Politik

Efter Brexit, hög tid för Kalifornien och Texas att utträda ut USA

Golden Dawn Bridge - HDR

Med ett utdraget skyttegravskrig och en lamslagen regering i Washington, så kan Brexit tjäna som föregångsbild för ett antal amerikanska delstater. Främst Kalifornien som idag har världens sjätte största ekonomi och lätt skulle kunna etablera sig som en självständig nation, men också för Texas och de flesta sydstater som blir allt mer oförmögna att dra jämt med resten av USA.

Tom Dart skriver i The Guardian: ‘Why not Texit?’: Texas nationalists look to the Brexit vote for inspiration

How closely is Daniel Miller tracking the news ahead of the referendum about whether Britain should leave the European Union? “Hourly!” he grins. The Sun’s recent editorial calling for the UK’s departure got him quite excited.

Miller, though, is not from London or Liverpool. He hails from Longview, Texas, and we are talking in a cafe in the bleakly industrial Gulf coast town of Port Arthur, some 5,000 miles from Westminster.

Culturally, too, we are a long way from Europe. Heck, we are even a long way from Dallas. But the referendum matters deeply to Miller and like-minded Texans. As the president of the Texas Nationalist Movement, which wants Texas to secede from the United States, he is hoping for a Leave vote that he believes will ripple all the way from Austria to Austin.

“There are a lot of people asking, if Brexit why not Texit?” he says. “I do talk with some folks over there on a pretty regular basis that are involved in Ukip and the Conservative party.”

The night before we met, Miller addressed a local Tea Party group, drawing parallels between Brexit and Texit, which the TNM is pushing as a hashtag. In Miller’s telling, Britain’s relationship with Europe was a marriage of convenience between ill-suited partners that has become stormy and ripe for divorce on grounds of irreconcilable differences, with too much sovereignty ceded to an ineffective central bureaucracy and too much hard-earned money sent elsewhere.

Allt tyder på att USA kommer att få brottas med allt större regionala problem som centralregeringen helt enkelt inte klarar av. Om Washington fortsätter att vara förlamat i ett par decennier så skulle en Brexit framstå som den enda lösningen. Sydstaterna försöker som bekant under inbördeskriget på 1860-talrt men misslyckades.

Med växande politiskt inbördeskrig så kan Brexit framstå som den enda lösningen.

Pressklipp:
DN

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Kalifornien

13 thoughts on “Efter Brexit, hög tid för Kalifornien och Texas att utträda ut USA

 1. Christer W

  Skottarna tror att de ska få lika mycket pengar som i dag i fall de blir självständiga och går med EU.
  Det kommer de inte få alls eftersom de eupengar som fördelas kommer huvudsakligen från den egna eu-inbetalningen.

 2. H2

  En komplikation med demokrati är att nästan 50% riskerar bli missnöjda.
  Nu har folket i GB sagt sitt och det ska respekteras. Det är väl bara i Sveriges politiker som skiter i folkomröstningar? Kärnkraftsfrågan och högertrafiken är två fina exempel.
  Det kommer bli intressant att följa utvecklingen. Går det bra för GB blir det fler länder som kommer lämna. Riktigt intressant blir det om Skottland väljer att bli självständigt och ansluter sig till EU.
  Då får vi verkligen en möjlighet att se vilket alternativ som ger flest fördelar.

  1. Lennart

   H2, jo så är det onekligen och det verkar nu precis som du säger som om skottarna själva kommer att försöka frigöra sig från Storbritannien. Man undrar om inte Katalonien också kan komma att följa efter. Och varför inte Belarus? En mycket intressant situation.

 3. San

  Med det sagt jag tror det hade varit bättre om “The confederacy” hade gått sin egen väg. För oss alltså.

  1. Lennart

   San, det är jag också övertygad om. Frågan är bara varför det aldrig blev så. Sydstaterna har steg för steg tvingats överge sina gamla åsikter, som slaveriet följt av apartheid, men ännu inte blivit fullt integrerade i USA. Av någon underlig anledning.

 4. San

  När våldsamheterna blossar upp på Nordirland igen för att 1) gränsen mot Irland stängs eller 2) Nordirland återförenas med Irland så framstår nog inte Brexit som någon förebild längre.

 5. Christer W

  Lennart, problem med det är att även känd fakta kan vara färgad.
  Ytterligare ett problem är att ett korrekt förstabeslut kan i dess förlängning vara helt felaktigt för fortsättningen.
  Frågan vi bör ställa oss också, kan en AI riva upp ett tidigare felaktigt beslut och hur ska det gå till i så fall.
  Och sist men inte minst, var ligger ansvaret för besluten, på människan eller AI.

 6. Christeer W

  Lennart, problem med det är att även känd fakta kan vara färgad.
  Ytterligare ett problem är att ett korrekt förstabeslut kan i dess förlängning vara helt felaktigt för fortsättningen.
  Frågan vi bör ställa oss också, kan en AI riva upp ett tidigare felaktigt beslut och hur ska det gå till i så fall.
  Och sist men inte minst, var ligger ansvaret för besluten, på människan eller AI.

  1. Lennart

   Christer, en högintressant fråga som jag ska försöka skriva mer om i helgen. Men att använda ideologier som underlag för politiska beslut, den tiden hoppas jag snart är förbi.

 7. Johnny

  Brexit är bästa nyheten sedan Berlinmurens fall, förhoppningsvis är det första spiken i EU(SSR) kistan. Äntligen en seger för folket, en seger för frihet, självständighet och demokrati. Underbart, hoppas fler länder väljer att lämna EU(SSR) och att ett nytt frihandelsområde bildas från Vladivostok till Lissabon bildas för alla europeiska länder, utan överstatlighet, dyra avgifter och kostsam byråkrati.

 8. ~Charmkvarken~

  Lugn, bara lugn. Det kommer aldrig att ske. Snart blir en robot blir USA:s president och kabinetten, senaten, representanthuset och högsta domstolen tas över av AI-robotar.

  Då får vi ett fantastiskt USA igen – en sann förebild för the United States of Tellus. De kolbaserade guvernörerna har givetvis även de ersatts av kiselbaserad AI.

  1. Lennart

   ~Charmkvarken~, det är faktiskt inte alls långsökt. I takt med att AI-systemen morgnar så kan dom också användas för att ta bort ideologin i politiken till förmån för beslut som är baserade på kända fakta.

Comments are closed.