Politik

Viktig seger för kvinnorna i USA, men trenden går år andra hållet

Amerikanska HD:s domslut i abortkriget i USA handlar om den mycket speciella lag som abortmotståndarna i Texas har använt för att steg för steg förbjuda kvinnans rätt till abort i Texas. En delstat där det är fritt fram att köpa automatvapen, även för misstänkta terrorister, och sen gå ut på gator och torg och skjuta ihjäl hur många kvinnor och barn, eller abortaktivister, som helst. Men när det gäller kvinnans rätt till sin egen kropp så är det, som man säger, en helt annan sak.

Vad lagen som HD nu har olagligförklarat handlar om är att Texas-regeringen krävde att alla abortkliniker måste hålla samma standard som mobila kirurgkliniker och att läkare som tjänstgör på abortklinikerna måste ha rätt att kunna skriva in sina patienter på närmaste liggande sjukhus. Drakoniska regler som enbart var avsedda för att minska antalet abortkliniker i Texas.

New York Times skriver på ledarplats: A Major Victory for Abortion Rights

In the most significant victory in a generation for a woman’s right to make decisions about her own body, the Supreme Court on Monday struck down Texas’s harsh and dishonest anti-abortion law by a vote of 5-to-3.

The justices’ reasoning in overturning the law applies to hundreds of other attempts in recent years around the country by Republican lawmakers to restrict or destroy constitutionally protected reproductive rights.

While the decision was unquestionably correct, the vote should have been unanimous. The 2013 Texas law — which forced abortion clinics and their doctors to meet absurd, pointlessly strict medical standards — was the textbook definition of what the court had prohibited in a major 1992 ruling on abortion: “unnecessary health regulations that have the purpose or effect of presenting a substantial obstacle to a woman seeking an abortion.”

In an opinion by Justice Stephen Breyer, the court relied on that earlier decision, Planned Parenthood v. Casey, to invalidate the requirement that abortion clinics meet the strict equipment and staffing standards of ambulatory surgical centers, and that doctors working at those clinics have admitting privileges at local hospitals.

Nu är det här utan tvekan ett viktigt domslut, även om tre av de åtta domarna röstade emot det. Och domslutet kommer också att få effekter i de andra 23 delstaterna som har liknande lagar.

Men det kommer inte att stoppa den kristna högerns kamp mot USA:s kvinnor och deras rätt att själva bestämma över sina kroppar. Allt från tillgången till p-piller till frånvaron av sex och samlevnadsundervisning i skolan och ständigt nya inskränkningar i abortlagen till regelrätta mord på läkare och sköterskor på abortkliniker, allt kommer att fortsätta som förut.

Pressklipp:
DN,AB

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Kalifornien