Politik

Stenålderskost, vad kan du om den amerikanska Paleodieten?

Om det finns något som som kan klassas som typiskt amerikanskt så är det kanske dieter. Dieter av alla de slag, vanligtvis marknadsförda av entusiastiska försäljare som lovar att om vi bara köper deras senaste dietbok så kommer våra liv att förändras utan att vi behöver investera vare sig speciellt mycket tid eller pengar.

Själv är jag vegetarian och har blivit alltmer intresserad av att lära mig mer om vegan-dieten. Och en orsak till det är att just den dieten har blivit populär bland hackare inom IT-industrin.

Sen finns det andra dieter och en av de mer ovanliga är Paleo-dieten, Som också går under benämningen Stenålderskost. Eftersom vi människor knappast har förändrats alls sen stenåldern så är stenålderskostenök ett försök att äta som man gjorde på stenåldern i tron att det är den dieten som våra kroppar är bäst anpassade för.

Och i den kosten ingår, enligt Wikipedian, magert kött, fisk, grönsaker, frukt, rotsaker, nötter med mera, och utesluter sädesslagen, mejeriprodukter, salt, tillsatt socker med mera.

Elizabeth Kolbert skriver i New York Times: Stone Soup. How the Paleolithic life style got trendy.

The Paleolithic diet—“paleo,” for those in the know—represents a new, very old form of eating, one confined to the sorts of food available in pre-agricultural days. These foods, as it happens, were not many. According to Sarah Ballantyne, the author of “The Paleo Approach,” a paleo diet consists of “meats, fish, eggs, vegetables, fruits, nuts, and seeds.” According to John Durant, the author of “The Paleo Manifesto,” even seeds are suspect and should be avoided. (A genuinely Paleolithic diet, Durant concedes, probably ought to include human flesh; however, he does not advise this.)

The list of foods that are not paleo, meanwhile, is a great deal longer; it includes cereal grains like wheat, corn, and rice; pseudo-cereal grains like amaranth and quinoa; legumes, dairy products, most vegetable oils, sugar, and anything that contains corn syrup or artificial coloring or flavorings or preservatives, which is to say, just about everything a contemporary American consumes.

Most days, my kids pack their own lunches, but since I had banned the standard ingredients, starting with the bread for peanut-butter-and-jelly sandwiches, I figured I was obligated to step in. I rolled up some turkey slices and arranged them in a plastic container with some cut-up avocados. Then I gave each kid a banana and some paleo “cookies” I had made using ground-up almonds. The cookies looked like little hamburgers and tasted like sawdust.

Nu tycker jag det här verkar litet väl flummigt. Jag föredrar not att följa en mer modern kosthållning, eller i varje fall en diet som är skapad av dagens dietister och inte några stenåldersfreakar.

Men tanken är intressant och i och för sig kanske inte helt dum.

Om någon håller på med just en stenåldersdiet så vore det intressant att höra.

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Kalifornien

20 thoughts on “Stenålderskost, vad kan du om den amerikanska Paleodieten?

 1. cmo

  Tilläg, äter mer grönsaker än förut dock inte de med mycket kolhydrater. Mycket blomkål, broccoli, vitkål, sallader, oliver.

 2. cmo

  Lennart: Äter en blandning av LCHF och Paleo dvs lite kolhydrater och ganska mycket fett samt helst hög kvalitet på kött (gräsbetat) fisk (wild caught), nötter en del frukt. Undviker skräpmat. Inte 100% renlärig i vare sig det ena eller det andra men ca 80%.

  Christer: Känns som att jag äter betydligt mindre eftersom blodsockret blir mycket jämnare, kan hoppa över måltider utan hungerkänslor. Äter t.ex. ibland en liten näve blandade nötter och ett glas vatten till middag. Räknar dock inte kalorier så vet inte säkert.

  Många kör föresten periodvis fasta (t.ex. 5:2)ihop med LC kost eftersom det är lättare än på vanlig kost.

