Politik

Yes we can, Kharkiv blir IT-stad och inger förhoppningar för framtidens Ukraina

Tags:

DSC_0813

Trots ständiga provokationer från Putin och ryssar i östra Ukraina så finns det också en positiv utveckling i Ukraina, som att IT-industrin nu rotar sig i Kharkiv och lockar till sig utländska IT-ingenjörer.

Ukraina har länge spelat en undanskymd roll inom den globala IT-industrin, med utlokaliseringsföretag som även har märkts här i Silicon Valley.

Economist skriver om uppstartsindustrin i Kharkiv i Ukraina: Ukraine’s restless east. The city beta-testing Ukraine’s revolution. In Russian-speaking Kharkiv, the IT industry is one of the few things that is thriving

Today, though the Institute’s well-kept campus bustles with students (a quarter of them from overseas), the attached aircraft factory stands silent. Production halted several years ago. The loss of the Russian market has dealt a near death-blow to state-owned monoliths that were in need of modernisation anyway. The Kharkiv Tractor Plant has virtually ceased production; Turboatom, a maker of turbines for nuclear power stations, has lost the bulk of its sales, as has Malyshev, a tank manufacturer. It is hard to see where new investment might come from. Foreigners are frightened off by Kharkiv’s proximity to the front line, and the Ukrainian new rich prefer to make quicker bucks in property or commodities.

For the young engineers still pouring out of the city’s institutes, the big new industry is information technology. More than 200 IT firms employ some 14,000 software developers, and boast a roster of big-name American and European clients. A co-working space for start-ups in the dilapidated town centre ticks all the boxes: exposed brickwork, board games, a man with pink hair strumming a ukulele. Pavel Naumenko, former director of the aviation plant who now produces electronics for drones, sees Kharkiv as a technological magnet city for the whole country, promising Ukraine “a bright future”.

En mycket positiv utveckling som förhoppningsvis på sikt kommer att göra Ukraina till en allt viktigare IT-nation.

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Kalifornien

2 thoughts on “Yes we can, Kharkiv blir IT-stad och inger förhoppningar för framtidens Ukraina

  1. ~Charmkvarken~

    Det geni som myntade uttrycket: “Den som är trött på London är trött på livet” kan aldrig ha satt sin fot i Kharkiv.

    Så mycket träd, grönska och skiftande arkitektur. Efter att ha “kört omkring” med Google-bilen på Google Maps är jag helt mållös. Det finns hur mycket som helst att se. Stan har stor potential och är bara att gratulera sin växande IT-kluster.

    1. Lennart

      ~Charmkvarken~, Kharkiv är en mycket charmig stad, grattis till rundturen! 🙂 En stad med mycket gammal fin arkitektur och en lång och intressant historia. Jag har faktiskt träffat en IT-ingenjör från just Kharkiv.

Comments are closed.