar Hillary Clinton primärvalet i Kalifornien så förlorar hon också presidentvalet.

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Kalifornien

2 thoughts on “Feel the Bern, Bernie Sanders, Hillary Clinton och Israel

 1. Christer W

  Då får du väl hoppas på att hon förlorar i Kalifornien. I vilket fall som helst, det svåraste motståndaren till Trump till heter nog Sanders. Trumps hela taktik har gått ut på att distansera sig från “etablissemanget” vilket är rätt märkligt eftersom han tillhör det, men inte den del med politisk anknytning men likt förbannat den etablerade skaran med makt.
  Om demokraterna inser det och väljer outsidern Sander är ju en annan fråga.

  1. Lennart

   Christer, Donald Trump är en mycket svår person att angripa. Han är hal som en ål och attacker som biter på yrkespolitiker biter inte på honom. Det är inte bara svårt att få in några angrepp, det är ännu svårare för en yrkespolitiker utan vana att hantera angrepp som kommer från helt oväntade vinklar. När Trump t.ex. i en öppen presidentdebatt frågar Hillary Clinton varför hon har försvarat en våldtäktsman, hur svarar hon? Om hon struntar i att svara så kan Trump lätt fortsätta på samma sätt, och helt strunta i debattreglerna.

   Presidentkandidater brukar vanligtvis respektera de debattregler som man har kommit överens om före debatten. Men det gäller alltså inte Trump.

Comments are closed.