Politik

Dramatiskt i USA-valet, Donald Trump avskedar sin kampanjchef, för litet, för sent?

Donald Trump - Caricature

I full härdsmälta och med det republikanska partier i öppen revolt så försöker Donald Trump nu rädda vad som räddas kan genom att sparka sin kampanjchef. Frågan är dock om det kommer att räcka. Revolten mot Trump sprids som en löpeld och inget tyder på att Trump är beredd att ändra in egen bisarra personlighet.

Maggie Haberman, Alexander Burns och Ashley Parker skriver i New York Times:

Donald J. Trump fired his divisive campaign manager, Corey Lewandowski, on Monday as he confronts urgent challenges heading into the general election — a strategic shift after months of concerns from party officials and donors about Mr. Lewandowski’s stewardship of the campaign.

The exit occurred a month before Mr. Trump, the presumptive Republican presidential nominee, is to secure the official nomination at the party’s convention in Cleveland. It reflected a broader adjustment by the campaign as it grapples with a late start to fund-raising, anxiety among party leaders and a skeletal staff — all while Mr. Trump’s likely Democratic opponent, Hillary Clinton, swiftly builds out her operations in swing states.

Mr. Trump had faced increasing concerns from allies and donors, as well as his children, over whether Mr. Lewandowski, who had never before worked on a national race, was able to direct a battle against Mrs. Clinton. Among those who had voiced concern was Reince Priebus, the chairman of the Republican National Committee, who told Mr. Trump last week that relations between his committee and Mr. Lewandowski had become increasingly strained, and that a change would be welcome, according to three people briefed on the discussion.

By Philip Rucker, Jose A. DelReal ochSean Sullivan i Washington Post skriver om dramatiken i Trump-lägret.
Trump fires top aide in an urgent move to reboot his floundering campaign

Donald Trump abruptly fired top aide Corey Lewandowski on Monday in an urgent move to reboot his floundering general-election campaign, which has been besieged by organizational turmoil, strategic mishaps and an erratic message.

Trump’s dismissal of Lewandowski — his combative campaign manager and one of his longest-serving aides — was seen as an effort to calm allies, donors and Republican officials who have grown increasingly alarmed by recent missteps and unwanted dramas that threaten to undermine the presumptive GOP presidential nominee’s chances in November.

A Trump loyalist whose mantra was “Let Trump be Trump,” ­Lewandowski chafed at suggestions that the candidate behave more presidentially. His departure consolidates power around veteran GOP operative and lobbyist Paul Manafort, Trump’s campaign chairman and senior strategist, who has been trying with limited success to professionalize the campaign.

Det är svårt att veta om Donald Trump nu kommer att kunna rädda sin kandidatur. Det kommer dock att bli svårare än man säkert tror för det republikanska etablissemanget att stoppa honom på konventet. Samtidigt är det nu klart att Donald Trump har gjort sig omöjlig med USA:s väljare. De närmaste veckorna kommer att bli gastkramande.

Pressklipp:
AB, Expressen, DN

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Kalifornien

10 thoughts on “Dramatiskt i USA-valet, Donald Trump avskedar sin kampanjchef, för litet, för sent?

 1. ~Charmkvarken~

  Christer, röda piller (dextrometorfan?), kan ju syfta på torkad röd flugsvamp som är hårdvaluta i norra Sibirien, där svampen inte växer. Ryska handelsmän brukade resa norröver med torkad röd flugsvamp och byta till sig sobelskinn från pälsjägare.

 2. Christer

  Johnny omdömeslöst nog glömde du flugsvampen i din lista eller så har du abstinens.

 3. Christer W

  Lennart, johnny dricker nog inte Lanson brut black label, därtill är han alldeles för ospirutuell, det är nog skogsblomma med en aning finkel så det inte ska smaka sprituosa som är johnnys livselexir.

  1. Lennart

   Christer, Johnny dricker enbart Vodka och då inte ens svenska varianter utan han får sitt direkt från Kreml. Ledsamt men sant.

  2. Johnny

   Här i Viking country dricker vi källvatten och käkar gråsäl, det ger uppenbart överlägsen styrka och intelligens. Ta nu och käka några röda piller så att ni vaknar upp till verkligheten.

 4. Peter Andersson

  Jo förresten, såg på nätet att Hillary skulle hålla något slags stort anti-Trump-tal i dag tisdag. Den nyheten lär väl skall försvinna under det här – återigen perfekt tajming av Trumps kampanj…

 5. Peter Andersson

  Känns väl lite grann som häromdagen när det svenska fotbollslandslaget försökte rädda Zlatans EM-kandidatur genom att byta ut Marcus Berg mot John Guidetti… 😛

  1. Johnny

   Hahaha!

   Trump visar handlingskraft. Han prioriterar mesikanska homosexuellas liv och säkerhet för islamska jihadister, ett monster som Obama har släppt in i USA och som Clinton vill fortsätta släppa in. Presidentvalet 2016 är ett val mellan Donald Trump och Goldman Sachs för att citera Edward Snowden. Clinton har fått många miljoner dollar av olika banker på Wall Street. Förhoppningsvis lyckas FBI få ín henne i fängelse, det är antagligen vad Bernie Sanders väntar och hoppas på, …..

   1. Lennart

    “Johnny”, det är bra att du firar Midsommar men det är nog dags att tänka på att lägga av med det bubbliga. Du håller på att bli helt oredig. Snart kommer polis och Säpo att tvingas ingripa och du kommer att utlämnas till Putins Ryssland. Och det kommer sannerligen inte att bli speciellt roligt för dig själv. Fast desto mer underhållande för alla oss andra.

  2. Lennart

   Peter, om jag hängde med fotbollen så skulle jag förstå analogin, men jag tror ändå att jag förstår. Zlatan som Trumps vice-president? 🙂

Comments are closed.