Politik

Häpnadsväckande bevis på tillgången av amerikanska DVDn i Munsudong-distriktet i Pyongyang i Nordkorea

Ovanstående video ger en intressant inblick i tillgången till utländska DVDn i det hermetiskt slutna Pyongyang i Nordkorea. En stad som uppenbarligen inte är riktigt lika sluten som många trott.

Orsaken till att videon får accepteras som autentisk är att den är tagen i Munsodong, ett distrikt där de flesta av Nordkoreas få ambassader är belägna.

Videon är tagen av en Indonesier som bodde i Pyongyang från november 2012 till mars 2016. Och som uppenbarligen kunde röra sig runt i stan utan att eskorteras av den nordkoreanska säkerhetstjänsten.

En annan video från samma källa visar hur man kan köpa serietidningar från samma stånd.

Ett litet konkret bevis på hur utländska medier sipprar in i Nordkorea.

Kolla också de trasiga trottoarerna i Munsodong i Pyongyang, ett distrikt för den verkliga eliten i Nordkorea.

Få om någon av de journalister som släpps in i Nordkorea talar koreanska och åtföljs alltid av säkerhetstjänsten. Så den hör lilla videosnutten är unik, inte minst för att den visar en utlänning som faktiskt talar fritt med en nordkorean.

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Kalifornien

8 thoughts on “Häpnadsväckande bevis på tillgången av amerikanska DVDn i Munsudong-distriktet i Pyongyang i Nordkorea

 1. Bossebus

  Vet inte varför man skall underskatta N-Korea. Du var inte och såg S-Korea (Pusan idag Busan) på 60-talet som jag faktiskt hade tillfälle att göra. Fattigdom och elände var bara förnamnet.

  1. Lennart

   Bossebus, först trodde jag att den här videon var en bluff. Men sedan insåg jag att det faktiskt inte handlar om smugglings-DVD:n utan om DVD-n som säljs helt öppet i den här lilla butiken till nordkoreaner från eliten. Vilket leder till frågan varifrån DVD:na kommer. Dom kan givetvis ha piratkopierats i Nordkorea. Jag vet inte.

   Den som intresserar mig är att trots att hundratals journalister reser till NK varje år och får med sig helt ointressanta reportage, så har vi här helt plötsligt ett mycket intressant litet reportage som visar att man faktiskt kan köpa utländska DVD:n i Norkorea. Om man har pengar och bor i Pyongyang.

   1. Bossebus

    Och om man har pengar kan man köpa vad man vill i hela världen. Kanske inte sk. LYCKA? Eller lockar en presidenttitel?

    1. Lennart

     Bossebus, jovisst, har man pengar så kan man köpa lycka, hälsa, skönhet, och vad som helst. Det trodde jag var självklart.

 2. Bossebus

  Rätt många japanska titlar tyckte jag mig se. Är det någon journalist som åker till USA utan att kunna engelska? 😀

  1. Lennart

   Bossebus, ja den frågan som jag hade är varifrån DVD:a kommer. Jag såg en hel del koreanska titlar, som borde betyda att dom kommer från Sydkorea. Dom kan väl knappast ha översatts i Nordkorea?

 3. Bossebus

  Tycker inte det är så konstigt…tittade för skojs skull på några till videosar på Tuben,rätt kul.

  1. Lennart

   Buset, det visar helt klart och utan minsta tvivel att det finns en säkert omfattande svart marknad i amerikanska DVD:n i Nordkorea. Det har länge ryktats om det men här har vi s.as. svart på vitt. Videon bevisar också något som borde vara självklart, nämligen att västerländska journalister som reser till Nordkorea utan att tala koreanska aldrig har minsta chans att se eller höra något som inte sponsras av regimen. Men den här killen kunde göra det.

Comments are closed.