Politik

Sociala förändringar i de amerikanska sydstaterna, för litet för sent?

Reflected Sunset

Atlanta

Det finns samhällen som aldrig förändras, som kämpar emot förändringar, liberalism, förnyelse, innovationer och globalisering. Ett paradexempel är de gamla Boerstaterna i Sydafrika, ett annat är de amerikanska Pennsylvania Dutch som man då och då ser på amerikanska flygplatser, sen har vi den amerikanska Kristna Högern, de iranska och israeliska fundamentalisterna och andra ofta fundamentalistiska grupper.

Sydstaterna i USA har länge kämpat emot allt vad det moderna USA står för, och ödesfrågan för USA är om och när de stockkonservativa och intoleranta sydstaterna kommer att moderniseras och globaliseras.

Patrik Jonsson i Christian Science Monitor, lägger fram tesen att Sydstaterna redan nu genomgår en snabb modernisering som minskar fundamentalismen och intoleransen, en modernisering som börjar med urbaniseringen i städerna:

The reinvention of the American South. Shifts in thought. The backlash against LGBT rights is front-and-center. But the cultural shift on the Confederate flag shows how things are changing – and faster than it might appear.

And it is not only the Confederate flag. Despite the backlash to same-sex marriage and transgenderism rippling across the South, there is the sense that, beneath the politics, the people have shifted significantly. In North Carolina, for example, only 36 percent of residents support the new law that bans transgender people from using the bathroom they wish, according to a Public Policy Polling poll.

The transition might be uneasy, and the support for lesbian, gay, bisexual transgender (LGBT) shallow, but there is an acknowledgment that society has changed. In the words of Adam Grogan, a retired Marine and Southern Baptist from Rockmart, Ga., “We have other things to worry about.”
….
One such moment came in Charlotte, N.C., in 1996, when a local theater company put on a play by a gay playwright, sparking outrage over arts funding from the conservative Mecklenburg County Commission. Former Bank of America CEO Hugh McColl issued a passionate response, in essence telling state and local leaders that if the state wants to compete in the global economy, it has to strive for a free and open society.
…..
“It used to be that Southern cities reflected the countryside, and Southern cities were places where segregation actually began, the places where white supremacy was held onto very strongly,” adds Mr. Goldfield, the historian. “Southern cities are now breaking away from those conservative traditions, creating a tremendous gap between urban and rural areas.”

En pådrivande faktor är att Silicon Valley och amerikanska företag i allmänhet trycker på om större tolerans mot minoriteter. En annan faktor är urbaniseringen och inflyttade från nordstaterna.

Vilket inte betyder att liberaliseringen inte kommer att gå med en snigels hastighet, eftersom de republikanska politikerna använder alla till buds stående medel för att behålla makten.

Sen är det givetvis också viktigt att komma ihåg att det finns väldiga skillnader mellan olika sydstater. Och även skillnader mellan t.ex. östra och västra Texas.

Skulle jag gissa så skulle jag säga att det kommer att ta ytterligare 100 år innan sydstaterna till fullo hinner i kapp nordstaterna. Men jag hoppas att jag har fel, som Patrik Jonsson antyder.

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Kalifornien