Politik

Googles Project Bloks lär unga barn datorprogrammering

I takt med att allt fler mycket unga barn får mobiler samtidigt som IT och datorprogrammering blir allt viktigare i samhället, så ökar också trycket att göra det enkelt för unga barn att lära sig programmera. Utom i Sverige verkar det som. Speciellt efter åtta mörka år av den datafobiske Jan Björklund.

Men i USA så kommer nu en ny våg av programmeringsverktyg för de unga. Steve Vranakis och Jayme Goldstein skriver på Google blogg: Project Bloks: Making code physical for kids

Today, we’re happy to announce Project Bloks, a research collaboration between Google, Paulo Blikstein (Stanford University) and IDEO with the goal of creating an open hardware platform that researchers, developers and designers can use to build physical coding experiences. As a first step, we’ve created a system for tangible programming and built a working prototype with it. We’re sharing our progress before conducting more research over the summer to inform what comes next.

Jag har själv jobbat med barn i de yngre tonåren som har använt Node Red på IBMs datormoln Bluemix för att på 12 till 24 timmar skapa fullt fungerande kognitiva appar.

En annan block-produkt på det här området är Osmo Coding som är fokuserad på Apples iPad.

Det verkar som om USA ligger långt före Sverige på de här området, ledsamt nog. Svenska barn bör lära sig programmera redan i första klass eftersom programmering är ett sätt att lära sig logiskt tänkande. Utan vilket vi inte klarar oss i dagens värld. Men i Sverige verkar man ha fobi mot vad man tror är att läsa barn yrkeskunskaper i skolan. Vilket inte alls är vad det här handlar om.

Bättre då om barnen blir arbetslösa tydligen.

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Kalifornien