Politik

Donotpay, chatbot mot parkeringsböter i London och New York

Tags: ,

donotpay

S.k. chattbottar är appar som man kan chatta med. Men som också har kunskaper på ett speciellt område. Dom kan ersätta ett peka-och-klicka gränssnitt med en mänsklig dialog. Så istället för att peka och klicka på Kastrup och sen på Barcelona så knappar du in, eller talar in, “vilka flighter till Barcelona finns det för Onsdag e.m.” Chattbotten vet var du befinner dig och du får en lista i chattfönstret. Sen fortsätter du dialogen med fler frågor kring de flighter du redan har valt ut, till du hittar den flight som passar dig bäst.

Men som Samuel Gibbs skriver i The Guardians, finns det andra slags chattbottar som öppnar dörrar till helt nya domäner, som Joshua Browders geniala chatbot: Chatbot lawyer overturns 160,000 parking tickets in London and New York. Free service DoNotPay helps appeal over $4m in parking fines in just 21 months, but is just the tip of the legal AI iceberg for its 19-year-old creator


An artificial-intelligence lawyer chatbot has successfully contested 160,000 parking tickets across London and New York for free, showing that chatbots can actually be useful.

Dubbed as “the world’s first robot lawyer” by its 19-year-old creator, London-born second-year Stanford University student Joshua Browder, DoNotPay helps users contest parking tickets in an easy to use chat-like interface.

The program first works out whether an appeal is possible through a series of simple questions, such as were there clearly visible parking signs, and then guides users through the appeals process.

The results speak for themselves. In the 21 months since the free service was launched in London and now New York, Browder says DoNotPay has taken on 250,000 cases and won 160,000, giving it a success rate of 64% appealing over $4m of parking tickets.

Det här är ett paradexempel på hur behändiga bottar kan vara. Det här kan också komma att bli en massmarknad eftersom man kan bygga bott-plattformar som gör det möjligt för domänexperter som saknar programmeringskunskaper att skapa bottar.

En mycket intressant bott-exempel som lätt skulle kunna anpassas till svenska förhållanden.

Det är också lätt att tänka sig jurist och advokatbottar eller läkarbottar osv. Dvs att man bygger bottar med specialkunskaper på en mängd områden.

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Kalifornien