Politik

Putins trollarmé i Finland uppmärksammas i New York Times

DSC01931a

Problemet med Putins hybridkrig är att det använder sig av den allra senaste IT-teknologin parad med den senaste militärteknologin och varvad med skicklig propaganda

Ett helt nytt koncept som kan få ödesdigra konsekvenser för det samhälle som inte vidtar motåtgärder.

Andrew Higgins skriver i New York Times: Effort to Expose Russia’s ‘Troll Army’ Draws Vicious Retaliation

Seeking to shine some light into the dark world of Internet trolls, a journalist with Finland’s national broadcaster asked members of her audience to share their experience of encounters with Russia’s “troll army,” a raucous and often venomous force of online agitators.

The response was overwhelming, though not in the direction that the journalist, Jessikka Aro, had hoped.

As she expected, she received some feedback from people who had clashed with aggressively pro-Russian voices online. But she was taken aback, and shaken, by a vicious retaliatory campaign of harassment and insults against her and her work by those same pro-Russian voices.

“Everything in my life went to hell thanks to the trolls,” said Ms. Aro, a 35-year-old investigative reporter with the social media division of Finland’s state broadcaster, Yle Kioski.

Abusive online harassment is hardly limited to pro-Russian Internet trolls. Ukraine and other countries at odds with the Kremlin also have legions of aggressive avengers on social media.

But pro-Russian voices have become such a noisy and disruptive presence that both NATO and the European Union have set up special units to combat what they see as a growing threat not only to civil discourse but to the well-being of Europe’s democratic order and even to its security.

New York Times artikel från Finland är värd att begrunda.

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Kalifornien

35 thoughts on “Putins trollarmé i Finland uppmärksammas i New York Times

 1. roger

  Lennart: Om Hitler nöjt sig med att bara göra just den annekteringen… Vem vet han kanske blivit förlåten?
  Poängen är att det var en dålig jämförelse du gjorde.
  Men i övrigt är vi överens, Krimannekteringen var fel. Men den är knappast ett första steg i att Putin skall försöka erövra varken världen eller Gotland.

 2. roger

  Nä, såklart inte men att Krim är en del av Ryssland kommer i framtiden vara minst lika naturligt som att Storbritannien styr över Falklandsöarna -vem upprörs över det?

 3. roger

  Att annektera Krim var fel… Men från att annektera Krim till att börja anfalla Sverige är ju steget så löjligt stort – även om media förefaller tycka det är en naturlig utveckling. Krim var ändå liiite speciellt för Ryssland. Rent krasst kan man faktiskt påstå att det var mer Ryskt än Ukrainskt.
  .
  *Det hade redan en stor grad av självbestämmande och var inte en vanlig/naturlig del av Ukraina..
  .
  *Där bor fler Ryssar (59%) än Ukrainare (24%)
  .
  *Det viktigaste språken för befolkningen: Ryska (77%), Krimtatariska (11%) och Ukrainska (10%)
  .
  .
  Att annektera Krim var fel, men Krim var inte en del av Ukraina på samma sätt som Gotland är en del av Sverige..
  .
  .
  Vet inte när en annektering preskriberas men…
  Krim är mer Ryskt än vad Guantanamo, Samoa och Jungfruöarna är amerikanska. Krim är mer ryskt än vad Storbritaniens kolonier är brittiska. Mig veterligen har vi nu inte några sanktioner mot GB eller USA, så tids nog kommer vi väl förlåta Putin 🙂

  1. Lennart

   Roger, när Hitler invaderade Sudentenlandet i Tjeckoslovakien 1938 så var det under precis samma förevändningar som när Putin invaderade Krim. Men världen förlät aldrig Hitler och kommer heller aldrig att göra det. Att den skulle förlåta Putin tror jag inte är sannolikt.

 4. Bossebus

  Ja tack,jag åker gärna men inte av anledningar som du tror utan av ren nyfikenhet.
  Snygg avslutning av modellen “trivs du inte här,migrera till Nordkorea” alternativt “du/dom låter som hitler eller kanske modernare ” vill du till Gulag”.

  Ha det så trevligt på din krackelerande tomt i Ca.!

 5. Bossebus

  😉 ok du skall slippa mina lustigheter ett tag,du är inge rolig när du blir svarslös.

  1. Lennart

   Kamrat Bus,사령관 김정은 환영 동반자 버스 ‘의사 결정의 지도력하에 조선 민주주의 인민 공화국 평양에서 자신의 휴가를 보내고 den Demokratiska folkrepubliken Korea under ledning av marskalk Kim Jongun välkomnar kamrat Bus’ beslut att tillbringa sin semester i Pyongyang.