  Referenser:
  Paleo/Primal
  http://www.marksdailyapple.com/primal-blueprint-101/#axzz4CvUI2fmZ
  LCHF:
  http://www.kostdoktorn.se/lchf
  Lågkolhydrat kost-teori
  https://www.amazon.com/Why-We-Get-Fat-About/dp/0307474259

  1. Lennart

   CMO, tack för intressant information! Den är väl kanske inte så helt olika den vegetariska diet som jag redan håller. Men det är ett intressant och inte minst viktigt ämne. Ska sätta mig in i det litet mer nu när vi får en tre-dagars helg.

 3. cmo

  Har alltid haft mycket karies tidigare år men har nu inte haft det på flera år. Mindskad tandsten också.

  1. Lennart

   cmo, det låter mycket intressant faktiskt, hur ser din diet ut i mer detalj? Kan du beskriva? Jag skulle inte ha något emot att gå ner några kilo samt få mindre tandsten.

 4. cmo

  Jag äter liknande paleo/lchf sen ett par år tillbaka. Har gått ner i vikt ca 15 kg, blivit av med gastric reflux, samt 90% av hösnuva och allergier har försvunnit, dessutom mycket bättre tandhälsa.

 5. San

  Ett “problem” jag har med stenåldersentusiasterna är att de också tenderar att gilla Crossfit som träningsform, i min omgivning iaf. Nu tror jag iofs att all träning är bättre än ingen träning. Så de kan väl för all del fortsätta lyfta vikter.

  Men gymträning känns i min värld som det som ligger lägst från vad en stenåldersman skulle göra.

  Själv idrottar jag huvudsakligen utomhus, jag surfar, åker skidor, cyklar och spelar tennis. Jag gör det egentligen mest för att jag tycker det är roligt inte för att leva som en stenåldersman (cykla gör jag för att det är det snabbaste sättet att ta sig fram i New York).

  Men jag kan tycka att stenåldersentusiasterna missar en stor del av poängen om de bara äter kött och grönsaker, samtidigt som den enda motion de får är av att svingar kettlebells och lyfta 200 kg benpress.

 6. Christer W

  För övrigt tror jag att stenåldersmänniskorna åt ALLT som var tillgängligt, t.ex. maskar sniglar, insekter, blommor, bär, hundar, katter, ALLT.

 7. Christer W

  Johnny och San, jag tror att ni missar en väsentlig sak. Troligtvis kunde inte stenåldersmänniskorna äta sig mätta varenda dag. Det är mycket troligt att de fick leva på rena svältransonerna tidvis.
  På sätt och vis kan vi se det i hur hjärnan utvecklar nya synapser vid hunger. Hjärna blev där med mer skärpt för att leta och finna mat.
  Några bekanta som är frälsta på LCHF är lönnfeta och har taskig kondition. De har svårt att acceptera att jag anser att det som är av betydelse är hur mycket man äter och inte bara vad.
  De kan inte tänka sig en kanelbulle i månaden eller äta frukt varje dag, för att det är socker i frukt.
  Jag äter mindre än dem och mer varierat och “maler” ner dem när vi är ute och går. 2 – 3 timmar oavbrutet gående kan de inte klara utan de måste vila med ca 40 – 50 minuters mellan rum.
  För övrigt så är långa vandringar min metod för att bearbeta och finna lösningar på olika spörsmål. Givetvis har jag penna, papper med mig och även möjlighet att tala in vad jag tänker.

  1. Lennart

   Christer, mycket bra påpekat och med tanke på att stenåldersmänniskorna vad jag vet levde mycket korta liv så för an kanske inte dra för stora växlar på deras diet.

   1. San

    Lennart

    Det var en konstig invändning. Menar du att du verkligen inte tror att vår kosthållning har utvecklats evolutionärt genom åren?

    Kroppen är väl inte ens gjord för att hålla upp till 80 års åldern och för kvinnor är det bäst att föda barn direkt när de kommer i puberteten vid typ 12 års åldern.

    Så det är mycket i våra moderna liv som gör det opraktiskt att leva som stenåldersmänniskor. Men om man vill veta vad som orsakar våra välfärds sjukdomar så är det nog en bra idé att börja där.

