Politik

Efter masskjutningen i Orlando, den ursinniga vapenlobbyn mot Donald Trump

Donald Trump, painted portrait _DDC9085

Det är ironiskt att efter USA:s genom tidernas största masskjutning, i modern tid får man väl tillägga, så trodde många att Orlando-massakern skulle hjälpa Donald Trumps opinionssiffror. Istället begick Trump ett fatalt misstag. Han sade nämligen att han tänkte försöka övertala den fruktade amerikanska vapenlobbyn att gå med på restriktioner som skulle betyda att personer på FBIs terroristlista inte längre ska ha fri tillgång till automatvapen.

Något som fick vapenlobbyn och det republikanska etablissemanget att gå i taket och organisera en sammansvärjning som nu med alla till buds stående medel försöker stoppa Trump på det republikanska konventet.

Ed O’Keefe skriver i Washington Post: Dozens of GOP delegates launch new push to halt Donald Trump

Dozens of Republican convention delegates are hatching a new plan to block Donald Trump at this summer’s party meetings, in what has become the most organized effort so far to stop the businessman from becoming the GOP presidential nominee.

The moves come amid declining poll numbers for Trump and growing concern among Republicans that he is squandering his chance to defeat Democrat Hillary Clinton. Several controversies — including his racial attacks on a federal judge, his renewed call to temporarily ban Muslims from entering the United States and his support for changing the nation’s gun laws — have raised fears among Republicans that Trump is not really a conservative and is too reckless to run a successful race.

Den politiker som det republikanska etablissemanget helst av allt vill ha är Ted Cruz som vill ha fortsatt vapenvåld och speciellt, hårda tag mot USA:s HBTQ-befolkning, en folkgrupp som Donald Trump inte har något emot. Uppenbarligen omöjligt om man vill bli republikansk presidentkandidat.

Nu kommer det inte att bli helt lätt att stoppa Trump så här sent. Det republikanska konventet går av stapeln i Cleveland i Ohio den 18-21 juli.

Men det verkar onekligen som om Donald Trump har begått sitt livs misstag i sitt försök att minska risken för nya terrorattacker i USA. Ett misstag som Ted Cruz aldrig skulle göra.

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Kalifornien

5 thoughts on “Efter masskjutningen i Orlando, den ursinniga vapenlobbyn mot Donald Trump

 1. Peter Andersson

  Jag tror också att det handlar om långsiktig taktik, att ens antyda att han är beredd att ställa krav på vapenindustrin öppnar upp för demokratiska väljare att svänga över till honom på valdagen – han har fem månader på sig att låta det sjunka in. Och de republikaner som sagt i någon opinionsundersökning just nu att de inte gillar detta skulle ju inte/aldrig ha rösta på Hillary i vilket fall som helst, så de kommer tillbaka till Trump i November för att rösta mot Hillary även om de inte är helhjärtat för Trump. En halvhjärtad röst är också en röst…

  1. Johnny

   Peter, det är min uppfattning med. Nu är det presidentvalet mellan Clinton och Trump som gäller och båda tar försiktiga steg in mot mitten. Clinton säger Radical Islam och Trump FBI-List. Trump verkar förlora några procent på saken. Oligarkmedia som gör allt för att Trump skall förlora gör en höna av en fjäder och gapar och skriker om att Trump är slut och att han gjort ett katastrofalt misstag när han försöker vinna över högerdemokraterna. Knappast troligt, valkampanjen fortsätter och Trump känns fortfarande som den starkaste kandidaten mot Terrorism, för Vapen och Ekonomin även efter händelsen och kanske vinner några röster från homosexuella och mexikaner.

 2. Christer W

  Det är kanske ett personligt politiskt misstag av trump nu. Däremot är det kanske inte ett politiskt misstag på sikt, för vad han gör är öppnar upp för andra republikaner att framgent ta strid med vapenlobbyn.
  Det kanske blir den tyngsta delen i nekrologen över honom.

  1. Lennart

   Christer, det skulle inte vara omöjligt. Vad som är klart att Orlando har lett till en existentiell kris för Trump. Det republikanska etablissemanget har nu en månad på sig att hitta på ett sätt att stoppa honom på konventet. Men frågan då är hur Trump och hans anhängare kommer att agera. Dom kommer knappast att bli speciellt pigga på att rösta för Ted Cruz eller någon annan.

 3. Christoffer

  Ett moment 22? Om gop kuppar bort Donald, och väljer in Cruz, kommer väl inte folk bli nöjda.. Menar de har väl lose lose vilket som?

Comments are closed.