 6. Bossebus

  “Det finns inte det minsta begränsade bedömning i att Taiwan är en demokrati.”

  Nähä,är det fler än 20 länder som erkänner Taiwan som ett land idag tro.

  Inte vet jag.

 7. Bosse

  Lennart: Jag ska för tillfället överse med att du ibland är obstinat och inte vill ta reson. Jag ska också, högst tillfälligt det också givetvis, bortse från våra helt oöverkomliga meningsskiljaktligheter och istället visa dig hur en riktig man klär sig så välkommen till Putins garderob
  😉

 8. Bossebus

  Ja,sätt du etiketter på folk,om det roar dig. CIA finns inte heller dom är vita lamm. Typ. Min lilla tolkning.

  Men jag retar dig och kanske det roar mig? Vad vore din blogg utan lustiga kommentarer? 😀

 9. Bossebus

  Du behöver inte “ta dom”. Jag bara hävdar att det finns andra verklighetsbeskrivningar,sant eller osant. Och beskrivningarna är inte mina,ids bara inte referera till varenda artikel jag råkar läsa,som om det vore absolut sanning. Du glömmer oftast den andra sidan av medaljen,den finns naturligvis alltid,sann eller falsk.

  Sant är måhända det man själv lutar mot i sin egen begränsade bedömning.

  1. Lennart

   Bossebus, ledsen men det är helt och hållet tomprat. “Sant är måhända det man själv lutar mot i sin egen begränsade bedömning.” Det finns inte det minsta begränsade bedömning i att Taiwan är en demokrati. Eller att Ryssland har ockuperat Krim eller att Förintelsen skedde.

   “Du glömmer oftast den andra sidan av medaljen, den finns naturligtvis alltid, sann eller falsk.” vad då “naturligtvis alltid”. Jag förstår tyvärr inte vad den meningen betyder.

   Försök framföra dina åsikter till några svenska Kina och Taiwan-kännare och se vad dom säger och rapportera sen gärna det hit.

   Jag vet att sommaren är här och så men nån j-vla ordning får det i alla fall vara för att citera C.H. Hermansson 🙂

 10. Bossebus

  Jaså,det ja. Ukraina och Krim. Finns ju en del måhända andra beskrivningar av det.

  Sydkorea,Japan,Taiwan mfl är ju kanske inte ockuperade men skillnaden är nog hårfin,jag vet inte vad det heter när man är helt beroende av en annan part.

  Det finns även olika bedömningar om vem som hetsar vem,vem som hotar vem osv. Om man skall vara lite noga.

  1. Lennart

   Bossebus, “Sydkorea,Japan,Taiwan mfl är ju kanske inte ockuperade men skillnaden är nog hårfin” nej dom kanske inte är ockuperade. Taiwan är faktiskt en fullfjädrad demokrati även om det kanske har undgått dig. Jag vet inte riktigt hur jag ska ta såna här kommentarer.

 11. Bosse

  Kissinger bör f.ö. veta vad det handlar om. Han har säkert själv varit inblandad i diverse “black operations” (statskupper och annat) men när fan blir gammal blir han ju religiös 😀

 12. Bosse

  Marcin: Jo det är möjligt. Förmodligen ville man censurera den men nu visad den i alla fall.

  På tal om Ukraina skrev gamle utrikesministern Kissinger så här för några år sedan:
  “När man i väst demoniserar Putin så handlar det inte om politik. Det är snarare ett alibi för att man inte har någon sådan. Så skrev Henry Kissinger i Washington Post nyligen. Han polemiserade mot det läge där USA och EU vägrar förstå Ryssland samtidigt som ryssarna inte fattar hur överkänsliga många ukrainare är för ryskt imperiebyggande.”
  http://www.aftonbladet.se/kultur/article18553973.ab
  “Att tvinga ukrainarna att välja mellan Väst och Ryssland var från början lika feltänkt som historielöst.”
  Words!

  1. Lennart

   Bosse, att tvinga Ukraina att välja mellan att bli ockuperat och självständigt är i alla fall betydligt enklare. Ockupationen av Krim måste upphöra, punkt och slut.

