Politik

“Rör inte våra automatvapen”, fördel Trump efter massmordet i Florida

Obama Florida

Av USA:s starkaste lobbyorganisationer så var tobakslobbyn den första att falla. Sen, till allas häpnad så misslyckades Israel-lobbyn att stoppa president Obamas Iranfördrag.

Av de traditionella stora lobbyorganisationerna som finns kvar så visar vapenlobbyn inga tecken på att försvagas. Som vi ser efter massakern i Orlando i Florida, som troligen, som Nate Cohn skriver i New York Times, troligen kommer att ge fördel till Donald Trump.

Why the Gun Debate Probably Gives Donald Trump an Edge

The gun-control debate could hit a sweet spot for Donald Trump. His position has appeal to a group that he needs to gain the White House — less educated white Democrats — without doing much to alienate traditionally Republican voters.

Mr. Trump made the issue a big part of his response to the mass shooting at an Orlando nightclub, saying that his probable opponent, Hillary Clinton, “wants to take away Americans’ guns” and promising to meet with the National Rifle Association “to discuss how to ensure Americans have the means to protect themselves in this age of terror.”

According to an Upshot analysis of Pew Research data, nearly half of white working-class Democrats think it’s more important to protect gun rights than to control gun ownership. That’s a larger percentage of Democratic voters than agree with Mr. Trump on many of the other issues that he stresses on the campaign trail.

Att nästan hälften av vita demokratiska arbetare inte kommer att tolerera minsta inskränkningar i, för att ta exemplet från Orlando, rätten att köpa automatvapen, även om man står på FBIs no-fly-lista, visar hur hög uppförsbacke Hillary Clinton har i den här nyckelfrågan.

Hur stor Trumps fördel kommer att bli återstår givetvis att se. Men om Donald Trump kan förvandla valet till ett referendum om Hillary Clintons försök att på något minsta lilla sätt begränsa rätten att köpa automatvapen, ja då kommer det att bli svårare för henne att vinna valet än om hon stödde vapenlobbyn.

Det är lång ifrån omöjligt att se hur amerikanerna skulle gå med på att inskränka demokratin, något som redan har gjort Donald Trump populär, men det är helt och hållet omöjligt att se hur dom skulle tolerera minsta begränsningar av rätten att fritt köpa hur många automatvapen som helt. Vapen som alltså endast kan användas för masskjutningar.

Det kommer att bli en mycket intressant valkampanj under de närmaste månaderna.

Det bör tilläggas att polisen just nu stoppade en man med automatvapen som var på väg till Los Angeles och den stora Pride-paraden där.

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Kalifornien

9 thoughts on ““Rör inte våra automatvapen”, fördel Trump efter massmordet i Florida

 1. Marcin

  Finns det en signifikant korrelation mellan antalet lagliga skjutvapen per invånare och mängden utförda massmord i var och en av delstaterna?

 2. Lennart Witt

  Min undran är, var ingen av gästerna i Orlandobaren beväpnade? När använder Amerikanerna isåfall alla sina vapen??

  1. Lennart

   Lennart, bra fråga. Dom använder sina vapenarsenaler för att anfalla sina familjer, sina barn, fruar släktingar, grannar, skolbarn, osv i all oändlighet. Och nej, om du ska gå på nattklubb så är det inte direkt lägligt att ta med dig dina egna automatvapen, din kevlarväst, krigshjälm, natt-glasögon, kamouflageuniform, landminor och handgranater. Det går liksom inte riktigt ihop med tanken att gå på nattklubb. I alla fall om du inte är medlem i Bandidos och Hells Angels.

 3. Johnny

  Typiskt av New York Times att skriva “less educated white Democrats” när de borde skriva “less brainwashed white Democrats”. DN körde samma smutskastande vinkel på Sverigedemokraterna som fick rätt och hyllade Miljöpartiet som hade de högst utbildade företrädarna, Åsa Romson hade högst utbildning av alla, som visade sig vara det i särklass dummaste partiet med den mest utopiska och vansinniga politik i svensk partihistoria.

  Trump gör helt rätt som vill skydda USA mot islamnazisterna och värna amerikanernas konstitutionella rätt att försvara sig, det är vad de flesta amerikaner vill. Clinton begår politiskt självmord när hon fjäskar för muslimer och vill inskränka amerikaners konstitutionella rätt till vapen och självförsvar. Själva idéen med ett folk beväpnat till tänderna är ju att de skall kunna resa sig och skjuta en tyrannisk regering i småbitar, en sak som de borde göra mycket oftare enligt mig.

  1. Lennart

   Johnny, jag förstår att det är genant när folk uppmärksammar att du faktiskt aldrig ens har gått ur första klass. Något som syns på dina förenklade åsikter om saker du inte ens förstår.

   Men det är inte försent. Du kan lätt gå en kurs på Komvux och skaffa dig kunskaper som i alla fall skulle göra det möjligt för dig att läsa enkel svenska och engelska.

   1. Johnny

    Det är förstklassiska och självständiga åsikter som inte är kopierade från NYT som dina åsikter Lennart.

 4. Marcin

  Frågan vi borde ställas om man är beredd att få en kula från AR-15 i kroppen eller få halsen avskuren så som skedde i Frankrike igår (Larossi Abballa). Kommer Facebook släppa det 13 minuter långa live stream klippet eller läggs det digitala locket på för att inte riskera inbördeskrig i landet?

Comments are closed.