Politik

Brexit och Article 50, Storbritannien är inte ute ur EU än, och kanske stannar

we will take them!

Djävulen gömmer sig som bekant i detaljerna och detaljerna i Brexit-fallet handlar om Article 50 som en EU-medlem kan åberopa om den vill lämna EU. Detaljerna handlar också om att omröstningen inte var bindande. Dvs ingenting säger att någon brittisk regerings överhuvudtaget behöver åberopa Article 50 bara för att Brexit-sidan har vunnit folkomröstningen.

Och det öppnar för intressanta möjligheter. Som Jon Henley beskriver i the Guardian: Will article 50 ever be triggered?

The PM has said he will hand the task of starting the Brexit process to his successor, giving hope to remain supporters

When David Cameron delivered his resignation speech outside No 10 on Friday, he said he would leave the task of triggering article 50 of the Lisbon treaty – the untested procedure governing how an EU member state leaves the bloc – to his successor.

This has prompted much speculation – and a glimmer of hope – for those who want Britain to remain in the European Union. Cameron, they argue, had repeatedly said during the campaign that article 50 would be triggered immediately if Vote Leave were to win the Brexit referendum.
Analysis What is article 50 and why is it so central to the Brexit debate?
It’s only 250 words long but has instantly become the defining clause in a war of words between Britain and the EU
Read more

By not doing so, the theory is, and by handing the responsibility to whoever succeeds him, Cameron has handed the next prime minister a poisoned chalice. Given the dramatic reaction to Brexit – on world stock markets, on the foreign exchanges, in Scotland, across Europe – and with the enormity of the consequences of leaving the EU now plain, who will dare pull the trigger?

M.a.o., Storbritannien behöver inte alls lämna EU om man inte vill. Och eftersom David Cameron redan har sagt att han själv inte kommer att öberopa Article 50. Så uppstår nu frågan om Boris Johnson eller vem nästa statsminister nu blir, kommer att våga begå politiskt harakiri genom att trycka på den politiska atomsbombsknappen.

Pressklipp:
DN,SR,SvT

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Kalifornien

4 thoughts on “Brexit och Article 50, Storbritannien är inte ute ur EU än, och kanske stannar

 1. Johnny

  Instämmer helt med vad Sann skriver. Cameron avgår för att hans position förlorade folkomröstningen och att han därför är jävig att leda utträdesförhandlingarna utan vill att någon lämplig från vinnar sidan gör det ex Boris om han får partiets förtroende och då aktiverar han artikel 50 och inleder förhandlingarna. Hedersamt, korrekt, riktigt, bra, vad folket förväntar sig.

  Att EU etablissemanget inte uppskattar resultatet av den brittiska folkomröstningen är väl tydligt för alla. Det mediala, politiska och ekonomiska etablissemanget är mycket negativa till Brexit och tar i ordentligt med skrämsel propagandan så att svenska folket inte skall begära folkomröstning om saken utan lydigt instämma med den kloka överhetens åsikter om saken.

  Det är bara att gratulera britterna som tog chansen att styra sig själva igen och befria sig från makten i Bryssel. Frihet, självständighet, självstyre och demokrati har britterna vunnit och det är värt allt.

 2. San

  Det skulle självklart vara Harakiri om Boris Johnson inte utlöser artikel 50. Den enda möjligheten vore nyval, där Labour lovar att inte utlösa artikel 50 ifall de vinner.

  1. Lennart

   San, ja man kanske kan säga att vilken brittisk premiärminister det än blir som utlöser artikel 50 så kommer han eller hon att begå politiskt självmord. Det var något som ingen klart insåg före omröstningen. Men nu gör man det. Vilket betyder att om EU inte försöker tvinga fram Brexit, så kanske folkomröstningen trots allt inte leder till någon Brexit.

Comments are closed.