 13. Marcin

  Bosse, var det inte den film som först fick visningsförbud på SVT för att efter ändringar i materialet slutligen visas? 🙂

 14. Bosse

  Lennart: Så du tror verkligen att Putin och Ryssland är ensamma skurkar i det som händer i både vårt närområde och även längre österut? Tror du det så är du naivare än jag trodde. För nä ryssarna var inte de enda skurkarna under kalla kriget och de är det knappast nu heller. Putin är en maktfullkomlig politiker och manipulatör men han är sannerligen inte ensam om att vara det varken bland dagens politiker eller i jämförelse med gårdagens. Det är säkert ingen slump att andelen psykopater bland höga ledare/politiker är betydligt högre än bland befolkningen i gemen. Störda och maktfullkomliga personer söker sig till såna miljöer där de kan få utlopp för sina “böjelser”, tyvärr. Bilderna i filen jag länkade till visar t.ex. hur nazisten och fullblodspsykopaten Oleh Tiahnybok snabbt som attan blev en rumsren samarbetspartner till USA/NATO i spelet om Ukraina. Fast förmodligen var väl det på något sätt Putins fel det också 😉

  1. Lennart

   Bosse, som alltid intressant att diskutera med dig. Men min kommentar till din kommentar handlade om att “det alltid finns två sidor av ett mynt”, vilket inte stämmer i alla fall, som jag gav exempel på.

   Och vad beträffar Ukraina så är det ju enkelt för Putin att utrymma Krim. Det är ju något han själv bestämmer över. Det är ju ingenting man kan klandra Ukrainska politiker för eller hur? Då behöver vi ju varken dra in Nato eller ukrainska politiker.

   Och om det skulle vara så att “Det är säkert ingen slump att andelen psykopater bland höga ledare/politiker är betydligt högre än bland befolkningen i gemen.” så är det ju en enkel sak att utpeka några psykopater bland dagens svenska politiker. Något som snabbt kan leda till en stämning vad jag förstår. 🙂 Idag talar man ju f.ö. om normer inom psykiatrin och inte om klara etiketter.

   Som sagt, en intressant diskussion.

 15. Bosse

  Lennart: Det jag vill säga är att det alltid finns två sidor av ett mynt men det märkliga är att det finns så många som bara vill se den ena sidan och inte vill/kan/eller av vilket skäl som helst vägrar se den andra sidan.

  Självklart är inte Putin Guds bästa barn, eller ens Rysslands bästa ;). Men för att försöka förstå hur han och andra tänker så tror jag det är helt nödvändigt att för i alla fall en stund gå ur sina egna ingrodda föreställningar och mer förutsättningslöst börja undersöka vad som egentligen ligger bakom det ena och det andra. Världen är långtifrån så svartvit som många vill ha det till utan betydligt mer komplex än så. Att inte folk vill inse det beror nog på att det är mycket enklare och bekvämare att helt enkelt bara dela upp världen i goda och onda och hålla sig till det. Det kräver mindre.

  1. Lennart

   Bosse, en intressant fråga. Att “det alltid finns två sidor av ett mynt” är säkert riktigt för mynt och numismatiker, men knappast för samhället. Vilka skulle t.ex. i så fall vara de två sidorna av Förintelsen, Dachau , Kristallnatten, Gulag eller Mao’s “Kulturrevolution” vara? Eller terrorangreppen i Paris och Bryssel.

   I många frågor så håller jag med dig om att det finns olika infallsvinklar, Alliansen eller Regeringen t.ex.
   Och för att hålla oss kvar vid Andra Världskriget så vet vi idag att de Allierades bombning av tyska städer var rena terrorangrepp, något som ingen då kunde se. Så där har man nått en ny insikt. Att döda civila är alltid förkastligt. Men det finns också situationer när det faktiskt bara finns en infallsvinkel och där varje försök att bortförklara massmord, terrorangrepp och liknande blir helt förkastligt.

 16. Christer W

  Bra bedriven propaganda uppfattas inte som propaganda. Det är grundläggande.
  Där det går att se att det är propaganda, så är den misslyckad och inte så sällan motverkar sitt syfte.
  Men visst, det finns drängar här både frön öst och väst, och dessa är inte alltid så vetande om sin egen drängroll.
  .
  Det blir intressant att se hur många som tar åt sig. Kastar man en sten i en hundhop……..

  1. Lennart

   Christer, bra påpekat och det är ett ämne som är utomordentligt intressant. William Shirer i sin Berlin Diary om början på Andra Världskriget ger många exempel på tyskar som föll platt för Hitlers helt ologiska propaganda.

   Och på tal om propaganda, en av mina absoluta favoriter på Twitter är
   https://twitter.com/DarthPutinKGB, med följande pärlor:

   Arriving at Athens today: Customs:
   Name? Me: Vladimir Vladimirovich Putin
   Customs: Occupation?
   Me: No, this time i’m just here for 2 days

   och varför inte

   I’ll admit Ukraine is a country before Bernie admits Hillary has won.
   155 retweets 232 likes

   I am probably the only person Trump hasn’t yet insulted.

