Politik

Silicon Valley: Y Combinator experimenterar med medborgarlön i Oakland

Downtown Oakland - Oakland, CA

I takt med att samhället globaliseras och klyftorna mellan rika och fattiga ökar så har också ett intressant koncept från det gamla folkhemmet lanseras, medborgarlön. Vad medborgarlön liknar är barnbidraget, men i den nya tappningen så handlar det om en minimilön som varje medborgare får och som ska göra det möjligt att leva, om än på existensminimum, utan speciella bidrag. Så att om man så vill så kan man leva hela livet på sin medborgarlön utan att “arbeta”.

Det här konceptet har blivit omskrivet här i USA och Sam Altman skriver att den den kända startup-acceleratorn Y Combinators nu tänker experimentera med medborgarlön – i liten skala – i staden Oakland strax öster om San Francisco Moving Forward on Basic Income

We want to run a large, long-term study to answer a few key questions: how people’s happiness, well-being, and financial health are affected by basic income, as well as how people might spend their time.

But before we do that, we’re going to start with a short-term pilot in Oakland. Our goal will be to prepare for the longer-term study by working on our methods–how to pay people, how to collect data, how to randomly choose a sample, etc.

Oakland is a city of great social and economic diversity, and it has both concentrated wealth and considerable inequality. We think these traits make it a very good place to explore how basic income could work for our pilot.

It’s also close to where we live, which means we’ll be closer to the people involved. We think our local resources and relationships will help us design and run this study effectively, and we hope that will enable us to produce the best research possible.

In our pilot, the income will be unconditional; we’re going to give it to participants for the duration of the study, no matter what. People will be able to volunteer, work, not work, move to another country—anything. We hope basic income promotes freedom, and we want to see how people experience that freedom.

Med tanke på att allt mer av USA:s resurser nu går till de allra rikaste en procenten och att medelklassen och givetvis arbetarklassen urholkas och hotas av robotar så är det hög tid att börja tänka i nya banor.

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Kalifornien

3 thoughts on “Silicon Valley: Y Combinator experimenterar med medborgarlön i Oakland

  1. Peter Andersson

    Ett tips: I Sverige så är det främst de som fortfarande är emot alla former av sådana här experiment som använder termen “medborgarlön”, vi övriga har gått över till att kalla det för “basinkomst” – vilket ju också är en bättre översättning av det amerikanska “basic income” som du själv citerar. 🙂

Comments are closed.