Politik

Universal Basic Income, kan Basinkomst få bukt med fattigdom och arbetslöshet?

Med en skenande globalisering, allt mer sofistikerade datorsystem och robotar som tar över allt fler jobb och inte minst en kraftigt ökad livslängd och minskade sociala skyddsnät så är det inte så konstigt t.o.m. samhällen i första världen får allt svårare att erbjuda alla sina innevånare en dräglig levnadsstandard.

Vilket har lett ett antal ekonomer att lansera begreppet Basic Income, något som jag skrev om igår. Och som faktiskt är mycket intressant.

Det hamnade på tidningarnas förstasidor när Silicon Valleys kända Accelerator Y Combinator nu startar ett litet men ändå experiment med Basinkomst i Oakland strax öster om San Francisco.

Jathan Sadowski skriver i brittiska Guardian: Why Silicon Valley is embracing universal basic income. In a pilot study influential incubator Y Combinator will hand over cash monthly to 100 families in Oakland, California. What’s UBI’s payoff for tech entrepreneurs?

Silicon Valley has, paradoxically, become one of the most vocal proponents of universal basic income (UBI). Venture capitalist Marc Andreessen, web guru Tim O’Reilly and a cadre of other Silicon Valley denizens have expressed support for the “social vaccine of the 21st century”, and influential incubator Y Combinator announced on 31 May that it will be conducting its own basic income experiment with a pilot study of 100 families in Oakland, California – a short hop over the San Francisco bay.

Basinkomst kommer i många variationer, som ofta inte har mycket med varandra att göra. Men oavsett om det någonsin blir verklighet så är det ett nytt sätt att tänka på en fråga som blir alltid viktigare. Speciellt när vi ser hur allt mer sofistikerade robotar och automatiserade datorsystem kan utföra allt fler mänskliga jobb. Och det är just robotiseringen som har satt sprätt på debatten om Basinkomst.

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Kalifornien