  2. Lennart

   Christer, den ende som konsekvent faller för all Putins och Trumps propaganda är “Johnny”, som antagligen är betald av båda två så mycket som han reser runt i EU.

 17. Bosse

  Bra inlägg av Klas Sandberg, och jag kan bara hålla med. Någon rysk propaganda ser vi knappast röken av här. Däremot ser vi desto mer av NATO-anhängarnas alltmer desperata och smått löjliga argument. Eftersom Ukraina utan tvekan blivit en bricka i det här spelet så rekommenderar jag alla att titta på följande film från SVT Play:
  http://www.svtplay.se/video/8714307/ukraina-revolutionens-morka-sida/dokument-utifran-ukraina-revolutionens-morka-sida-svt
  Det är en mycket bra film som förhoppningsvis kan fungera som ögonöppnare för alla som fallit för den otroligt ensidiga antiryss-propagandan.
  “Ryskspråkiga är idioter och undermänniskor som borde utrotas”
  Är en vanlig uppfattning bland medlemmar i det Ukrainska parlamentet. 37-38 minuter in i filmen kan vi också se när nazistiska Svobodas ledare skakar hand med Joe Biden och grabbarna. Direkt från rännstenen till att frottera sig med världens stora ledare på nolltid, så kan det gå.

  1. Lennart

   Bosse, Klas Sandberg är suverän.
   Men artikeln som jag refererade handlade om Finland och vad som hände en ung kvinna där. Ingen har ens försökt påstå att den inte var sanningsenlig, allra minst Klas.

   För att sen flytta över till Ukraina så får vi vi väl kanske inte glömma att Putin faktiskt har invaderat och annekterat Krim, något som väl knappast kan skyllas på vare sig Nato eller Ukraina? Lika litet som Putins invasion av omfattade områden i östra Ukraina kan skyllas på Nato.
   Eller de allt mer närgångna ryska flygningarna nära svenskt territorium i Östersjön eller förfalskade brev från försvarsministern som visas upp i ryska medier http://www.dn.se/nyheter/sverige/forfalskat-brev-fran-svenska-regeringen-sprids-i-rysk-tv/.

   Om ÖB Micael Bydén säger att “Ryssland utsätter dagligen Sverige för cyberattacker och informationsoperationer. ”Vi följer Ryssland nära. Det finns goda skäl” http://www.sydsvenskan.se/2016-02-10/ob-ryska-cyberattacker-mot-sverige-varje-dag
   så tror jag faktiskt på honom.

   Vilket inte betyder att jag har mycket till övers för Alliansens Nato-kampanj.

 18. Johnny

  Varför blev min kommentar censirerad? Det fanns inte ett enda faktafel i den! Varför springer du NATOs ärenden och agerar som ett kommunistsvin?
  Obegripligt och värdelöst!

 19. Klas Sandberg

  Tyvärr tror jag att du är ute och cyklar den här gången.

  Nej det är nog inte ditt fel Lennart. Du blir helt enkelt lurad av dina källor.

  Först och främst måste du titta på bakgrunden till anklagelser om ”trollfabriker”. En viktig del av den bakgrunden är att det just nu förs en alltmer förbittrad strid här i Sverige om NATO anslutning och det Värdlandsavtal som antogs av Riksdagen den 25 maj.

  Å andra sidan har kritiken här blivit allt hårdare. Kritik över hur en rad svenska regeringar försökt smyga igenom ett allt närmare samarbete med alliansen. Det har gjorts steg för steg. Varje gång undviker man debatt och låter det glida igenom som byråkratiska rutinärenden. Jag har själv varit med. Vi ordnade bland en landsomfattande namninsamling mot Värdlandsavtalet som samlade 42 000 underskrifter. Vi har ordnat möten, demonstrationer och skrivit insändare och debattartiklar.

  Vi tror helt enkelt att det är något som riskerar att allvarligt sänka Sveriges säkerhet. Inte främja den.
  På allt detta har NATO anhängarna reagerat med förgrämd gnällighet. Kanske i vetskapen att de egentligen inte har något vettigt att komma med.

