Politik

Silicon Valley, chatt och chattbottar ersätter appen, musen och datorskärmen

Tags:


Googles Allo som kommer att släppas senare i år.

Du flyger ofta och använder då olika flygbolag. Vilket betyder att din mobil snart är nerlusad av flygbolags-appar och andra liknande appar.

Men nu finns det tecken på att mobil-gränssnittet med sina appar håller på att gå till historien och något nyare och fräschare tar över. Och för att se vad det är så behöver vi bara titta på den kinesiska mobilmarknaden som ligger rejält före den amerikanska.

Och där är det chattet som regerar. Chattet och chattbottarna, som är billiga att snickra ihop, ersätter pekandet och klickandet med konversationer med allt intelligentare chatt-system. Som jag kan ställa frågor till och få svar som från en levande människa.

Lisa Eadicicco skriver i Time Magazine: Suddenly Messaging Is the Most Vibrant Fight in Silicon Valley

Since SMS’ conception in the 1980s, text messaging hasn’t changed much. Sure, over the years, smartphone messages got longer, added photos, videos, and emoji, but their purpose—concise communication—stayed more or less static.

Lately, the technology has experienced something akin to the Cambrian explosion, with a broad range of new species of messaging emerging from companies large and small around the world. These are stretching the purpose and possibility of the lowly ‘text’ in novel directions. In the process, the trend has created one of the most effervescent, interesting technology races in recent memory.

Apple is the latest to rethink messages. During its Worldwide Developers Conference keynote on June 15, the iPhone-maker announced that it will open its iMessage service to developers, making it possible to access apps like Fandango’s movie ticketing service and payment platform Square Cash without leaving a message thread. Users could, for instance, jointly order food with friends by using an app like DoorDash directly in a message thread, adding meals to the same order without having to pass a phone around.

Chatbottar blir som interaktivt Googles sök där vi inte bara kan konversera utan också beställa och köpa, givetvis. Och precis som på Amazon så kommer chattbotten att lära sig en mängd personliga saker om oss.

Nu finns det chattbottar men också chatterbottar. En chattbot är en bot som svarar på frågor och utför instruktioner. Men det finns också betydligt mer intressanta chatterbottar som konverserar och pladdrar, och dom har funnits sedan 60-talet.

Den första och mycket uppmärksammade chatt-chatter-botten var Joseph Weizenbaums psykoterapibot Eliza som imiterade en psykoterapeut och lanserades redan i mitten på 60 talet.

Men den i särklass roligaste chatterbotten var William Chamberlain och Thomas Etters Racter från tidigt 80-tal som senare beskrevs i den halsbrytande boken The Policeman’s Beard Is Half Constructed Den pratade och pratade och pratade utan att stoppa om du bara gav den något att börja med.

I samma genre är också The Dada Engine och liknande generatorer som genererar syntaktiskt, men inte semantiskt korrekta artiklar fyllda med akademisk nonsens-jargon som ofta kan lura läsare, även akademiska sådana.

Självaste Richar Dawkins har skrivit en artikel om en av de mest kända generatorerna, Postmodernism disrobed som börjar såhär:

Not a lucid one, surely, for clarity would expose your lack of content. The chances are that you would produce something like the following: We can clearly see that there is no bi-univocal correspondence between linear signifying links or archi-writing, depending on the author, and this multireferential, multi-dimensional machinic catalysis. The symmetry of scale, the transversality, the pathic non-discursive character of their expansion: all these dimensions remove us from the logic of the excluded middle and reinforce us in our dismissal of the ontological binarism we criticised previously. This is a quotation from the psychoanalyst Félix Guattari, one of many fashionable French 'intellectuals' outed by Alan Sokal and Jean Bricmont in their splendid book Intellectual Impostures, previously published in French and now released in a completely rewritten and revised English edition.

Förhoppningsvis kommer vi snart att få riktigt underhållande chattbottar baserade på AI.

Pressklipp:
DN

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Kalifornien