    1. Lennart

     San, jag bor faktiskt i ett gammalt stenåldersområde som fram till på mitten av 1800-talrt fortfarande var befolkat av små grupper av Ohloneindianer. Dom levde mest på ekollon (ekarna står kvar) och de smådjur, svampar, fiskar osv som dom kunde fånga. https://sites.google.com/a/wornickjds.org/ohlone-native-americans/home/food Den stora skillnaden mellan då och nu är väl att alla IT-ingenjörer här i området tillbringar sina dagar stillasittande medan indianerna ständigt var i rörelse. Samtidigt var indianerna utlämnade till vädret och speciellt torkan på ett helt annat sätt än dagens innevånare i Silicon Valley. Hur länge man levde på den tiden är en intressant fråga. Det var inte så att alla dog tidigt, bara att de flesta gjorde det. Senare, på 300-talet Fkr i Grekland som kunde man i vissa dokumenterade fall leva till över 90.

     Men var stenåldersdieten bättre än den diet som de litet mer upplysta människorna idag håller? Det tvivlar jag på, eftersom vi har tillgång till frukt och grönsaker som dom inte hade Ungefär som hur dieten var i Sverige och USA på 50-talet mot nu.

  2. Johnny

   Människan har naturligtvis ätit frukt i miljoner år och är självklar stenåldersföda, vi har söt smak på tungan. För diabetiker/sockersjuka som är överkänsliga mot socker och ofta extremt feta är det viktigt att äta mindre mängd frukt och i stället ta in vitaminer och mineraler via mindre söta frukter/grönsaker, enligt LCHF. Kanelbullar ingår inte i varken stenåldersdiet eller LCHF och kan med fördel uteslutas. Sedan har vi säsong för olika födoämnen i naturen ex frukt har en säsong i tempererade zonen och ofta två i tropiska zonen. Fågelägg under våren. Detta gällde fram till 1700-1800 tal för de flesta. Idag har vi nya ICA habitatet där bla frukt och ägg har säsong året runt. Nog fanns det utrymme för att äta sig fetare vissa perioder på året och hungra/svälta under andra.

   Det stora problemet är att dagens onaturliga och raffinerade industrimat med mycket socker leder till metabola sjukdomar som diabetes, hjärt och kärlsjukdomar, cancer, läkemedelsdöd, etc. Idag vet man att det inte är mättat fett som orsakar sjukdomar och att därmed kostråden varit/är felaktiga som rekommenderat lite fett och mycket kolhydrater, ofta snabba. Metabola sjukdomar existerar nästan inte alls bland dagens naturfolk om de äter stenåldersdiet enligt gjorda undersökningar. Bra mat gjord på naturliga råvaror räcker långt. Kostdoktorn.se har all information om saken.

  3. San

   Christer W

   Jag har lite svårt att se ditt svar som en invändning mot stenåldersdieten. Mer än att du försöker säga att om man försöker härma stenåldersmänniskans livstil, så innefattar det troligtvis mer än bara vad man har på tallriken utan även hur mycket. Det är väl just därför snabba kolhydrater är ett så stort problem eftersom det för stenåldersmänniskan var vettigt att frossa i sig mycket energi när de kom över det.

   Men om du läser artikeln som Lennart postar så är det precis vad de mest hängivna stenåldersentusiasterna gör.

 8. San

  Spontant så tycker jag att stenåldersdieten verkar vettig. Sen verkar det råda delade meningar om vad man åt på stenåldern egentligen.

  1. Johnny

   Tropisk stenåldersdiet inkluderar kokta stärkelserika rotfrukter typ potatis, men exkluderar spannmålbaserad föda och mjölkprodukter som inte hör stenåldern till. LCHF exkluderar spannmål och stärkelserika rotfrukter men inkluderar mjölkprodukter eftersom de är rika på mättat fett, som smör, grädde, ost. LCHF är mer fokuserat på att hålla jämt och lågt blodsocker och exkluderar därför alla snabba kolhydrater.

