Politik

Dokumentär, Growing Up Coy, om striden om transpersonernas rättigheter i USA

När New York Daily News den första december 1952 publicerade en förstasidesartikel om Christine Jorgensen, den första amerikanska transpersonen, som just hade opererades i Danmark. I stället för i Sverige som hennes ursprungliga avsikt hade varit, så skapade en mediesensation i USA. En sensation som bara växte när Jorgensen landade i New York ett par månader senare.

Det var inte förrän ett antal unga transpersoner förra året krävde tillgång till de offentliga toaletter som motsvarade deras kön som USA greppades av en liknande sensation om transpersoner. Men nu handlade det enbart om intolerans när den kristna högern och stora delar av sydstaterna exploderade i en orgie av hat och kristen “fromhet”. Jesus älskar som bekant alla människor, utom just transpersoner, muslimer, och andra.

Bakgrunden är att med dagens upplysta föräldrar som inte bara spöar sina barn med svångremmar utan faktiskt vill hjälpa sina barn leva det liv dom vill, så kan unga transpersoner idag leva i det kön dom känner sig tillhöra långt före puberteten. Och med mycket unga talar vi om ett par tre år och inte mer. Och sedan när puberteten står för dörren så kan den lätt försenas med med hormonblockerare. För att sedan vid 16-18-årsåldern växlas in på rätt spår med könshormoner.

Cara Buckley skriver i New York Times om en dokumentär om ett trans-fall och det pris som familjen fick betala: ‘Growing Up Coy’ Explores the Fallout After a Family Fought for Its Transgender Child

The Mathises went on to win their case, but not before coming under heavy criticism for putting Coy, then a 6-year-old first grader, in front of reporters and camera crews and on television with Katie Couric. Now, they’re poised to be foisted back into the spotlight with the documentary “Growing Up Coy,” which has its premiere on June 16 in New York at the Human Rights Watch Film Festival.

Directed by Eric Juhola and produced by his husband, Jeremy Stulberg, “Growing Up Coy” picks up with the Mathis family in early 2013, about six weeks before they went public with their case. Together with their lawyer, the Mathises believed that speaking openly was necessary to sway the public in Coy’s favor and to help win her case. But, as the documentary shows, the move unleashed a media feeding frenzy that previewed the fights that would roil America in 2016, fraying the couple’s relationship, drawing excoriations from talking heads and internet trolls, at times alienating their four other children and indelibly etching Coy’s name into cyberspace’s inexhaustible memory bank.

En måste se-dokumentär för alla som har erfarenheter av transbarn och transpersoner och som vill förstå bakgrunden till en av USA:s f.n. mest omskrivna människorättsfrågor, efter frågan om könsneutrala äktenskap.

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Kalifornien