Politik

Våldtäkten på Stanforduniversitet som skakade Silicon Valley och USA

Stanford

Våldtäkten på Stanforduniversitetet i hjärtat av Silicon Valley, som jag har skrivit om tidigare har skakat Silicon Valley och hela USA. Kanske främst för att studenten som utförde våldtäkten var en framstående idrottsman, och såna har en speciell ställning på amerikanska universitet, att han kom från en rik familj som hade råd med en bra advokat, och att han bara fick ett halvårs i en lokal arrest av vilka hen endast behöver avtjäna 3 månader, istället för sex års fängelse som åklagaren hade yrkat på.

Det tal som den unga kvinnan gav under rättegången har blivit viralt och visar återigen att våldtäkt är ett problem även på USA:s akademiskt mest framstående universitet.

Elizabeth Dwoskin and Susan Svrluga skriver i Washington Post: ‘We’re horrified’: At Stanford, the impact of a sexual assault is searing

“We’re horrified that this happened here,” said Dominick Francks, 22, a Kappa Alpha brother majoring in atmosphere/energy and computer science. “Everyone is pretty blown away.”

As the nation was riveted this week by the victim’s account of the January 2015 assault and its effects on her, this community has continued to cope with — and learn from — what has become a prime example of the problem of college sexual violence. Here, at Stanford, it overshadowed everything else.
…..
The case resonated nationally because it encapsulated the problem of sexual assault on campus, with all its complexities and jarring headlines, from the Baylor football team’s assaults that led to the ouster of the school’s football coach and president to high-profile cases at Vanderbilt, Florida State and so many others.
…..
Here in Palo Alto, the impact is visceral. Inboxes and social media are full of links to petitions: People demanding better support from the university for sexual assault victims, calling on Stanford officials to apologize and pay for the victim’s therapy, and asking the judge in the case to step down. A protest is planned for Sunday at an annual commencement event.

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Kalifornien

One thought on “Våldtäkten på Stanforduniversitet som skakade Silicon Valley och USA

  1. San

    Det är uppenbart att han fått ett lägre straff än han borde fått enligt amerikanska straffnormer. Men jag måste ändå säga att en dom för “sexual assault” innehåller betydligt mer än bara 6 månaders fängelse.

    Han kommer under resten av livet att vara enorm begränsad med var han kan bo och arbeta, dessutom kommer han att finnas i offentliga register. I vissa delstater blir väl t.o.m. grannarna informerade om någon flyttar in.

    Skulle han få barn i framtiden så är han förbjuden att ta sina barn till parken, skjutsa de till diverse ungdomsaktviteter och släppa av de i skolan.

Comments are closed.