Politik

Från Egypten till Italien med hjälp av smugglarbåtar och Facebook

DSC05358-Alexandria

Alexandria i Egypten

Även om den korrupta Egyptiska diktaturen inte på något sätt är lika blodig som Assad-regimen i Syrien, så jäser det bland unga Egyptier som inte har något att se fram emot utan misär och fattigdom.

Så de smugglarleder som nu är väletablerade över Medelhavet fraktar idag tusentals unga Egyptier till Italien. Och väl ankomna till Italien så gör dom precis samma sak som de svenska USA-emigranterna gjorde på 1880 och 90-talen, de skickar glödande “Amerikabrev” om hur bra dom har det i det nya landet. Men dom skickar inte brev, dom lägger ut bilder och berättelser på Facebook.

Declan Walsh skriver i New York Times

Facebook Envy Lures Egyptian Teenagers to Europe and the Migrant Life

In the raggedy fishing village of Burg Migheizil on Egypt’s north coast, where the mighty Nile pours silently into the sea, restless teenage boys are plotting their escape, lured by illusory dreams of money and glamour.

One 15-year-old said that five of his friends had already made it to Italy after perilous sea journeys that started in the hush of night. Some worked for the smugglers, piloting boats filled with paying migrants in exchange for free passage. Others paid their way.

Nearly all sent home, on Facebook, envy-inducing photos and bravura accounts of new lives: money, girls, flashy new sneakers. The teenager, Ashraf, who asked not to be identified because his father worked for the local government, said he intends to leave soon, too.

“Facebook is a real issue,” said Viviana Valastro, director of child immigrant services at Save the Children Italy, speaking by phone. “Even if an unaccompanied child is living in bad conditions, they present a positive picture to their friends. They want to show they are successful.”

Med mobilappar och sociala nätverk, inte minst på Facebook och korrupta diktaturer så kommer flyktingströmmen att fortsätta i decennier framöver.

En globaliserad värld håller på att växa fram som tack vare billig mobilteknologi ger miljoner unga människor i Mellanöstern och Afrika hopp om ett bättre liv, på ett sätt som få hade trott skulle vara möjligt bara för några år sen.

Pressklipp:
AB

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Kalifornien