Politik

USA: Mobila appar ger amerikaner tillgång till preventivmedel

Birth control pills

När Kristdemokraternas abortfientliga ledare Ebba Busch Thor försökte driva igenom att kristna barnmorskor skulle ha rätt att vägra utföra abortrelaterad vård så blev svaret ett rungande nej: Ingen rättighet att bli barnmorska

Men i det massivt kristna USA så har den kristna högern för länge sen satsat på att infiltrera apotek och vårdcentraler och för kvinnor som vill köpa p-piller kan det lätt bli kalla handen. Något som kanske inte betyder så mycket i storstäder, men så mycket mer på vischan nere i sydstaterna. Där sex före äktenskapet fortfarande anses syndigt, så länge som det inte är oskyddat analsex, som däremot är något som Jesus gillar, sägs det.

Men nu, som Pam Belluck skriver i New York Times, så har flera uppstartsföretag som Lemonade Healthskapat appar och webbplatser som gör det nu möjligt för kvinnor att få receptbelagda p-piller utan att gå till läkaren:, och utan att behöva springa gatlopp förbi hysteriska abortmotståndare

Birth Control via App Finds Footing Under Political Radar

A quiet shift is taking place in how women obtain birth control. A growing assortment of new apps and websites now make it possible to get prescription contraceptives without going to the doctor.

The development has potential to be more than just a convenience for women already on birth control. Public health experts hope it will encourage more to start, or restart, using contraception and help reduce the country’s stubbornly high rate of unintended pregnancies, as well as the rate of abortions.

And as apps and websites, rather than legislative proposals or taxpayer-funded programs, the new services have so far sprung up beneath the political radar and grown through word of mouth, with little of the furor that has come to be expected in issues involving reproductive health.

At least six digital ventures, by private companies and nonprofits, including Planned Parenthood, now provide prescriptions written by clinicians after women answer questions about their health online or by video. All prescribe birth control pills, and some prescribe patches, rings and morning-after pills. Some ship contraceptives directly to women’s doors.

Ett bra exempel på hur appar kan hjälpa människor.

Pressklipp:
DN
USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Kalifornien