Politik

President Obama lyfter förbudet mot transpersoner i den amerikanska krigsmakten

President Obamas beslut för ett år sen att tillåta transpersoner att tjänstgöra i USA:s krigsmakt kommer nu att bli verklighet. Det är ännu ett steg på vägen mot likställdhet för USA:s transpersoner, som under de senaste åren har blivit alltmer synliga i det amerikanska samhället. Och inte minst i IT-industrin i Silicon Valley där man satsar stort på att ha en så heterogen arbetsstyrka som möjligt.

Man har länge insett att det ger fler originella infallsvinklar som kan leda till innovation och nya spännande produkter.

Helene Cooper skriver i New York Times: Pentagon Set to Lift Ban on Transgender People Serving in U.S. Military

The Pentagon next month will announce the repeal of a policy banning transgender people from serving openly in the military, Defense Department officials said on Friday, moving to end what has widely been seen as one of the last barriers to service.

Defense Secretary Ashton B. Carter has called the regulation outdated and harmful to the military. A year ago, he directed officials from all the military branches to determine what changes would be needed to lift the ban, in a tacit recognition that thousands of transgender people were already in uniform.

Under the Pentagon’s plan, first reported by USA Today, each branch will put in place policies covering recruiting, housing and uniforms for transgender troops.

Military officials have been “making great progress, holding multiple meetings and working hard to come up with a policy that balances the needs of soldiers with mission readiness,” said Eric Pahon, a Defense Department spokesman. “They’re trying to come up with something that fits the needs of all of the different services.”

Det är beslutet avlägsnar också stigmatiseringen av USA:s transbefolkning som till inte alltför länge sen ansågs psykisk störd.
En opinion som fortfarande härskar inom den kristna Högern.

Pressklipp:
SvD

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Kalifornien