  Ett rätt stort nummer i den reaktionen är att i sann Robert Mogabe-stil anklaga oppositionen mot NATO anslutning för att vara köpt av Putin.i Det talas om informationsattacker och annat

  Anklagelser eller insinuationer om förräderi duggar ganska tätt här just nu Lennart. En rätt obskyr kolumnist vid namn Patrik Oksanen som tvärt eleverats till ”expert” och får lägga ut texten inför kungliga krigsvetenskapliga akademin och Folk och Försvar. Ärligt talat hittar man inte mycket mer än en rätt osammanhängade radda av anekdotiska bevis.

  Jag kan bara svara att om det förekommer något ryskt propagandakrig märks det närmast pinsamt litet.

  Ett sådant anekdotiska exempel är ”fallet Lisa”. Lisa är en tysk-rysk tonåring som sägs ha blivit utsatt för gruppvåldtäkt av ett invandrargäng i Berlin. Detta skall ha varit ett triumfkort i den ryska propagandan innan det kröp fram att lilla Lisa smitit hemifrån och hittat på alltsammans.

  Jag och många med mig har aldrig hört talas om ”fallet Lisa” förrän alla högljudda dementierna mot det.

  Det är ett exempel ur högen Lennart men det är inte otypiskt Lennart. Det påstås att det finns en väldig, rysk propagandakampanj. Det påstås att det finns ”trollfabriker” och det stöds med anekdotiska exempel. Typiskt nog är det samma exempel som återkommer hela tiden.

  Men om allt det där är sant… varför märks så otroligt litet av av det här i Sverige?

  Det som märks är snarare något som farligt mycket liknar en propagandakampanj från prestigemedias sida. Och det handlar om propaganda av åt rakt motsatta hållet. Det är kanske subjektivt men både Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet har för länge sedan släppt alla försök att ”ge båda sidor” när det gäller Ryssland. Det enda vi hör nu för tiden är skälen för att gå med i NATO.ii Folk och Försvars seminarier är huvudsakligen rena NATO-halelluja sammankomsterna. Du har Timbro / Tankesmedjan Fri Värld. Allt detta märks. Däremot märks nästan aldrig något av den allsmäktiga ryska propaganda det talas om.

  1. Lennart

   Klas, som alltid, tack för en synnerligen intressant och kunnig kommentar! Jag håller helt med dig om den synnerligen intensiva kampanj som förs av både DN och SvD för svenskt Natomedlemskap. Det finns liksom inte några hämningar längre, jag vet inte hur många artiklar som nu väller ut. Och det är artiklar som saknar alla proportioner till objektiv. Och inte en enda journalist har vad jag vet varit intresserad av att gräva i bakgrunden till den här kampanjen.

   Men det betyder inte att Putin inte för ett helt nytt slags hybridkrig mot speciellt EU men också mot USA. Liberalernas Jan Björklund tror att Putin kommer att ockupera Gotland, men det är att helt missförstå hur ett hybridkrig fungerar. Det handlar om alltmer aggressiva markeringar på gränsen till det svenska luftrummet, om ett allt mer sofistikerat propagandakrig med fejkade nyheter, för att inte tala om att tidigare fria ryska medier successivt stryps.

   Vi får se hur det kommer att gå- Jag är helt emot svenskt Nato-medlemskap, men jag har inte den minsta förtroende för Vladimir Putin och hans vedervärdiga hybridkrig. Han är en fara för EU, för Sverige och för världsfreden.

   Och till slut, artikeln står på sina egna ben, författaren Andrew Higgins är en respekterad reporter som ger en mycket intressant inblick i hur Putins anhängare agerar i Finland.

 20. Björn Nilsson

  Ordförklaring: “Putin-troll”, person som via fora på nätet säger emot USA:s propaganda och anser att den ryska propagandan är bättre för att den ligger närmre vad som verkligen händer. “Sanningen skall göra er fria” för att citera någonstans i Bibeln. Eftersom det är svårt att bemöta hyggligt faktaunderbyggda argument är det bekvämare att klippa till med tillmälen och censur. Jag antar att ren censur är den logiska slutstationen för den liberala frihetsstaten.

  Och var glad för att det är folk som Putin och Lavrov som har styret i Moskva, folk som det går att prata med. Det skulle ju kunna ha blivit en på riktigt farlig och oberäknelig figur som Zjirinovskij. Men nu har vi, och det är verkligen illa nog, en situation där Sverige skulle kunna bli ett slagfält mellan Ryssland och USA.

 21. Bossebus

  Jaha.

  Svenska Nationalister (Läs Sverigedemokrater) har kört detta koncept i åratal,likaså “alla andra” tex “Voice of America” mfl. Frågan är om du själv inte är den del av den proamerikanska propagandan?

Comments are closed.