Politik

Facebooks vision om video på det sociala Internet

video youtube

Facebooks vd Mark Zuckerbergs vision om video som dominerande på den sociala webben handlar mycket om Facebooks egen VR-teknologi och dess försök att slå ärkerivalen Google på video-området.

Det är ingenting som jag tror att vi behöver ta på allvaar, trots att utspelet givetvis har uppmärksammats även i Sverige.

Martin Jönsson, redaktionell utvecklingschef på DN, skriver:Ett internet som till 82 % består av video

Om fyra år kommer internet till 82 % att bestå av video. Räknat i datautrymme är det tre gånger så mycket videoinnehåll som i dag. Det är vad vi har att vänta oss.

Det har kommit många reaktioner på sociala medier och i mejlboxen på gårdagens artikel om att Facebook tydliggjort att deras vision för nyhetsflödet om fem år handlar om ”video, video, video” och inget annat.

Att video kommer att spela en viktig roll i framtiden är uppenbart, men det kommer även poddradio att göra, som läsare av den här bloggen kan vittna om. Och givetvis behöver man inte vara ett geni för att inse att om det undermåliga amerikanska bredbandet förbättras, vilket är långt från givet, så kommer det också bli möjligt att öka videoutbudet på webben. Inte minst från privatpersoner.

Pressklipp:
DN

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Kalifornien

5 thoughts on “Facebooks vision om video på det sociala Internet

 1. ~Charmkvarken~

  Lennart, jag gjorde faktiskt samma reflektion. Särskilt som Storytels aktie gick upp 15 %. Oftast backar det köpande/budläggande bolaget på börsen och det uppköpta stiger. Det gäller då ett stort bolag lägger bud på ett litet. Världen är sig inte lik.

 2. ~Charmkvarken~

  Åh, det visste jag inte. Med Storytel får Norstedts en lämpligare och mer driven ägare. Alldeles utmärkt då stämningen i en organisation brukar sprida sig uppifrån och nedåt.

  1. Lennart

   ~Charmkvarken~, jo precis. Det märkliga är väl också att vi tänker på Norstedts som ett stort och anrikt förlag och Storytel som en liten app-företag. Och ändå är det Storytel som köper Norstedts och inte tvärt om.
   Världen håller verkligen på att förändras.

 3. ~Charmkvarken~

  Vi lever in en nanosekundtillvaro med ett exponentiellt ökande flöde av info. Video och podcast är nog bra, men de innehåller en förödande TIDSAXEL.

  En bild saknar tidsaxel, bilden uppfattar vi holografiskt.
  Även text har en tidsaxel, men den styr vi själva i viss mån.

  Det är här branschen gjort sitt misstag. Människan söker inte info och kunskap i första hand. Hon söker känslomässiga upplevelser och då betyder tiden lite. Därför kommer bild och video att växa. Bildskärmarna är beroendeframkallande.

  Vi tycker oss vara logiska och rationella tänkare. Det är vi inte. Vi styrs mer av känslor. Vi är känslovarelser.

Comments are closed.