Politik

Fiasko i primärvalet i Kalifornien med hundratusentals oräknade röster

Downhill Skyline

För att en nation ska räknas som demokratisk så krävs bl.a. att alla medborgare ska ha rösträtt och att alla som röstar ska få sina röster räknade inom en viss tid. Men i det demokratiska primärvalet i Kalifornien så utropades segraren trots att hundratusentals röster ännu är oräknade.

Att valberedningen i Kalifornien inte förmår räkna alla röster inom någon dag är förvånande och visar att de amerikanska valen alltmer får prägeln av ett tredje-världen land.

Nadia Prupis skriver på Common Dreams: After Frustrating Primary, Millions of Ballots in California Remain Uncounted

The uncounted ballots would put the total number of voters at around 8.5 million, or around 47 percent of all registered voters

More than 2.5 million ballots from California’s June 7 primary are still uncounted, sparking questions about the results of the presidential contest in which Hillary Clinton emerged the winner and leaving the fate of local races in the air as poll workers continue to grapple with reports of voter difficulties.

According to the Los Angeles Times, the uncounted ballots would put the total voter turnout at around 8.5 million, or around 47 percent of all registered voters. While the results are unlikely to impact Clinton’s win in the state, Bernie Sanders said Thursday he expected the final tally would show a closer race—one more in keeping with polls that predicted a nail-biter.

“I look forward to the full counting of the votes in California, which I suspect will show a much closer vote than the current vote tally,” Sanders said after a meeting with President Barack Obama, who then went on to endorse Clinton.

Los Angeles County, which on Tuesday voted 57 percent for Clinton versus 42 for Sanders, reported more unprocessed ballots than any region at roughly 616,000. San Diego County, where Clinton won 55 percent to Sanders’ 44, had 285,000 uncounted ballots.

Nu väntas inte slutresultatet ändra på Hillary Clintons seger, men om vi till det här fiaskot lägger det faktum att allt fler republikanska delstater har infört allt hårdare regler om identifiering vid valurnorna och inskränkningar av poströstningen så betyder det att den amerikanska demokratin nu börjar knaka i fogarna. Speciellt eftersom alla amerikanska medborgare faktiskt inte har rösträtt.

Det faktum att sydstaten Virginias demokratiska guvernör över ilskna protester från republikanerna har gett rösträtt till 200 000 brottslingar som redan har avtjänat sina straff visar hur problematisk rösträtten är i USA. Ja USA har allmän rösträtt men paradoxalt nog så gäller den inte för alla amerikaner.

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Kalifornien

6 thoughts on “Fiasko i primärvalet i Kalifornien med hundratusentals oräknade röster

 1. Christer W

  Lennart, t.ex. har du synpunkter på valsystemet i us. Bl.a. bristen av valmyndighet.
  En annan definition av hur omfattande demokrati kan vara är hur jämlikhet samhället är. Möjlighet till allmän och djupare utbildning kan vara en annan parameter. Tillgång till sjukvård för gemen man ytterligare en aspekt.
  Roosevelts ord (1941) Freedom from want kan vara en ledtråd i vad demokrati kan innehålla, nyliberalismen gillade inte Roosevelts ord och argumenterade emot.
  Om du tycker att det räcker med endast rösträtt för alla för att de ska kunna välja för att det ska vara en demokrati så uppfyller du nyliberalismens norm i deras sy på frihet.

  1. Lennart

   Christer, jo det är onekligen en intressant och inte minst viktig fråga.

   Habeas Corpus och ett fritt rättsväsende anses vanligtvis vara den viktigaste komponenten av en fungerande rättsstat.
   Utan habeas corpus, som i dagens Ryssland och Turkiet, så är alla andra friheter meningslösa.

   Om man har habeas corpus så blir nästa komponent fria val, och där kan man argumentera om var USA platsar.
   Speciellt efter de senaste inskränkningarna av den allmänna rösträtten i republikanske delstater.
   Sen i en tredje kategori kommer tillgång till skola, vård, omsorg. Ska samhället ha något ansvar för medborgarna eller inte.

   Så det finns flera lager av rättigheter som jag ser det.

   Un

 2. Christer W

  Lennart, läs en gång till min kommentar. Jag har inte angett vilka kriterier som gäller.
  Givetvis måste dessa kriterier anges och definieras, men jag är tämligen säker på att många länder som anses demokratiska i dag inte skulle uppfylla dessa för närvarande önskvärda normer.
  Därför skulle t.ex. dina önskade demokratiska normer inte se som önskvärda av en dcel demokratiska stater, ty de påverkar maktstrukturerna.

  1. Lennart

   Christer, det är alltid bra att ge specifika exempel, kan du ge ett exempel på en stat som anses demokratisk men som inte skulle vara det enligt mina, eller dina, kriterier?

 3. Christer W

  På basis av detta så kanske det vore mer befogat med vilka kriterier som gäller för att en nation ska se som demokratisk och inte hur många eller få som har erkänt den som demokratisk nation. Med tanke på en annan debatt .

  1. Lennart

   Christer, med den definitionen skulle Nordkorea vara demokratisk. Vad som istället gäller är att demokrati består av habeas corpus, allmän rösträtt och ett fristående domstolsväsende. Vi kan också lägga till s.k. term limits, dvs att en politiker inte kan sitta längre en ett visst antal år.

Comments are closed.