Politik

Robotarna, Deep Learning och AI kommer, bör vi oroa oss?

machines

När jag kom hit till Silicon Valley i slutet av 80-talet så var det för att skriva s.k. expert-system, som var en form av AI. Exempel på de system som då var populära var Rete-baserade appar som kunde identifiera giftormar i Australien, som matchade anställda med mötesrum så att man inte fick för stora mötesrum, och som hjälpte flygbolagen att planera sina router så att när det var dags att serva planet så befann det sig på det rätta flygplatsen, så att man aldrig behövde flyga tomma plan. Sen kollapsade hela AI-marknaden och det var slut med allt AI-arbete i flera decennier. Till nyligen. Och vad som har gjort att AI har återuppstått är Big Data-rörelsen. På 80-talet hade vi pyytesmå mängder data att processa, några K var ofta allt. Men idag har vi hur mycket som helst. Plus starkare datorer och givetvis Internet.

Resultatet är att AI och robotiseringen nu verkligen förändrar samhället och börjar äta upp allt fler jobb.

Economist skriver om dagens stora AI-trenden:
Artificial intelligence. The return of the machinery question. After many false starts, artificial intelligence has taken off. Will it cause mass unemployment or even destroy mankind? History can provide some helpful clues, says Tom Standage

Today the machinery question is back with a vengeance, in a new guise. Technologists, economists and philosophers are now debating the implications of artificial intelligence (AI), a fast-moving technology that enables machines to perform tasks that could previously be done only by humans. Its impact could be profound. It threatens workers whose jobs had seemed impossible to automate, from radiologists to legal clerks. A widely cited study by Carl Benedikt Frey and Michael Osborne of Oxford University, published in 2013, found that 47% of jobs in America were at high risk of being “substituted by computer capital” soon. More recently Bank of America Merrill Lynch predicted that by 2025 the “annual creative disruption impact” from AI could amount to $14 trillion-33 trillion, including a $9 trillion reduction in employment costs thanks to AI-enabled automation of knowledge work; cost reductions of $8 trillion in manufacturing and health care; and $2 trillion in efficiency gains from the deployment of self-driving cars and drones. The McKinsey Global Institute, a think-tank, says AI is contributing to a transformation of society “happening ten times faster and at 300 times the scale, or roughly 3,000 times the impact” of the Industrial Revolution.

Frågan på bordet är om dagens avancerade AI-system kommer att
skapa nya jobb eller enbart ta över existerande jobb. Och den är sannerligen inte lätt att besvara.

Ta autopiloten som steg för steg klarar av allt fler moment av en flygning, som taxi, takeoff, climb, cruise, descent, approach, and landing phases. Allt utom taxi och start.

Men Autopiloten är den del av något mycket större, nämligen Flight management system, som hanterar flygplanen, och den kan ändras under flygningen. Så det faktum att autopiloten sköter själva flygandet betyder inte att planet kan klara sig utan piloter.

Och hur länge dröjer det innan en autopilot kan flyga en jumbojet över Atlanten? Vi kansle kan jämföra med antalet motorer som anses säkert för en jumbojet. Först var det fyra motorer, idag är det två. Och vi kan räkna med en liknande utveckling med autopiloterna och Flight management systemen. Så säg 50 år så kommer autopiloten att kunna flyga från San Francisco direkt till Kastrup.

Och på samma sätt är det inom sjukvården. Läkare använder avancerade datasystem för att t.ex. identifiera Artärbråck men utför sen mer komplicerade arbetsmoment som datorn själv ännu inte klarar av.

Samtidigt, hur många turistbyråer finns idag kvar? När vi kan sköta våra biljettköp på egen hand.

Problemet är inte att jobb försvinner, det har de alltid gjort, utan att de nya jobb som kommer alla kommer att kräva allt högre utbildningsnivåer. För det är endast så som vi kan hålla datorerna stången. Medan datorerna tar över jobben runt om oss så måste vi ständigt anpassa vår utbildning till de yrken som ännu inte är datoriserade. Och dom kommer själva alltid att kunna datoriseras om det bara är ekonomiskt lönsamt.

En helt ny och allt osäkrare värld alltså. Men människan och datorn som lever i symbios. En symbios där vi alltid måste vara på vår vakt mot att datorn kan vara på väg att ta över ännu mer av vad vi gör.

Förr var det de enklare jobben inom jordbruket som försvann, idag är det alla jobb som på sikt kommer att hotas av automatisering. Som givetvis är bra, så länge som vi kan erbjuda de friställda nya jobb eller Basinkomst.

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Kalifornien

2 thoughts on “Robotarna, Deep Learning och AI kommer, bör vi oroa oss?

 1. Christer W

  Vad händer om AI är programmerad med en utilitaristisk algoritm?
  Utilitarism kan kort sägas utfalla i två huvudlinjer, en i handlingsinriktad och en i regelinriktad.
  Det kan bli mycket avgörande för den enskilde individen.

  1. Lennart

   Christer, en bra fråga. En besläktad fråga har tagits upp i pressen under de senaste dagarna, nämligen hur en förarlös bil ska programmeras om den riskerar att köra på en fotgängare eller cyklist. Ska den programmeras för att rädda ditt liv eller cyklistens. Nu tror jag inte att det kommer att göra så mycket i det korta loppet. Men i takt med att AI tar över på allt fler områden så kommer algoritmernas resultat att bli allt viktigare. Dvs hur dom gör avväganden inom t.ex. kriminalvården. Är det kanske bra att införa verkligt livstidsstraff om det håller farliga brottslingar instängda oberoende av hur mycket det kostar.

Comments are closed.