Politik

Universal Basic Income , varför Basinkomst-rörelsen är så oerhört farlig.

20111031-FNS-LSC-0190

Universal Basic Income, basinkomst eller medborgarlön är et begrepp som plötsligt har blivit populärt i takt med att medelklassen hotas av de rikaste e procenten och en tilltagande robotisering.

Men Medborgarlön i dess amerikanska tolkning har en mycket mörk baksida. För den består av att alla amerikanska medborgare får ett par tusen dollar i månaden samtidigt som samhället drar in alla existerande sociala bidrag! Ingen mer sjukförsäkring, ingen arbetslöshetsersättning, ingen fri skola, inga mer socialbidrag, inga bidrag alls. Bara kontanter i handen och du får klara dig själv. Samhället har inte längre något som helst ansvar för dig. Du är helt på egen hand.

Inte undra på att så inom den politiska högern gillar medborgarlön. För resultatet skulle bli att alla medborgare tvingas ner på en svältnivå medan miljardbelopp lösgörs för de rikaste en procenten.

Jathan Sadowski skriver i brittiska Guardian: Why Silicon Valley is embracing universal basic income. In a pilot study influential incubator Y Combinator will hand over cash monthly to 100 families in Oakland, California. What’s UBI’s payoff for tech entrepreneurs?

Silicon Valley has, paradoxically, become one of the most vocal proponents of universal basic income (UBI). Venture capitalist Marc Andreessen, web guru Tim O’Reilly and a cadre of other Silicon Valley denizens have expressed support for the “social vaccine of the 21st century”, and influential incubator Y Combinator announced on 31 May that it will be conducting its own basic income experiment with a pilot study of 100 families in Oakland, California – a short hop over the San Francisco bay.

Y Combinator will give each family between $1,000 and $2,000 a month, for between six months to a year, to be spent on anything anywhere. Oakland, as Y Combinator says, is “a city of great social and economic diversity, and it has both concentrated wealth and considerable inequality”. It might earn the tech sector some goodwill from locals suffering Oakland’s gentrification by invading techies, but Y Combinator also hopes to collect valuable data from the pilot on how to implement, manage and scale further UBI initiatives.

Now ​more people can work for Uber and TaskRabbit ​​because UBI subsidizes the meager paychecks of the sharing economy

UBI is one of those rare social programs that has a radical flair, while also finding support across the political spectrum from libertarians to socialists.

En revolutionerande rörelse som om den lyckas, kommer att störa hundratals miljoner människor i fördärvet. Och tvingas leva på visstidsjobb. Ni är varnade.

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Kalifornien

6 thoughts on “Universal Basic Income , varför Basinkomst-rörelsen är så oerhört farlig.

 1. ~Charmkvarken~

  Basinkomst liknar AI, intresset har funnits i årtionden. Plötsligt exploderar det nu över hela världen. Uppenbart finns en hög korrelation, men finns det även ett kausalt samband? Jajamensan!

  Om robotarna/AI tar över våra jobb måste de givetvis betala inkomstskatt!

  Mitt förslag:
  Robotar > Inkomstskatt > Basinkomst > människor.

  Jag förväntar mig nu, givetvis med min vanliga blygsamma framtoning, ett nobelpris i ekonomi till Alfred Nobels minne.

  1. Lennart

   ~Charmkvarken~, en genial innovation, väl värd ett Nobelpris! Och bortsett från det ett mycket bra samband.

 2. San

  Bör man inte fråga sig vad som är hönan eller ägget här, Uber eller basinkomst? Jag skulle snarare säga att basinkomst är ett svar på teknologiska förändringar, inte det som driver oss till visstidsjobb.

  Men jag är nog inte tillräckligt påläst på frågan, din invändning är intressant. Tror dock inte basinkomst i ett land av USA:s storlek någonsin kommer att bli aktuellt. Men jag vet att Schweiz ska rösta om det.

  1. Lennart

   San, jag hade en intressant diskussion om Basinkomst tidigare idag. Det finns flera olika varianter av vad som omfattas av begreppet, vilket kanske inte är så konstigt. Knäckfrågan är vad som sker med existerande bidrag som sjuk- och socialförsäkring, mm. https://sv.wikipedia.org/wiki/Basinkomst skriver:
   I de flesta fall är grundtanken att en stor del av finansieringen klaras genom att merparten av dagens bidrag och socialförsäkringar slås ihop, och/eller bantas, för att istället ersättas av en ovillkorlig basinkomst.

   Och det är där som åsikterna går isär mellan de olika politiska lägren. Jag fick upp ögonen för Basinkomst på en hackathon i veckan och förstår nu att begreppet kommer i många ofta radikalt olika, versioner. Ett intressant begrepp och ett nytt sätt att tänka på sociala orättvisor.

 3. Peter Andersson

  Det absolut vanligaste (och första) missförståndet kring basinkomst verkar vara “hur skall folk kunna fortsätta att leva precis som de gör nu på så lite?”. Det kan de givetvis inte! Den som gör en fullständig opt-in på basinkomst måste samtidigt göra en fullständig opt-out på saker som att bo i innerstad, äga egen bil och hålla sig med dyra kost- och/eller idrottsvanor. Tänk istället på det som en slags frivillig anti-centrifiering som kommer att tilltala gissningsvis c:a 20% av befolkningen (80/20 är ju ett samband som dyker upp överallt, men det kan vi tala vidare om någon annan gång), främst lågutbildade och introverta som inte kan hävda sig i dagens samhälle i vilket fall som helst, men med hjälp av basinkomst slipper förnedra sig på arbetsförmedlingen och socialkontoret och istället kan leva billigt på någon mindre ort.

  1. Lennart

   Peter, mycket bra. En analogi kan vara unga människor som blir sjukpensionärer i tonåren. Dom har en minimiinkomst som dom kan leva på men absolut inte mer.

Comments are closed.