Politik

Donald Trumps öppna rasism oroar republikanerna

He's Number One: Trump Leads GOP Field in New Poll

Det finns vissa saker som amerikansk politiker inte får göra, och en av dom är att vara öppet rasistisk. Vilket givetvis är orsaken till att Donald Trump nu har gått till häpnadsväckande personangrepp mot en sittande domare vars föräldrar en gång invandrade från Mexiko. Republikanska politiker har alla nu svängt upp bakom Trump, men dom inser nu precis som politikerna i Tyskland på 30-talet som stödde Hitler, att dom får betala ett stigande pris. För USA:s latinamerikanska väljare är en grupp som partiet inte har råd att stöta sig med utan att riskera att förlora presidentvalet. Det är OK för Trump att säga att han kommer att bygga en mur mot Mexiko och tvinga Mexiko att betala. Det är ok för Trump att gå till personangrepp mot demokratiska och republikanska politiker. Men det är inte OK att spela rasistkortet.

Dan Balz skriver i New York Times: Pushing racial boundaries, Trump draws rebuke from a fretful GOP

Donald Trump, whose campaign for president has crashed through one barrier after another, has again moved his candidacy into highly questionable territory, threatening to stir more racial animosity in an already divided country and putting at risk his party’s relationship with the nation’s fastest-growing minority group.

Over the past week, Trump has repeatedly cited the Mexican heritage of U.S. District Judge Gonzalo Curiel, who is overseeing a lawsuit brought by former students of Trump University alleging fraud against the institution. Trump accused Curiel of a conflict of interest in hearing the case because, according to his reasoning, the judge’s Mexican heritage puts him at odds with Trump’s proposal to build a wall on the U.S.-Mexican border.

When challenged to explain why he believed the judge was biased, Trump said, among other things, “He’s a Mexican.”

Curiel is an American, born in 1953 in Indiana to parents who were Mexican immigrants. The judge has not publicly expressed an opinion about Trump’s proposed wall.

Politicians and others across the ideological spectrum have rebuked Trump in the past for “dog whistle” politics, or worse. In this case, the condemnations have been swift and cutting, as Republican leaders scramble to protect their party against charges that their presumptive presidential nominee is engaging in a racist attack against a sitting judge.

För Trump är all uppmärksamhet bra uppmärksamhet och ett sätt för honom att dränka Hillary Clinton och demokraternas valtal i en uppsjö av chockerande uttalanden som placerat Trump på tidningarnas förstasidor medan demokraterna hamnar på en liten plats på insidan.

All uppmärksamhet är bra och så kommer det att förbli. Och jag misstänker att republikanernas protester snart kommer att tysta när de ser att just en sådan taktik mycket väl kan leda till seger.

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Kalifornien

8 thoughts on “Donald Trumps öppna rasism oroar republikanerna

  1. Johnny

   Christer, vad är det för snack? Det handlar om EN människa en domare med mexikanskt ursprung som Trump anser jävig, inte att alla mexikaner i hela världen alltid är jäviga för att de är mexikaner. Trump säger inte att mexikaner skall köpas och säljas som slavar bara för att de är mexikaner, hyras för trädgårdsarbete går säkert bra. Du kan väl inte vara så pk-smittad att du inte förstår att NYT gör en stor rasism-höna av en väldigt långsökt och liten fjäder, en person? Trump attackerar alla motståndare och diskriminerar ingen från kritik, mexikaner, japaner, kineser, ryssar, amerikaner, kvinnor och män, han är den perfekte antirasisten.

   1. Lennart

    Johnny, det är för sjutton republikaner som angriper Donald Trump för hans öppna rasism!

   2. Lennart

    Med tanke på alla de antisemitiska kommentarer som du har skrivit så är det konstigt att du inte längre vill erkänna hur rasistisk du alltid har varit.

     1. Lennart

      San, det finns mycket som tyder på det faktiskt. Inte bara hans Putin-vänliga åsikter utan också hans resande som jag kan se eftersom jag kan se hans IP.adress. Var från han alla pengarna ifrån? Han tycks inte arbeta och har hur mycket tid som helst att kommentera olika bloggar under olika pseudonymer.

 1. Johnny

  Hur kan detta vara rasism? Trump anser en domare med mexikanskt ursprung jävig att döma i ett Trump mål. NYT försöker göra en rasism-höna av en fjäder för att misskreditera Trump. NYT mal på som vanlig med sin anti-Trump propaganda i syfte att skada honom politiskt. NYT borde i stället kräva ett nytt finansiellt system där FED ägs av staten och att presidentkandidater bara får finansieras direkt av medborgare med max $100 per medborgare.

  1. San

   Det ska bli roligt att se hur Republikanerna försöker låtsas som att de inte stödde Trump 2018&20.

Comments are closed.