   En stor sak är att kostråden i USA sedan 1977 baserat sig på felaktig eller falsk forskning som säger att animaliskt mättat fett orsakar hjärt och kärlsjukdomar vilket resulterat i kostråd som undviker detta miljonåriga födoämne, därav lättmjlölk, lättmargarin, torka av stekt bacon på hushållspapper, undvika kycklingskinn, mm. Vilket resulterat i att folk blir hungrigare och äter ännu mer snabba kolhydrater och blir ännu fetare. Diabetes och läkemedelsförsäljningen ökar lavinartat. Livsmedelsverkets rekommendationer är idag en kompromiss mellan livsmedelsindustrinsintressen men inte folkhälsans. Genom att äta fet naturlig mat blir folk mätta länge och äter mindre samt jämt och lågt blodsocker och går ner i vikt utan problem med hunger och äcklig mat. Tvärtom vad dagens etablissemang av läkare och dietister säger. Kostdoktorn.se har all information om detta. Här är en artikel som kanske intresserar:

   http://www.kostdoktorn.se/nar-jag-ger-rad-till-mina-indiska-slaktingar-blir-de-chockerade

 9. Johnny

  Jag har utmärkta erfarenheter av stenåldersdieten. Nu skiljer sig stenåldersdieter åt beroende på var på planeten människan utövade sin stenålder, tropiskt, subtropiskt, tempererat eller arktiskt klimat. Det blir mer animalisk föda ju längre norr och söder om ekvatorn och mindre vegitarisk. Själv utgår jag från att människan före stenåldern var en tropisk strand apa som käkade salta proteiner som musslor, snäckor, etc samt söta kolhydrater som kokosnötter och frukter, plus lite annat smått och gott som fanns i det tropiska beach habitatet. Vi åt all föda rå eftersom ingen eld var “uppfunnen” ännu.

  Äldsta eldstaden för matlagning är 234.000 år gammal från Tanzania och utvandringen från Afrika startade för 50.000 år sedan och för 14.000 år sedan kom Homo Sapiens till Sverige med eld, kläder, vapen. Enligt 9000 år gamla utgrävningar norr om Göteborg så var Gråsäl ett vanligt byte. I Sverige började vi med jordbruk, spannmål och mjölkprodukter för 4000-5000 år sedan och 10000-15000 i norra Afrika och södra Europa. Det är mina siffror av betydelse för vår matevolution.

  Jag äter stekta och kokta animalier som ägg, fisk, fågel, kött samt råa grönsaker (långsamma kolhydrater), plus att jag har lagt till feta mjölkprodukter till stenåldersdieten då jag är laktos tolerant som många andra nordbor, främst grädde och smör. Jag utesluter alla snabba kolhydrater som kokt potatis, ris, bröd, pasta, flingor, godis, socker, läsk, öl. Dricker vatten och kaffe. Steker allt i smör för bästa smak och fett. Gräddsås för bästa smak och fett. Olivolja i salladen med bara råa grönsaker. Ett par råa frukter om dagen, ät lite frukt om du vill gå ner snabbt i vikt.

  Det är en super enkel diet att följa. Du blir frisk, stark, smart och glad. Bättre hår, hud, naglar, etc. Är du överviktig så går du enkelt ner i vikt utan hunger eller trist diet. Du äter som en kung, ex smörstekt fläskkarre med gräddsås och fräsch sallad med olivolja. En perfekt diet för människor som har diabetes och är riktigt feta som på bara några månader får normala blodvärden och kan sluta med alla medeciner och förlorar halva kroppsvikten på ett år ungefär. Förr i tiden på 1960-talet lär läkare ha rekomenderat sockersjuka att äta fläsk och vitkål vilket man kan förstå fungerade. Idag finns det ca 900.000 diabetiker i Sverige ca 10% av befolkningen som käkar medeciner vad jag förstår. Kuwait har världens fetaste befolkning där drygt 40% är feta, USA på 10:e plats med drygt 30% feta. Franska kvinnor är minst feta i västvärlden och äter minst socker och mest smör. Vill man läsa mer om saken så är kostdoktorn.se bästa sajten som har mängder av information, före/efter bilder, medicinska tester, föreläsningar, mm. Ingen med rätt kunskap och praktik behöver lida mer av diabetes vad jag kan förstå. Det är ju trist för alla satanistiska företag som säljer snabba kolhydrater typ Coca Cola och alla läkemedelsbolag, de försöker naturligtvis göra allt för att behålla sina sjuka kunder. En av våra mest korrupta och satanistiska samt lönsamma business. Läs mer på kostdoktorn.se

Comments are closed.