Politik

Djupare militärt samarbete mellan Sverige och USA, hur kommer Putin att reagera?

Nato Ryssland

För den som vill få en inblick i de ryska och Nato-ledda militära övningarna som sätter sin prägel på Rysslands och Natos krigsplanering så har Amerikanska Radio Liberty/Radio Free Europe en bra karta, se ovan.

Michael Holmström skriver i DN om det djupae militära samarbetet mellan Sverige och USA: Sverige och USA intensifierar sitt militära samarbete. En överenskommelse slöts av bägge ländernas försvarsministrar i Washington på onsdagen. I dokumentet har man enats om att verka för höjd försvarsförmåga.

– USA har en oerhört viktig roll för säkerheten i Europa, för att utveckla militär förmåga och tekniskt kunnande. USA har dessutom en viktig roll i internationella operationer. Det är ett väldigt tydligt svenskt intresse att utveckla relationen, säger försvarsminister Peter Hultqvist (S) till DN.

Han är på ett flera dagar långt besök i USA och togs på onsdagen emot i försvarshögkvarteret Pentagon. Där undertecknade Hultqvist och den amerikanske försvarsministern Ashton Carter ett två-sidigt dokument. Det är en avsiktsförklaring, Statement of Intent, om ländernas fortsatta samarbete.

Frågan är nu hur Putin kommer att reagera, och vad det fördjupade samarbetet kommer att innebära. det kokument som har publicerats ger en rätt bra inblick i hur det allt mer intima militära samarbetet ser ut: secure capabilities needed for today and tomorrow, focusing on armament cooperation in air power and underwater warfare as well as related sensors, weapons and platforms.. and cyber…

Så cyberkrigföring, undervattenskrig, dvs det svenska ubåtarna, och de sensorer som läggs ut över hela Östersjön för att kunna följa ryska ubåtar.

Ett historiskt och mycket öppet svenskt steg till allt mer intimt samarbeta med Pentagon.

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Kalifornien

9 thoughts on “Djupare militärt samarbete mellan Sverige och USA, hur kommer Putin att reagera?

 1. roger

  Samarbetet Sverige-Nato är hett och jag kan förstå om Ryssland upplever det provocerande när hela Nordamerika och Europa återkommande över krig mot dem.
  .
  .

  Häromdagen inleddes en NATO-övning i Östersjön där Sverige deltog med fartyg, gripenplan och amfibietrupper. (Sammanlagt 4 500 soldater, 49 fartyg och 61 luftfartyg)
  .
  .
  Samtidigt är svenska soldater och transportfordon på väg till en jättestor NATO-övning i Polen, 31 000 soldater från 24 Nato-länder (14000 från USA som väl ligger gaaaanska långt bort från Ryssland).
  .
  .
  Tidigare i år var Sverige också värdar till världens största flygövning, där 60-70 plan var i luften samtidigt.
  .
  .
  Förstår inte varför det målas upp att Ryssland är så farliga och aggressiva. Låt oss se vilka som satsar pengar på sin militär:
  https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_military_expenditures
  .
  .
  USA investerar 1563 Miljarder Dollar 2016, motsvarande summa för Ryssland: 42 Miljarder dollar.
  .
  .
  Hur man än vrider och vänder så framstår inte Ryssland så aggressivt satsande som media framställer det.
  .
  Militärutgifter per capita, där hamnar Ryssland på 15:e plats i världen (USA satsar 6ggr så mkt per capita, Frankrike och Storbritannien 2-3ggr mer än R.)
  .
  Militärutgifter i dollar, där hamnar de på 7:e plats, såväl Storbritannien som Frankrike satsar mer.
  .
  .
  Lägger man ihop NATOs militära kapacitet och budget är Ryssland inte farligare än en daggmask gentemot väst, ändå skall vi skrämmas upp? Varför denna skrämselpropaganda? Det hela är så j-a löjligt, finns så mycket viktigare grejer att lägga pengar på i världen just nu än att öva krig mot Ryssland.

Comments are closed.