Politik

Hillary Clinton med bibeln i handväskan, kan man bli presidentkandidat i USA utan att vara religiös med stort R?

P1000028

Att amerikanerna är betydligt mer religiösa än svenskarna är allmänt känt. Men vad som inte är så vida känt är att kristna amerikaner ofta tillbringar hela helgen plus en eller två kvällar till i veckan i kyrkan. Som Livets Ord i Sverige om jag förstår det rätt. Är man kristen i USA så handlar det inte bara om ett par timmar i kyrkan på söndagen. Det handlar också ofta om att man tillbringar semestern med att missionera. Antingen i USA eller också på osannolika platser som centralasien.

Ossi Carp skriver i DN om Hillary Clintons intensiva för att inte säga glödheta kristna tro: Trump ifrågasätter Clintons tro

Hillary Clinton har många gånger pratat om sin kristna tro, liksom George W Bush är hon metodist. Hon växte upp i en metodistisk familj, hon har undervisat i metodistisk söndagsskola, deltar i en bönegrupp i senaten och är flitig besökare i en kyrka i Washington.

Hon har också berättat att hon bär Bibeln i handväskan,

Nu får man nog ta det här med en rätt stor nypa salt. Hillary Clinton är inte den mest sanningsenliga politiker som det demokratiska partiet har frambringat. För åtta år sen var Hillary Clinton emot HBTQ-människor och för vapen. I år är hon för HBTQ-människor och mot vapen.

Men till frågan om man måste vara kristen med råge för att bli president? Bernie Sanders var som bekant inte kristen, han är av judisk börd, och inte särskilt religiös, och han hade mycket väl kunnat bli åtminstone demokraternas presidentkandidat.

Så ja det skulle säkert gå, men det skulle inte vara lätt. USA är fortfarande ett intentivt kristet land, och när jag tar promenader runt Apple här i Silicon Valley så gör jag säkert förbi ett dussin stora kyrkor, om inte fler. Och det är alltså i Silicon Valley som inte är lika glödhett kristet som Mellanvästern.

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Kalifornien