Politik

Off Grid, att leva utanför elnätet och samhället, går det?

Tags:

Att leva utan kommunala tjänster som el, vatten, avlopp eller naturgas, går det?

Det finns faktiskt en hel Off Grid-rörelse här i USA.

Videon ovan ger en bra insikt i vad det betyder att leva Off Grid. Jag är säker på att såna människor också finns i Sverige. Om någon känner till något om en sån rörelse i Sverige vore det kul att veta.

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Kalifornien

9 thoughts on “Off Grid, att leva utanför elnätet och samhället, går det?

 1. Christer W

  Lennart, platsen är inte okänd även om jag aldrig varit dit. Är din kompis lappjäkel 😉 (same på rikssvenska) eftersom försörjningen kan ha varit skogs-och fjälljordbruk och fiske för hans anfäder.

 2. ~Charmkvarken~

  Lennart, USA har nog en starkare grund till off-grid som vi saknar, krig och militär överlevnad. Scenariot är en soldat eller en trupp som har blivit helt avskuren och måste överleva i vildmarken. En polare till mig forskade om militär överlevnad och visade mig ”mind-blowing” metoder.

  Jag skrev då en (frilans)artikel om off-grid överlevnad. En man ringde upp mig och ville skänka sin villa till mig. Han hade letat länge efter en lämplig mottagare. ”Katastrofen” var nära och han planerade att ansluta sig till en grupp i Klippiga Bergen.

  Huset visade sig vara ett underjordiskt svartbygge på en undangömd sydsluttning i Norge. På min fråga om det inte var kallt i huset, sa han att han hade tjuvkopplat en elledning. För min inre syn såg jag en helikopter upptäcka att en bit av fjällsluttningen saknade snö och det ångade om marken…
  Det blev ett artigt nej.

 3. Christer W

  Vad hette platsen hans farmors stuga låg/ligger. Är det upp mot Randijaur?
  Ett barndomsminne från marknaden, det var första gången i mitt liv jag såg “svarta” män i Sverige (hade mött det tidigare på hotell i paris). De lekte med en sparkstötting och skrattade hejdlös och hade roligt med den.
  Som barn var jag förundrad över hur vuxna kunde leka med en spark. Det andra var att de hade lågskor och inte vinterkläder när det var så kallt

  1. Lennart

   Christer, jo jag tror att det måste ha varit uppåt Randijaur. Det tog ungefär en timme med bil och stugan låg nere vid en lång sjö. På vägen passerade vi en udde med en liten by besående av två fina villor.

   Den här killens familj hade byggt upp en liten familjegård med 3-4 väl timrade stugor med fina källare för familjemedlemmarna. Tyvärr så förekom det inbrott utefter sjön.

  2. Lennart

   Christer, nej jag tror vid närmare eftertanke att stugan låg åt Luvos-hållet till. Udden heter Karats och vi körde upp dit, vände sedan och
   körde sen runt på andra sidan sjön.

 4. Christer W

  Off-grid, jag åkte sträckan Timrå – Dorotea över dan, jag har aldrig tidigare sett så många ödekåkar efter någon annan vägsträcka överhuvudtaget.
  Det räcker nog inte bara med fin och vacker miljö och gratis energi för att leva.
  Det behövs nog lite i fingrarna och något bakom pannbenet också för att skapa en acceptabel tillvaro vid sidan om allfarvägen.
  Förresten, jag tog en sväng förbi Hässjö och Lögdö (Riktat till en som besöker sidan

  1. Lennart

   Christer, vad kul, måste kolla på Google Maps. Och visst har du rätt. Om man inte kan meka och bygga och fixa så är det lönlöst att ens tänka på Off Grid. Men för den som är händig så kan det alltså vara ett kul projekt. Jag minns när jag var uppe i Jokkmokk för vad kan det ha varit, nästan 20 år sen, så tog en kompis oss med ut till hans farmor som bodde en timmes bilfärd västerut från Jokkmokk. I en stuga som låg rakt ut i vildmarken. Hel fantastiskt. Jag tror dom hade el och vatten, så det var inte Off-Grid. bara så långt bort från civilisationen man kan komma. Ett oförglömligt minne.

 5. ~Charmkvarken~

  Off-grid i Sverige betyder till 90% solfångare. Resten 10 % är udda människor som dragit sig undan av olika skäl. De lär nog inte organisera, möjligen med enstaka kontakter via mobilen, någon hemsida eller blogg. Fascinerande är dessa pionjärer som går sina egna vägar, testar nya lösningar och skapar något som andra kan inspireras och ha nytta av.

  Två miljarder människor i världen lever off-grid, men drömmer om on-grid, precis som hela Sveriges befolkning förr. I framtiden kan vi möjligen få se 7 miljarder gå optimalt… OFF-grid. Lokalt producerad el och mulltoa, typ.

  1. Lennart

   ~Charmkvarken~, OK, solfångare, det låter logiskt. Hade trott att det skulle finnas en hel del människor i Norrland som lever helt Off-grid, men det kanske inte är lika populärt i Sverige som i USA

Comments are closed.