Politik

Det uppmärksammade våldtäktsmålet på Stanford University i Silicon Valley

Stanford University, Palo Alto, California

De amerikanska universiteten har länge varit kronjuvelerna för USA:s mjuka makt. Universitet som varje år har lockat tiotusentals utländska studenter. Men i skuggan av idyllen har universiteten brottats med ett oerhört allvarligt problem, nämligen våldtäkter på campus. Ett problem som först på senare år har fått den uppmärksamhet det förtjänar. Ett sånt mål, på Stanforduniversitetet, har fått nationell uppmärksamhet, mest på grund av det låga straff som våldtäktsmannen har fått.

Susan Svrluga skriver i Wshington Post: A six-month sentence in Stanford sexual assault case leads to a push to recall the judge

An effort is underway to recall the judge who gave a six-month sentence to a former Stanford University student convicted of sexually assaulting an unconscious woman outside a fraternity party early last year.

The case has been a flashpoint in the national debate over sexual assault on college campuses. Brock Allen Turner, a former varsity swimmer at Stanford, was convicted on three felony counts of sexual assault for a January 2015 incident. Two graduate students saw Turner on top of an unconscious woman next to a trash bin, chased him down and got help for the woman.

Turner said in court that the encounter was consensual. Turner was sentenced to six months in jail and then probation, a ruling that outraged some as too lenient. He also must register as a sex offender.

Michele Landis Dauber, a professor of law at Stanford Law School, said a group of Californians is beginning a recall campaign for Santa Clara County Superior Court Judge Aaron Persky, forming a political action committee, raising money and beginning the process of collecting tens of thousands of signatures.

Det sägs allmänt att om studenten inte haft rika föräldrar som kunde anställa en stjärnadvokat så hade straffet blivit mycket strängare. Men pengar talar som bekant.

Våldtäktsoffrets berättelse, som har publicerats här, var tydligen ingenting som domaren tog någon hänsyn till.

Mer information om det här fallet.

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Kalifornien